Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Saborski odbor podržao je većinom glasova smjenu NO HRT-a koji je upozorio na potencijalnu korupciju

O njihovoj smjeni odlučivat će saborski zastupnici na plenarnoj sjednici

FOTO: Screenshot

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije podržao je prijedlog o razrješenju članova Nadzornog odbora HRT-a. Radi se o četvero članova kojima mandat zapravo istječe za dvije godine, to su Anja Šovagović Despot, Katarina Bakija, Miroslavu Grgiću i Šenolu Selimoviću.

O njihovoj konačnoj smjeni odlučit će saborski zastupnici na plenarnoj sjednici, a danas su se ovakvom prijedlogu usprotivili zastupnici SDP-a koji su zatražili da se prijedlog o razrješenju barem odgodi do jeseni kako HRT do tada ne bi ostao bez nadzora. No, predsjednik Odbora Jasen Mesić to je odbio te stavio prijedlog na glasanje. Podržala ga je većina članova.

Cijeli slučaj dosta je zanimljiv obzirom na činjenicu da je prošlog tjedna NO HRT-a upozorio na navodne nepravilnosti i koruptivne radnje u radu uprave tog javnog servisa, te su DORH-u proslijedili određenu dokumentaciju, o čemu smo detaljno pisali.

SDP napao HDZ da žele ostaviti HRT bez nadzora

Predsjednik Odbora Jasen Mesić na početku današnje rasprave odmah je spomenuo izvješće Nadzornog odbora HRT-a i poručio kako HDZ-u ne pada napamet štititi bilo kakav kriminal na HRT-u. Kaže kako je, prema rješenjima Trgovačkog suda i Upravnog suda, NO više puta bio upozoren za kršenje zakona o HRT-u. Kao razlog za razrješenje članova NO navode proceduralne pogreške.

SDP-ovci nisu prihvatili takvo obrazloženje, kažu kako je razlog za prijedlog razrješenja članova Nadzornog odbora upravo izvješće koje je NO poslao Saboru, a u kojem upozoravaju na nepravilnosti uprave. “Prijedlog HDZ-a je da se HRT ostavi bez ikakvog nadzora pa da kadrovi koje HDZ tamo instalira tamo rade što hoće. Nadzorni odbor im je rekao da to neće dopustiti i to je razlog zašto ih žele smijeniti, a ne nekakve žalbe Trgovačkom sudu”, rekao je Nenad Stazić.

Razriješena Mirjana Rakić

Rekao je da bi bilo najbolje ostaviti ovaj prijedlog do 15. rujna na stolu da HRT tijekom ljeta ne bi ostao bez nadzora, a onda pred javnosti objasniti što se sve tu događalo. Dodao je i da predsjednica NO Šovagović Despot ne želi štititi kriminal pa da je se stoga želi smijeniti.

Mesić mu je na to rekao kako je Nadzorni odbor opetovano upozoravan kako se treba držati Zakona o HRT-u. “Predlažem i tražim potporu, uputit cu pismo DORH-u da istraži sve navode koji su u izvješću Nadzornog odbora”, rekao je Mesić i stavio točku na glasanje. Nakon toga je utvrđen tekst novog natječaja za izbor članova Nadzornog odbora.

Odbor za medije na početku sjednice većinom glasova razriješio Mirjanu Rakić i ostale članove Vijeća za elektroničke medije te imenovao nove koje su predložili vladajući. To su Davor Marić, Vanja Gavran te Anita Malenica, čijem se izboru SDP usprotivio.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više