Politika & Kriminal

Šestorica militanata uspjela su zbrisati iz strogo čuvanog zatvora u Izraelu. Kroz ovu malu rupu u zemlji

Izraelske vlasti tragaju za njima, a izgleda da su bjegunci iskoristili grešku u dizajnu zatvora kako bi se domogli sustava odvodnje

Šestorica palestinskih zatvorenika pobjegla su iz jednog od najsigurnijih zatvora u Izraelu, Gilboi, koristeći hrđavu žlicu. Navodno su iskopali svoju rutu za bijeg iza sudopera u ćeliji koju su dijelili, javlja Guardian.

Za šestoricom, od kojih su petorica pripadnici islamističkog džihada, dok je šesti bjegunac Zakaria Zubeidi, visoko pozicionirani vođa Brigade mučenika Al-Akse, koalicije palestinskih oružanih skupina na Zapadnoj obali.

Izraelske sigurnosne snage pokrenule su veliku potragu na sjeveru zemlje. “Ozbiljan incident”, tako je premijer Naftali Bennett opisao dosad neviđeni bijeg palestinskih zatvorenika iz izraelskog zatvora, pogotovo jer se radi o visokoprofilnim bjeguncima.

Iskoristili grešku u dizajnu zatvora

Iako se prvotno vjerovalo da su iskopali tunel, načelnik izraelske službe za zatvore Katy Perry rekao je kako su iskoristili grešku u dizajnu zatvoru otkrivši pukotinu iza zida. “Prema prvim informacijama izgleda da nije bilo kopanja, umjesto toga podigli su metalnu ploču”, rekao je Perry. Bijeg je otkriven u ponedjeljak u tri ujutro po tamošnjem vremenu i nekoliko sati prije proslave židovske nove godine.

Ministar za javnu sigurnost Omer Barley je rekao kako vjeruje da su bjegunci već stigli do Zapadne obale. “Radi se o jako preciznom i detaljnom planiranju, i vjerujemo kako su imali pomoć izvana. Istražujemo u ovom trenutku i uhvatit ćemo bjegunce”, naglasio je.

Snimke objavljene nakon bijega pokazale su uski prolaz u zidu koji je iskopan iza sudopera, što je omogućilo zatvorenicima da dođu do zatvorskog sustava odvoda. U izraelskim medijima objavljene su slike gdje su bjegunci izašli iz tunela, a jedna slika namjerno pokazuje pripadnika izraelskih sigurnosnih snaga kako istražuju rupu u zemlji.

Četvero ih služilo doživotnu kaznu

Izraelski dužnosnici su izvijestili kako su postavili blokade na cestama i da vrše patrole, dok preostale zatvorenike, njih 400, premještaju kako bi spriječili daljnje pokušaje bijega. Vjeruje se kako su bjegunci krenuli prema Jeninu, koji nije pod kontrolom Palestinske samouprave i gdje su nedavno izbili sukobi Palestinaca i izraelskih snaga. Navodno su iznad Jenina prilijetali helikopteri.

Kako javljaju izraelski mediji, zatvorenici su mjesecima iskopavali svoj izlaz žlicom koju su skrivali iza postera u ćeliji. Palestinski klub zatvorenika, koji predstavlja trenutne i bivše zatvorenike, objavio je da bjegunci imaju od 26 do 49 godina.

Odbjegli vođa Brigade mučenika Al-Akse Zubeidi, bio je dio drugog palestinskog ustanka prije više od 20 godina. Zatvoren je dok mu se sudilo zbog više zločina uključujući i pokušaj ubojstva. Četvero bjegunaca služilo je doživotne kazne, objavila je udruga zatvorenika.

U zatvoru i 2014. otkriven tunel

Palestinske militantne skupine hvalile su bijeg. “Ovo je herojski čin koji će uzrokovati ozbiljan šok cijelom izraelskom sigurnosnom sustavu i predstavlja ozbiljan udar vojsci i cijelom Izraelu”, rekao je glasnogovornik Islamskog džihada Daoud Shehab.

Glasnogovornik Hamasa Fawzi Barhoum poručio je kako bijeg pokazuje “da je borba za slobodu protiv okupatora kontinuirana i proširena unutar zatvora i izvan njih kako bi se ostvarilo to pravo”.

Inače, u tom zatvoru je 2014. otkriven tunel iz kupaonice, a prema svemu sudeći, tada je iskorištena ista strukturna greška u zatvoru koju je iskoristilo šestero bjegunaca, prenosi Guardian.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu