Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

RAT U UKRAJINI

Rusija prijeti Švedskoj i Finskoj: 'Ne smiju imati iluzije da ćemo se pomiriti s njihovim ulaskom u NATO'

Nazvao je to 'pogreškom koja će imati dalekosežne posljedice'

Russian Foreign Minister Sergei Lavrov (R) signs documents as Russian President Vladimir Putin attends a signing ceremony following his talks with Egyptian President in Sochi on October 17, 2018. (Photo by Pavel Golovkin / POOL / AFP)
FOTO: AFP

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova, Sergej Rjabkov, obrušio se na Finsku i Švedsku zbog njihove odluke da pristupe NATO-u. Poručio je da nitko ne bi trebao imati iluzije da će Rusija samo prihvatiti njihov ulazak u Savez. Nazvao je to “pogreškom koja će imati dalekosežne posljedice”.

“Globalna situacija će se, naravno, drastično promijeniti nakon odluke Švedske”, rekao je, prenosi državna agencija Interfax. “Sigurnost u Švedskoj i Finskoj neće se zbog njihovih odluka pojačati, to je činjenica koja je nama vrlo jasna”, dodao je. “Oni ne bi trebali imati iluzije da ćemo se samo pomiriti s tim”, poručio je još zamjenik Sergeja Lavrova.

“Generalna razina vojne napetosti će rasti, a razina predvidljivosti će se smanjiti. Šteta je da se zdravi razum žrtvuje zbog neke fantomske odredbe o tome što bi se trebalo u ovoj situaciji učiniti”, smatra zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova.

Švedska ne želi nuklearno oružje

Švedski vladajući socijaldemokrati jučer su, podsjetimo, objavili da podupiru ulazak zemlje u NATO, prekidajući desetljećima dugo protivljenje tom potezu. Susjedna Finska već je spremna aplicirati za članstvo u NATO-u, a švedska premijerka Magdalena Andersson sasvim je sigurna da će za nekoliko dana i Švedska službeno podnijeti zahtjev. Tamošnji socijaldemokrati su kazali da se protive stacioniranju nuklearnog oružja ili stalnih NATO-ovih vojnih baza u Švedskoj.

Ruska invazija na Ukrajinu potaknula je ove dvije zemlje da potraže sigurnost u savezu.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više