IZ SVAKOG DŽEPA PONEŠTO

Prva kolumna Rajka Grlića: Koga biste od ovih pravovjernih političara odabrali kao suputnike u kupeu na putovanju vlakom?

Mali šalabahter za kastavske đake koji na vjeronauku moraju birati likove s kojima žele putovati

Kada je scenarij gotov, uz popis lica ispisujem imena glumaca. Pišem ih i brišem, gledam tko bi mogao ići s kim, koji dio karaktera pojedinog lica bolje pokriva ovaj ili onaj glumac ili glumica. Nakon toga nalazim fotografije tih glumaca, lijepim ih na zid i lica iz scenarija tako počinju dobivati prve stvarne obrise


U “Leksikonu radija i televizije” piše: “Iz svakog džepa ponešto“ – mozaička emisija RZ-a, emitirana 1951-84., inaugurirala je novi pristup radiju, feljtonistički, slikovitiji. Ležerniji i osobniji stil privukao je publiku, pa su emisije imale i do 200.000 slušatelja. Emitirano je vise od 3000 crtica o neobičnostima i zanimljivostima s putovanja…”.

Ta emisija u ranom djetinjstvu, kao i „Po vašem izboru“ u pubertetu, zvučne su kulise mog zagrebačkog odrastanja. Bile su ne samo prozor u svijet, koji je tada bio poprilično pritvoren, već i nasušna hrana mojih dječačkih snova.

Zato sam i posudio taj naslov za rubriku u kojoj će pisanije, točnije rečeno bilješke, biti šarene, dodirivati razne javne i privatne trenutke, lišene kontinuiteta skakati s teme na temu, iz medija u medij, malo će ih biti, malo neće, ukratko: „Iz svakog džepa ponešto“.

Kaptol i modifikacija izvornog sadržaja

Na prvoj cedulji koju sam našao u gornjem lijevom džepu pisalo je: „Euro vlak“. Nema tome dugo kako su sve naše novine i portali pisali o “radnom listiću” za učenike vjeronauka škole u Kastvu. Na tom listiću je pobrojano petnaest lica među kojima učenici moraju izabrati one s kojima bi željeli putovati i one s kojima nikako ne bi išli na put u Indiju.

Mnogi su u tom zadatku vidjeli samo još jedan primjer crkvenog raspirivanja netrpeljivosti. No crkva se zdušno branila. “Istina je”, piše u svom obrazloženju riječki biskup, “da je vjeroučiteljica za potrebe nastave vjeronauka modificirala izvorni sadržaj koji se nalazi u europskom dokumentu Education pack (str. 80.), u smislu da je unijela neke članke – predrasude s kojima se, nažalost, još uvijek suočavaju neki građani u našemu društvu.”

Ukratko; vjeroučiteljica, po profesiji opatica, preuzela je europski obrazac, ali je, za svoje potrebe, “modificirala izvorni sadržaj”. Otprilike onako kako je Kaptol preuzeo europsko tumačenje povijesti Drugog Svjetskog rata, ali je, za svoje potrebe, “modificirao izvorni sadržaj”.

Ne želim propitkivati je namjere Crkve

Ne želim propitkivati je li crkva imala dobre namjere pa je opatica/vjeroučiteljica samo napravila krivi korak, ili ići još dalje i pitati se je li vjeronauku uopće mjesto u državnim školama, u sekularnoj državi i na državnom budžetu, a ne u crkvi, kao drugdje u normalnom svijetu, gdje crkve žive od milodara svojih vjernika.

Na “Euro vlak”, što je naziv tog listića, ovdje ću gledati isključivo kao filmski režiser koji se pita kako će to kastavski đaci sebi predočiti likove među kojima moraju izabrati suputnike.

Kada je scenarij gotov, uz popis lica ispisujem imena glumaca. Pišem ih i brišem, gledam tko bi mogao ići s kim, koji dio karaktera pojedinog lica bolje pokriva ovaj ili onaj glumac ili glumica. Nakon toga nalazim fotografije tih glumaca, lijepim ih na zid i lica iz scenarija tako počinju dobivati prve stvarne obrise.

Pomoć đacima kroz metodu odabira

Znajući koliko mi to olakšava posao, odlučio sam kastavskim đacima pomoći istom metodom. Ispisat ću najboljeg glumca ili glumicu za svako ponuđeno lice. Na đacima je da među njima izaberu one koji im se čine najbliži zadanim likovima ili dodaju druge, zamijene samo neke ili naprave potpuno novu podjelu uloga.

U mom prijedlogu navedeni su samo oni glumci koje đaci mogu lagano prepoznati jer ih svakodnevno susreću na naslovnim stranicama novina i portala. Uz to, svatko od predloženih posjeduje životno iskustvo koje njemu ili njoj omogućuje da igra bas tu ulogu. Brinuo sam i o tome da svi predloženi budu javno deklarirani vjernici i čisti Hrvati i Hrvatice kako se u podjelu ne bi uvukli krivovjernici, djeca iz miješanih brakova, srbočetnici ili ostali jugonostalgičari. Listić koji je đacima podijelila vjeroučiteljica/opatica počinje kratkim obrazloženjem:

“Ukrcaš se na vlak na relaciji Zagreb – Indija. Put će trajati tjedan dana. Putuješ u kupeu s još tri osobe. Zamisli da dobiješ popis osoba koje možeš birati kao suputnike u svom kupeu. Osobe su sljedeće:

HOMOSEKSUALAC

Nikola Bartulica, rođen u američkoj državi Missouri, doktorirao je na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu. Sa životnim iskustvom iz dvije potpuno različite kulture, on razumije ljude koje nose teški biljeg “različitog”.


SRPSKI VOJNIK IZ BOSNE

Željko Sačić završio je školu unutrašnjih poslova, radio u miliciji, a nakon 1991. postao načelnik Sektora specijalne policije MUP-a i kao takav “Sudjelovao u svim obrambeno-oslobodilačkim akcijama do okončanja Domovinskog rata.” Osoba s takvim pedigreom u dušu poznaje srpske vojnike.


AFRIČKA ŽENA KOJA PRODAJE KOŽNE PROIZVODE

Željka Markić je pro-life aktivistica koja vodi privatnu tvrtku za klinička istraživanja lijekova i surađuje s mnogim farmaceutskim kompanijama, uključujući i one koje se bave proizvodnjom kontracepcijskih lijekova. Uz trgovinu, život je posvetila i borbi za pravo na život, što zasigurno uključuje i pravo na život afričkih žena. U njenom slučaju za ovu će ulogu biti potrebne male kozmetičke korekcije, ali vrhunska filmska šminkerica, netko poput Ane Bulajić Črček, to će s lakoćom obaviti.


MLADI UMJETNIK KOJI BOLUJE OD AIDS-a

Zastupnik u Hrvatskom saboru koji je promijenio niz stranaka, što mu omogućuje da stvarnost sagledava iz mnoštva potpuno različitih kuteva. Uz to, kao netko tko je nekoliko dana bio HDZ-ov ministar kulture, dakle netko tko voli i cijeni umjetnike, s lakoćom će utjeloviti jednoga od njih.


ROM KOJI JE TEK IZAŠAO IZ ZATVORA

Sisački biskup Vlado Košić, predsjednik Vijeća HBK za nauk vjere, oličenje je Isusove tolerancije i brige za druge i drugačije, pogotovo one u nevolji. Nitko od njegovih kolega, a konkurencija nije mala, ne bi ovo mogao odigrati bolje od njega.


REPER KOJI ŽIVI ALTERNATIVNIM NAČINOM ŽIVOTA

Miroslav Škoro je tipičan primjer poremećaja višestruke osobnosti koji živi desetak različitih života – od doktora znanosti do pjevača u tamburaškom orkestru. Tom obilju nedavno je pridodao jedan, vjerojatno najalternativniji od svih alternativnih života, onaj politički. Srećom po ostale njegove živote, ovaj, izgleda, neće trajati dugo.


INDIJKA S JEDNOGODIŠNJIM DJETETOM

Marijana Petir je zastupnica u Hrvatskom saboru i izuzetno pobožna žena koja želi da mi to u svakom trenutku imamo na umu. Nešto poput hrvatske verzije majke Tereze. A kako je majka Tereza svoj život provela u Indiji, Marijana Petir se nameće kao najlogičniji izbor za ovu ulogu.


PROSTITUTKA IZ BERLINA

Karolina Vidović Krišto nezavisna je zastupnica u Hrvatskom Saboru. To joj omogućuje da suosjeća s mnoštvom nezavisnih osoba koje je profesija, kao i nju, zbog neprimjerenog ponašanja, gurnula na rub društva, u njenom slučaju u Sabor. Uz to, kao netko tko je odrastao i školovao se u Münchenu, njemački govori kao materinji jezik.


ENGLESKI NOGOMETAŠ

Davor Filipović, kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba, između ostaloga završio je i četiri semestra na Fairleigh Dickinson University. Kao takav, što se jezika, a i stasa tiče, lako će se uživjeti u ulogu engleskog nogometaša. Jednog od onih bekova koje treneri stalno upozoravaju da manje govore a vise igraju, kako svojim izjavama ne bi sramotili klub.


TURSKI GLUMAC VRLO USPJEŠAN U HOLLYWOODU

Gradonačelnik Vukovara zrači nevjerojatnim samozadovoljstvom. Kao takav, ponosan na sebe, svoj izgled i nadasve um, sigurno bi, da se u mladosti na to odlučio, uspio i u Hollywoodu. Pored svih uloga koje je igrao u raznim strankama, ova će mu biti daleko najlakša.


HRVATSKI TAJKUN

Josip Đakić, stručni radnik rudarsko-naftne struke, često je spominjan u medijima. Naslovi poput: “Obitelj Đakić: tata prikriva imovinu, dva sina pijani divljaju i prijete, treći je osuđen zbog pokušaja ubojstva” ili “Za predsjednika županijskog odbora HDZ-a Virovitičko-podravske županije kao jedini kandidat predložen je Josip Đakić, saborski zastupnik i šef HVIDRA-e” prate ga već dugi niz godina. Zato je teško i zamisliti nekoga tko bi, s takvom prošlošću i sadašnjošću, bio bolji izbor za ovu ulogu.


JEHOVIN SVJEDOK

Božo Petrov je diplomirao, magistrirao te doktorirao na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Uz to, on je i političar koji je obnašao dužnosti: gradonačelnika Metkovića, predsjednika stranke, potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske, predsjednika Hrvatskoga sabora itd… Uloga Jehovina svjedoka značajno bi obogatila tu impresivnu biografiju.


KOMPJUTERSKI HAKER

Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora, inženjer je građevinarstva koji je svoju karijeru gradio služeći velikom broju hrvatskih premijera. Kroz sve te godine uspješno se mijenjao ulazeći u razne organe i krvotoke tih ljudi, što ga čini idealnim kandidatom za ovu kompleksnu ulogu.


LIJEČNIK SPECIJALIST ZA POBAČAJE

Željko Reiner je vitez Viteškog Reda Svetog Groba Jeruzalemskog, akademik, političar, ali i doktor. U Hrvatskoj je u ovom trenutku gotovo nemoguće naći doktora koji bi bio spremniji da viteški brani prava žene u nevolji.


STARIJI REDOVNIK S BIBLIJOM U RUKAMA

Vladimir Šeks je kamen temeljac, stup našeg društva. Jedan od očeva države, pisac Ustava, organizator i vođa pravnog sistema, jednom riječju: HDZ-a. Da ga nije bilo, tvrde njegovi štovatelji, kao i oni koji mu nimalo nisu skloni, Hrvatska danas ne bi izgledala ovako kako izgleda. Pod starost se odrekao ovozemaljskih iskušenja i kao savjetnik premijera Plenkovića posvetio duhovnom životu.


Na kraju popisa vjeroučiteljica/opatica daje zadnju uputu:

“ZADACI ZA RAD

Izaberi tri osobe s kojima bi želio putovati i tri osobe s kojima nikako ne bi želio putovati.

Navedi razlog izbora ZA i PROTIV.”

Moj prijedlog podijele odgovara samo na prvi dio zadatka, na pitanje ZA. Na đacima je, kao i na čitateljima ovih redaka, da ispišu drugi dio zadatka: zašto su PROTIV predloženih likova, a time i glumaca koji ih utjelovljuju.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu