Salvini nije uspio. Na nedjeljnim izborima talijanska ljevica obranila je svoju tradicionalnu utvrdu, regiju Emilija-Romagna

Desnica je uspjela pobijediti na izborima u južnoj regiji, Kalabriji

ZADNJA IZMJENA: sij 27, 2020
Foto: AFP

Talijanska ljevica uspjela je obraniti svoju tradicionalnu utvrdu, regiju Emilia-Romagna, na regionalnim izborima održanim u nedjelju. Kandidat lijevog centra, aktualni predsjednik regije Stefano Bonaccini osvojio je, prema projekcijama, 51,4 posto glasova. Kandidatkinja krajnje desne Lige Lucia Borgonzoni dobila je 43,7 posto glasova.

Izbori u toj regiji bili su značajan test za Demokratsku stranku (PD) lijevog centra koja je, skupa s Pokretom 5 zvijezda (M5S), trenutno na vlasti u Italiji. Emilia-Romagna smatra se “crvenom utvrdom” jer je u njoj od Drugog svjetskog rata na vlasti ljevica, nekad talijanski komunisti, zadnjih 15 godina PD. Čelnik desne Lige Matteo Salvini nadao se da će na nedjeljnim izborima skinuti s vlasti ljevicu i tako uzdrmati i nacionalnu koaliciju PD-a i M5S-a.

Salvinijeva kampanja

Salvini je zadnjih tjedana vodio neumornu kampanju po jednoj od najbogatijih talijanskih regija, u kojoj je stopa nezaposlenosti svega pet posto, upola manja nego u cijeloj Italiji. Kampanju je vodio u tipičnom salvinijevskom stilu, s puno selfija, kušanja lokalnih specijaliteta i zapaljivih poruka, obećavajući da će regiju “osloboditi” ljevice. No, nije uspio:”Emilia-Romagna poslala je signal. Salvini zna kako pričati o problemima, ali ne zna kako ih riješiti te su ljudi odgovorili”, poručio je vođa PD-a Nicola Zingarretti.

Pobjeda u tradicionalnom uporištu ljevice oslabit će pritisak na Demokratsku stranku, a time i na nacionalnu koaliciju PD-a i Pokreta 5 zvijezda, koja je na vlasti u Italiji od rujna, ali mediji već dulje vrijeme izvještavaju o napetostima među koalicijskim partnerima. I Pokret 5 zvijezda značajno je uzdrman, a unutarstranački problemi kulminirali su prošlog tjedna kada je čelnik “zvjezdica” Luigi Di Maio dao ostavku na stranačku dužnost. Na izborima u Emiliji-Romagni M5S je doživio težak poraz.

Kalabrija desnici

Na zadnjih pet regionalnih izbora, Salvinijeva Liga bila je uspješna, kandidati koje su podržavali redovito su pobjeđivali. Među ostalim, kandidatkinja desnih stranaka, uključujući Ligu, pobijedila je u listopadu prošle godine u još jednoj tradicionalnoj utvrdi ljevice, Umbriji. Na tim su izborima vladajuće stranke, PD i M5S, podržale zajedničkog kandidata.

U nedjelju su održani regionalni izbori i u Kalabriji, na jugu Italije. Jole Santelli, članica stranke Forza Italija Silvija Belusconija, prema anketi SWG-a, osvojila je 52 posto glasova. Santelli je bila kandidatkinja iste desne koalicije kao u Emiliji-Romagni koju čine Salvinijeva Liga, Berlusconijeva stranka i stranka Braća Italije. Kandidat lijeve koalicije Filippo Callipo prema istoj anketi osvaja 30 posto glasova, a kandidat M5S-a 7,4 posto.

Irena Frlan Gašparović
Telegram autor
474 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program