Politika & Kriminal

Riječki liječnik o novoj odluci Stožera: 'Ovo što se radi kod nas, to više ni pas s maslom ne može pojesti'

Komentirao je i odluku da se u ordinacijama rade brzi testovi pa upozorio da im se među pacijente šalju potencijalno zarazni ljudi

FOTO: Screenshot N1

Liječnik obiteljske medicine iz Rijeke Leonardo Bressan komentirao je za N1 televiziju najavu ministra zdravstva Vilija Beroša da će od sada brzi testovi biti dovoljni za dobiti covid potvrdu.

Posebno se osvrnuo na podatak da bi testove trebali provoditi i liječnici obiteljske medicine. “Ovo što se radi kod nas, to više ni pas s maslom ne može pojesti. Zanimljivo kako u našoj županiji možemo organizirati punktove za testiranje, a bogati Zagreb ne može”, rekao je dr. Bresan. Kaže, na taj način “šalju potencijalno zaražene u njihove ordinacije”, dok za sve ostale bolesnike nastaje još veća gužva.

“Ono što ja vidim je da, kako u Zagrebu tako i u drugim županijama, postoje lokalni šerifi koji su na egotripovima i smatraju sebe bogomdanim stručnjacima, a ne razgovaraju s ljudima na terenu koji daleko najbolje poznaju što, kada i kako može najbolje funkcionirati. Organizacijski problem stvaraju lokalni odgovorni politički čelnici”, rekao je dr. Bressan. “Očito žive u nekakvom svom paralelnom svijetu, s ružičastim naočalama”, dodao je.

‘Kasnije će nastati problem’

“Obiteljski liječnici pucaju po šavovima”, napomenuo je. Što se tiče brzih testova i covid potvrda, dr. Bressan smatra da će kasnije nastati problem s obzirom na to da se “nigdje ne priznaju, osim kod nas”. Istaknuo je i da se “novac koji građani u zdravstveni sustav uplaćuju cijeli svoj vijek, troši da bismo onda cijepili Ruse”.

Podsjetimo, ministra Beroša novinari su jučer pitali očekuje li otpor liječnika primarne zdravstvene zaštite u vezi provođenja brzih testova. “Tko bi to trebao raditi? Naši epidemiolozi, liječnici u bolnicama? Teško je svima, svi se trudimo maksimalno. Situacija nije normalna, izvanredna je”, odgovorio je.

Ravnatelj HZJZ- a Krunoslav Capak je, pak, rekao da postoji i opcija kazni za one liječnike obiteljske medicine koji odbiju provoditi dijagnostičko antigensko testiranje.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu