Politika & Kriminal

Putin, nonšalantno: 'Navalni se svjesno, ne poštujući zakon, otišao liječiti u inozemstvo. Pa je uhićen'

'Znao je da krši zakon koji je na snazi u Rusiji', rekao je na presici nakon sastanka s Bidenom

Russian President Vladimir Putin leaves the 'Villa la Grange' after his meeting with U.S President Joe Biden in Geneva, Switzerland in Geneva on June 16, 2021. (Photo by Alexander Zemlianichenko / POOL / AFP)
FOTO: AFP

Ruski oporbeni čelnik Aleksej Navalni koji je u zatvoru “znao je da krši zakon” kada nije poštovao obveze uvjetne kazne dok se liječio u Njemačkoj nakon trovanja, rekao je u srijedu ruski predsjednik Vladimir Putin.

“Znao je da krši zakon koji je na snazi u Rusiji”, rekao je tiskovnoj konferenciji nakon sastanka s Joeom Bidenom, misleći na kršenje ranije uvjetne zatvorske presude po kojoj se trebao redovito javljati zatvorskim vlastima.

‘Radio je što je htio’

Aleksej Navalni je u kolovozu u komi prevezen u bolnicu u Berlinu nakon trovanja u Rusiji za koje optužuje Kremlj. U Njemačkoj se liječio gotovo šest mjeseci, a u siječnju, nakon povratka u Rusiju, uhićen je jer se nije javljao vlastima, što je bio dužan činiti.

Zbog toga mu je uvjetna kazna za prijevaru iz 2014. preinačena u kaznu strogog zatvora. Od tada je u zatvoru. “Potpuno svjesno, ne poštujući zakon, otišao se liječiti u inozemstvo”, dodao je Putin: “Radio je što je htio”. “Učinio je to potpuno svjesno, zbog čega je uhićen”, rekao je.

‘Guantanamo – jesu li to ljudska prava?’

U vezi s Fondom za suzbijanje korupcije (FBK) Alekseja Navalnog koji je nedavno zabranjen, proglašen “ekstremističkim” i neće moći sudjelovati na parlamentarnim izborima u rujnu, Putin je ocijenio da je “javno pozivao na masovne nerede, među ostalim i maloljetnike (…) i javno je davao upute kako izraditi Molotovljev koktel”.

Odgovarajući na pitanje o proglašavanju neovisnih medija i nevladinih organizacija “stranim agentima” Putin je ocijenio da Sjedinjene Države podupiru ove organizacije smatrajući Rusiju “neprijateljem i protivnikom”. “Ako je Rusija neprijatelj, koje će organizacije SAD podupirati? One koje joj smetaju”, rekao je.

Putin, koji redovito optužuje Washington da ima “dvostruka mjerila” u vezi s poštovanjem ljudskih prava, podsjetio je na sudbinu pristaša Donalda Trumpa koji su uhićeni u prigodi upada na Capitol u siječnju. Spomenuo je i kamp za zatvorenike kojima se sudi za terorizam u Guantanamu: “Jesu li to ljudska prava?”, upitao se.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu