Politika & Kriminal

Sberbanka tužila Todorića zbog Kulmerovih dvora i izgubila. Moraju mu platiti 3,5 milijuna kn sudskih troškova

Tvrdili su da je luksuznu nekretninu darovao djeci kako mu je ne bi mogli oduzeti

16.10.2017., Zagreb - Policija istrazitelji u ranim jutarnjim satima usli u Kulmerove dvore. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Suvlasnik Agrokora, ruska Sberbanka, pokušala je na sudu dokazati da je Ivica Todorić sredinom 2015. darovao Kulmerove dvore svojoj djeci – kćeri Ivi i sinovima Anti i Ivanu – kako bi spriječio bilo kakvu mogućnost da se preko te vrijedne nekretnine naplate njegovi dugovi. U tome, međutim, nisu uspjeli, te bi prema recentnoj nepravomoćnoj presudi Općinskog građanskog suda u Zagrebu, trebali Todorićima podmiriti oko tri i pol milijuna kuna sudskih troškova. Na ovu presudu Sberbanka ima još pravo uložiti žalbu višem sudu.

Ovaj slučaj, za koji je iznimno važna kronologija, događao se iza kulisa velike afere Agrokor u kojoj protiv Todorića još nije podignuta optužnica. Sumnja se da je iz koncerna izvukao nešto više od milijardu kuna lažirajući bilance i plaćajući privatne troškove s računa Agrokora. Među dugovima Agrokora ostao je i neplaćeni kredit Sberbanci.

Kronologija novog slučaja Agrokor

Poznato je da je u travnju 2017. u Agrokor ušla izvanredna uprava. Mjesec i pol dana ranije Sberbanka je s koncernom Agrokor sklopila ugovor o kreditu težak sto milijuna eura. Prema tom ugovoru Ivica Todorić je osobno jamčio za kreditne obveze Agrokora, a kada je ušla izvanredna uprava, Sberbanka mu ga je cijelog poslala na naplatu. U tom trenutku radilo se o još 62,8 milijuna eura potraživanja.

Sberbanka je odmah tražila da Todorić, kao osobni jamac, sve plati. Međutim, Todorić u tom trenutku nije imao dostatnih sredstava, a banka vjeruje da je jedan od razloga to što je Kulmerove dvore razdijelio djeci. Banka otkriva da je 29. lipnja 2015., dakle dvije godine ranije, darovao tri četvrtine Kulmerovih dvora, inače doma obitelji Todorić, svojim sinovima i kćeri.

“Zbog toga je ostao bez dovoljno sredstava da podmiri dugovanje prema kreditu”, zaključili su u Sberbanci i podnijeli tužbu protiv Ivice Todorića i njegove djece. Tražili su od suda da poništi darovne ugovore. Kada bi se to dogodilo, banka je bila uvjerena, tada bi Ivica Todorić imao barem dio sredstava za vraćanje duga. Obitelj angažira odvjetnike Frana Olujića i Mateju Kolovrat i kreće u sudsku bitku za Kulmerove dvore.

Todorić: ‘Agrokor nije bio u problemima’

Tijekom postupku Ivica Todorić negirao je bilo kakvu namjeru nanošenja štete Sberbanci. “Svojoj sam djeci dijelove našeg doma darovao još u lipnju 2015. godine. Da sam doista želio oštetiti vjerovnike prenio bih na njih svu svoju imovinu, a ne samo tri četvrtine”, tvrdio je. Takvo je obrazloženje sudu ponudila i Iva Todorić. Naglasili su kako nakon podizanja kredita u Sberbanci 21. veljače 2017. nisu promijenili vlasničku strukturu Kulmerovih dvora, što znači da doista nisu imali namjeru na bilo koji način oštetiti vjerovnike Agrokora.

“Agrokor nikada nije bio u financijskim problemima. Oduzet mi je na osnovu političkog, korupcijskog plana. Medijski me se napalo, a među onima koji su me napadali bila je i Sberbanka. Bio sam ucijenjen da potpišem Lex Agrokor”, izjavio je na sudu Todorić.

Ponudio je objašnjenje zašto je darovao dijelove Kulmerovih dvora svojoj djeci. “U to vrijeme obilježavao sam 40. godišnjicu braka sa suprugom. Znali smo kako djeca nemaju nikakvu imovinu, pa smo zaključili da im darujemo nešto kako bi imali krov nad glavom ako se meni nešto dogodi”, opisao je Ivica Todorić zaboravljajući da su mu djeca ipak od ranije imala druge nekretnine.

Ante Todorić: ‘Tata je imao vrijednu imovinu’

“Moj otac je u vrijeme kada je Agrokor uzimao kredit od Sberbanke raspolagao imovinom koja je bila višestruko veća od iznosa kredita. Ne razumijem kako Sberbanka tvrdi da je Agrokor imao dugovanje od 62,8 milijuna eura, a onda traže da im se omogući upis na našu nekretninu u vrijednosti sto milijuna eura”, zapitao se Ante Todorić tijekom procesa.

I drugi Todorićev sin, Ivan Todorić žestoko je odgovorio na tužbu Sberbanke. Naglasio je kako ta banka nije ničime dokazala svoje potraživanje, niti je dokazala da Ivica Todorić nema dovoljno sredstava za vraćanje duga.

“Sberbanka je kod sklapanja ugovora morala znati da Kulmerovi dvori nisu u cijelosti u vlasništvu mog oca jer smo darovni ugovor odmah nakon što je zaključen proveli u zemljišnim knjigama”, pojasnio je Ivan Todorić.

Sud: ‘Kulmerovi dvori darovani su ranije’

Da Agrokor doista duguje Sberbanci više od 60 milijuna eura utvrđeno je na Sudu za međunarodnu arbitražu u Londonu koji je pravomoćnu presudu o tome donio još u lipnju 2018. godine. Zbog toga to potraživanje ni za Općinski građanski sud u Zagrebu nije bilo sporno. No, zagrebački sud ipak nije prihvatio tvrdnju da je Ivica Todorić svojoj djeci darovao dijelove Kulmerovih dvora kako bi oštetio Sberbanku od koje je gotovo dvije godine kasnije tražio kredit.

“Darovni ugovor sklopljen je otprilike godinu dana prije nego što su javno obznanjeni financijski problemi Agrokora”, primjećuje sud u presudi kojom je odbio tužbu Sberbanke i naložio joj da podmiri milijunske sudske troškove Todorićima. U ovakvim parnicama visina sudskih troškova određuje se prema visini sudskog spora a kako se ovdje radilo o 100 milijuna eura svaka radnja odvjetnika stajala je oko sto tisuća kuna.

Ovdje valja podsjetiti da su Ivici Todoriću i njegovim sinovima dijelovi Kulmerovih dvora blokirani od listopada 2017. kada je protiv njih otvorena istraga u aferi Agrokor.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu