Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Selak Raspudić kaže da nije pritiskala Hinu da ljepše piše o njoj. Samo je fino i pomirljivo popričala s novinarkom

Ovakva je njezina verzija događaja

27.04.2022., Zagreb - Redovna sjednica Sabora. Marija Selak Raspudic
   Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
FOTO: Marko Lukunic/PIXSELL

Nakon što je ravnateljica novinske agencija Hina, Branka Gabriela Vojvodić, danas izvijestila Hrvatski sabor i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) o pritisku saborske zastupnice Marije Selak Raspudić na novinarku Hine na njezinom radnom mjestu – novinarskoj sobi saborskih izvjestitelja, javila se i Selak-Raspudić.

Selak Raspudić na Facebooku tvrdi da se radi o lažnom navodu Hine o vršenju pritiska na novinarku. Navodi da je laž kako je vršila pritisak na Hininu novinarku, kao i da je laž da je tvrdila da ju Hina namjerno šikanira i cenzurira. Laž je, dodaje, i da je pritiskala novinare Hine da moraju više i ljepše pisati o njoj. Cijela njezina objava je koncipirana u devet točaka, a u četvrtoj je, nakon što je navela koji su po njoj lažni navodi, napisala i što je, prema njoj, istina.

“Istina je da sam došla upitati Hininu novinarku, nakon što je objavila priopćenje o saborskom glasovanju u petak, zašto je potpuno izostavila moj govor u ime Kluba Mosta, premda je prethodno redom navela što su rekli Peđa Grbin, Katarina Pejović i Anka Mrak Taritaš, preskočila mene, pa potom nastavila s Brankom Bačićem, koji je bio sljedeći govornik, i Sandrom Benčić”, počela je.

Kaže da je ton bio pomirljiv

Potom je nastavila: “Moje pitanje je bilo sljedeće: ‘Zašto središnja izvještajna agencija ne prenosi informacije iz Hrvatskog sabora, nego uređuje sadržaj koji izlazi u javnost i zašto je pritom preskočena moja izjava?”

Dodaje da je u raspravi potom “nedvosmisleno i u pomirljivom tonu” istaknula da ne želi da se išta napravi oko tog slučaja. “…da mi ne pada pisati pisma nadređenima, da ne tražim niti očekujem da me se stavlja u naslove ili svaki put prenese, ali da ne razumijem zašto preskaču ono što se dogodilo i da mislim da to nije u redu jer hrvatska javnost ima pravo na cjelovite informacije o tome što se događa u Saboru”, objavila je.

‘Kako nadalje očekivati objektivnost Hine?

Selak Raspudić nastavlja kako je “Hina javna ustanova čiji je osnivač Republika Hrvatska i koja prema svome Statutu treba djelovati po načelima neovisnog, nepristranog i profesionalnog novinsko-agencijskog izvještavanja.” Kaže da je u tom smislu rad njezinih novinara podložan propitivanju.

“Imajući u vidu da je riječ o agenciji koja servisira informacijama sve ostale medije i time oblikuje javno mnijenje u Hrvatskoj pristranost i cenzura nedopustiva je u djelovanju njezinih novinara, jednako kao i pritisak na saborske zastupnike koji se usude postavljati pitanja oko preskakanja određenih saborskih rasprava. Kako ja mogu nakon ovog tendencioznog i zlonamjernog istupa očekivati objektivnost Hine prilikom mog sljedećeg javnog istupa?”, upitala je.

“Sve što od novinara Hine očekujem je da kao dio javnog servisa nepristrano prenose informacije iz Sabora kronološkim slijedom događaja. Nažalost ovaj put to nije bio slučaj, a sada se tuđa šeprtljavost ili svjesno cenzuriranje pokušava prikriti prebacivanjem odgovornosti na onoga tko je postavio pitanje i argumentirano ukazao na propust u izvještavanju prošlog petka”, kazala je. U zadnjoj, devetoj točki, Selak Raspudić je objavila što je sve rekla o SDP-ovom prijedlogu Zakona o pobačaju.

Objava povodom lažnog navoda Hine o vršenju pritiska na njenu novinarku 🛑1️⃣Laž je da sam vršila pritisak na Hininu…

Posted by Marija Selak Raspudić on Monday, May 16, 2022

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više