Rusi najavljuju nove pregovore s Amerikancima oko primirja u Siriji; šanse da uspiju ne čine se baš velike

Ministar Lavrov razgovarao je s novinarkom CNN-a

ZADNJA IZMJENA: lis 12, 2016
Foto: Brendan Smialowski/AFP

Sjedinjene Američke Države, Rusija i još nekoliko drugih zemalja uključenih u sirijski sukob susrest će se u subotu zbog nove runde pregovora o primirju u Siriji, priopćeno je iz ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

U priopćenju se navodi da će ministri vanjskih poslova sudjelovati na sastanku u Lausanni u Švicarskoj “kako bi razmotrili moguće korake u stvaranju uvjeta za rješenje sirijske krize”, piše CNN.

Rasprava u uskom formatu

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ranije je CNN-ovoj novinarki Christiane Amapour izjavio kako bi osim Sjedinjenih Američkih Država i Rusije u pregovorima trebali sudjelovati Turska, Saudijska Arabija i vjerojatno Katar. “Voljeli bismo održati ove razgovore u uskom formatu, poput poslovnih pregovora, ne još jednu raspravu koja bi nalikovala na Glavnu skupštinu Ujedinjenih naroda”, kazao je Lavrov.

Navodni mirovni pregovori trebali bi se održati u trenutku sve snažnijeg pritiska na Moskvu zbog nedavnih pogibija civila u ratnoj operaciji koju je izvela sirijska vojska, podržana ruskim snagama, u sirijskom gradu Aleppu.

Za propast sporazuma okrivio Amerikance

Lavrov je izjavio kako se nada da će razgovori označiti početak ozbiljnog dijaloga utemeljenog na principima Rusko-američkog sporazuma, odnosno dogovora o prekidu vatre koji je propao prošloga mjeseca.

Na pitanje novinarke Amanpour, Lavrov je za propast sporazuma okrivio Amerikance. “Kršenje sporazuma o prekidu vatre izazvala je američka koalicija koja je napala sirijske državne snage, što nisu smjeli učiniti, i za što su rekli da ne planiraju poduzeti”, kazao je.

Propast mirovnog sporazuma dogodio se nakon zračnog napada koalicije koju koju predvode Sjedinjene Države, u kojoj su poginuli deseci sirijskih vojnika. Američka vojska nije opovrgnula napad, no okarakterizirali su ga “nenamjernim”, a svoje žaljenje Siriji su prenijeli preko Rusije, kazavši da je “cilj zapravo bio tzv. Islamska država”.

Podržavanje terorizma

Kratko nakon prestanka primirja, u zračnom napdu je pogođen konvoj Crvenog križa koji su organizirali UN-Sirija-Saudijska Arabija, a u tom je napadu poginulo 20 ljudi. Američki dužnosnici okrivili su Rusiju, no Moskva je odbacila odgovornost da su u napadu sudjelovali sirijski ili ruski zrakoplovi.

Lavrov je napomenuo i da Sjedinjene Države nisu htjele ispuniti obavezu preuzetu mirovnim sporazumom za razlikovanje ekstremističkih boraca skupine Jabhat al-Sham, ranije poznate pod imenom Nusra Front, od umjerenih pobunjeničkih skupina koje se nalaze u istočnom dijelu Aleppa koji drže pobunjenici. “Ne želim ih teretiti za podržavanje terorizma, ali to što su su učinili u pogledu Nusra Fronta čini me vrlo vrlo sumnjičavim”, dodao je.

Spašavanje 250 tisuća ljudi

Sirijski predsjednik Bašar al-Assad i Rusija inzistiraju na tome da su njihovi ciljevi u Siriji isključivo teroristi. S druge strane, zapadni diplomati ih optužuju za ratne zločine jer se u njihovom napadu na Aleppo nije vodilo računa o civilnim žrtvama.

Upitan boji li se kako je Rusija na pogrešnoj strani povijesti kada je u pitanju Aleppo, Lavrov je odgovorio: “Mislimo na točno 250 tisuća civila – ako iz grada treba istjerati nekoliko tisuća civila kako bismo spasili četvrtinu milijuna ljudi – to ćemo i učiniti.”

Kada mu je novinarka pokazala potresnu fotografiju Omrana Daqneesha, petogodišnjaka iz Sirije, kako sjedi na sjedalu vozila hitne pomoći, spašenog iz ruševina njegova doma u Aleppu nakon zračnog napada, Lavrov je ocijenio da je situacija tragična za obitelji poput njegove. “Stvarno je riječ o tragediji, no oni moraju biti svjesni tko ih štiti, moraju se ograditi od Al Nusre”, kazao je, misleći na islamsku grupu pobunjenika.

Smrt i ranjavanje djece postali svakodnevica

U zračnim napadima na istočni dio Aleppa u srijedu poginulo je barem 25 osoba, a 45 ih je ranjeno. Nakon šest relativno mirnih dana, u utorak je poginulo 412 osoba.

UNICEF je osudio napade na osnovnu školu u gradu Daraa u južnoj Siriji u kojoj je u utorak poginulo petero djece u dobi od 4 do 16 godina, a ranjeno još 15. Državni sirijski mediji i promatrači iz organizacija za ljudska prava kažu da su pobunjeničke snage napale četvrt al- Shahari koju kontroliraju državne snage, ali nije utvrđeno koja je pobunjenička frakcija odogovorna. “Smrt i ranjavanje djece u Sirji postalo je svakodnevnica”, ističu u UNICEF-u. “To mora prestati”.

Ira Kralj
Telegram autor
1293 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program