Uživo. Hamas oslobodio 24 talaca, Izrael iz svojih zatvora pustio 39 Palestinaca. Biden: 'Ovo je početak'

Ovdje možete pratiti događaje u vezi sukoba na Bliskom istoku

FOTO: Screenshot

Ovo su ključni događaji:


  • U 7 sati po lokalnom vremenu počelo je primirje Izraela i Hamasa
  • Izrael je prije početka primirja objavio video u kojem kažu da prekid vatre ne znači kraj rata
  • Izvješća s terena: Primirje se zasad poštuje
  • Egipat: Više od 90 kamiona ušlo je u Gazu preko granice s Rafom
  • WHO: ‘Zabrinuti smo za one koji su ostali u bolnici al-Shifa’
  • Svih 13 izraelskih talaca je oslobođeno, oslobođeno i 12 Tajlandžana

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:


Biden: ‘Ovo je početak, očekujemo da će sutra biti oslobođeno još talaca’

  • Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je današnje oslobađanje talaca “početak procesa”. “Očekujemo da će sutra biti oslobođeno talaca, kao i u narednim danima”, dodao je. “Kroz sljedećih sat vremena znat ćemo kada je drugi val puštanja”, dodao je.

Istaknuo je da je više od 200 kamiona s hranom, lijekovima i gorivom stiglo danas na prijelaz iz Egipta u Gazu, dodavši da su “uspostavljeni mehanizmi” kako bi se Hamas spriječio u preusmjeravanju tih zaliha. Biden je kazao i da postoje “realne šanse” da će se primirje produžiti za nekoliko dana.


Izrael iz svojih zatvora pustio 39 Palestinaca

  • Na prvi dan primirja, Izrael je iz svojih zatvora pustio 39 Palestinaca, objavili su Katar, koji je posrednik u pregovorima, i Crveni križ. Oslobođene su 24 žene, uključujući neke osuđene za pokušaj ubojstva zbog napada na izraelske snage, i 15 tinejdžera zatvorenih zbog prijestupa kao što je bacanje kamenja, piše Guardian.

Prema uvjetima četverodnevnog primirja između Izraela i Hamasa, 50 žena i djece će biti pušteno u zamjenu za 150 palestinskih žena i djece u izraelskim zatvorima, gdje ih se nalaze tisuće. Izrael tvrdi da bi se primirje moglo produžiti ako svakoga dana na slobodu bude pušteno dodatnih 10 osoba.


Crveni križ: Iz Gaze puštena 24 talaca

  • Crveni križ je potvrdio da su 24 talaca puštena iz Gaze. “S olakšanjem potvrđujemo sigurno oslobađanje 24 taoca. Olakšali smo ovo oslobađanje tako što smo ih prevezli iz Gaze do granice Rafah. Ogromno je olakšanje što se nakon višetjednih patnji konačno mogu ujediniti sa svojim obiteljima”, objavili su. Izrael je objavio imena prvih 13 puštenih taoca.

Bijela kuća prati transfer talaca

  • Službenici Bijele kuće prate prijenos talaca koji se trenutno odvija, kažu izvori. Veliki je naglasak stavljen na uspješan prvi dan oslobađanja talaca, budući da američki dužnosnici vjeruju da će to pomoći utrti put da sljedećih nekoliko dana prođe glatko. Ne očekuje se da će Amerikanci biti među prvih 13 talaca koji su danas oslobođeni.

Svih 13 izraelskih talaca je oslobođeno

  • Ured izraelskog premijera je priopćio da je svih 13 izraelskih talaca je oslobođeno.

U razmjeni, očekuje se da će 39 palestinskih zatvorenika biti pušteno kasnije danas. Oni će biti odvedeni u izraelski zatvor Ofer na okupiranoj Zapadnoj obali, prije nego što ih Crveni križ odvede na druge lokacije i u istočni Jeruzalem, prema zastupničkoj skupini Palestinski zatvorenički klub.


Taoci su prebačeni Egipćanima

  • Izraelske TV postaje izvijestile su da su taoci koje drži Hamas sada prebačeni Egipćanima. Nedavno su izraelski mediji objavili da su taoci predani Crvenom križu. Navodno su na putu prema graničnom prijelazu s Egiptom, gdje se očekuje da će biti pušteni.

Izraelski mediji: Taoci prebačeni Crvenom križu

  • Izraelske TV postaje izvijestile su da su taoci koje drži Hamas prebačeni pod skrb Crvenog križa. Navodno su na putu prema graničnom prijelazu s Egiptom, gdje se očekuje da će biti pušteni.

Tajlandski premijer: ‘Hamas je oslobodio 12 tajlandskih talaca’

  • Dvanaest tajlandskih državljana koje je Hamas uzeo kao taoce Hamas već je oslobođeno, rekao je tajlandski premijer. Ranije danas javljeno je da je pod medijatorstvom Egipta dogovoreno puštanje 12 Tajlandžana uz 13 izraelskih talaca

“Odjel za sigurnost i Ministarstvo vanjskih poslova potvrdili su da je 12 tajlandskih talaca oslobođeno”, piše premjer Srettha Thavisin na X. Dodao je da su službenici veleposlanstva “na putu” da ih pokupe u sljedećih sat vremena. “Uskoro bi trebali znati njihova imena i detalje. Molim vas za strpljenje”, rekao je Thavisin.


Ministar obrane kaže da Izrael ‘neće stati’

  • Izraelski ministar obrane Yoav Gallant ponovio je stav izraelske vlade da je četverodnevno primirje samo “kratka pauza”, nakon koje će Izrael nastaviti djelovati s “punom vojnom snagom”. “Nećemo stati dok ne postignemo naše ciljeve: uništenje Hamasa i vraćanje talaca iz Gaze u Izrael, kojih ima 240. To je nešto što ne možemo prihvatiti i ne možemo tolerirati”, rekao je ministar obrane tijekom konferencije s talijanskim ministrom obrane koji je u posjetu Tel Avivu. Izrael je ubio više od 14.850 Palestinaca, uključujući oko 6.150 djece, tijekom borbi nakon 7. listopada.

Ne očekuje se da će među prvih 13 oslobođenih talaca biti Amerikanaca

  • Ne očekuje se da će američki državljani biti u prvoj skupini talaca oslobođenih u petak, rekao je američki dužnosnik za CNN. Dužnosnik je dodao da se i dalje nadaju da će među prvih 50 biti Amerikanaca. Prvo oslobađanje talaca iz Gaze trebalo bi se dogoditi kasnije danas, kada se očekuje da će biti oslobođeno 13 žena i djece zarobljenih u Gazi, rekli su posrednici u Kataru.

Šef Hamasa kaže da je ‘predan primirju i razmjeni talaca’

  • Ismail Haniyeh, vođa Hamasa sa sjedištem u Kataru, rekao je da je predan primirju i dogovoru o ‘razmjeni talaca’ sve dok je Izrael također predan, prenosi Reuters.

Izraelski vojnici ‘ubili dva Palestinca i ranili 11’

  • Izraelske trupe ubile su dvojicu Palestinaca i ranile 11 drugih, javlja Associated Press. Palestinci su krenuli prema glavnoj borbenoj zoni u sjevernoj Gazi, unatoč upozorenjima izraelske vojske da ostanu na mjestu tijekom privremenog prekida vatre, izvijestilo je. Novinar AP-a vidio je dva tijela i ranjene dok su stigli u bolnicu u gradu Deir al-Balah u južnom dijelu Gaze. Ranjeni su upucani u noge.

Pucnjava je uslijedila nekoliko sati nakon što je izraelska vojska upozorila raseljene Palestince koji su potražili utočište na jugu da se ne vraćaju u svoje domove u sjevernoj polovici teritorija tijekom četverodnevnog primirja. Otkako je jutros počeo privremeni prekid vatre, viđene su stotine Palestinaca kako pokušavaju krenuti prema sjevernoj Gazi.


Bivši izraelski premijer: ‘Izrael ne može ostati u Gazi’

  • Bivši izraelski premijer Ehud Olmert gostovao je u emisiji britanskog Sky Newsa, gdje je rekao da Izrael ne može ostati u Gazi nakon što se postigne “uništenje” Hamasa. “Vjerojatno ćemo uspjeti slomiti vojnu moć Hamasa. Nakon što je to učinjeno, očito je da Izrael ne može ostati u Gazi. Ne trebamo ostati u Gazi”, kaže Olmert. Potom je iznio svoju viziju sljedećih koraka. “Izrael mora službeno objaviti na najeksplicitniji način da je na kraju vojne kampanje spreman započeti pregovore o dvodržavnom rješenju.”

Olmert je rekao da bi to moglo dati međunarodnoj zajednici “strpljenja” da dopusti Izraelu da nastavi svoju vojnu operaciju dok je uspješno ne dovrši. No, Olmert je rekao da ne vjeruje da bi trenutni izraelski premijer Benjamin Netanyahu napravio taj ustupak. “To je još jedan razlog zašto mislim da Netanyahu mora otići, a netko drugi mora doći. Izrael treba vladu koja ima kombinaciju snage i hrabrosti da se bori za ono što se treba boriti, a u isto vrijeme mudrost i nadahnuće da krene naprijed prema miru s Palestincima”, rekao je Olmert, koji je politički protivnik Netanyahua.

Olmert je naglasio da će se izraelska vojna operacija nastaviti po završetku trenutnog četverodnevnog prekida vatre. “Bez uništenja vojne moći Hamasa, nikada neće biti šanse za mir na Bliskom istoku”, rekao je Olmert.


Mediji: Policija privela je nogometaša Atala zbog objave na društvenim mrežama

  • AFP javlja da je francuska policija privela alžirskog nogometaša Youcefa Atala, koji igra za prvoligašku nogometnu momčad Nice, u istrazi zbog sumnje na “opravdanje terorizma” nakon što je objavio objavu na društvenim mrežama o ratu. Prošlog mjeseca 27-godišnji branič dobio je kaznu od sedam utakmica zbog objave koju je brzo izbrisao i zbog koje se naknadno ispričao. Državni tužitelj u Nici otvorio je istragu nakon zahtjeva lokalnog prefekta i gradonačelnika Nice.

WHO: ‘Zabrinuti smo za one koji su ostali u bolnici al-Shifa’

  • Glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije Christian Lindmeier rekao je da UN-ova zdravstvena agencija radi na dodatnim evakuacijama iz bolnica na sjeveru Gaze. Lindmeier je također izrazio zabrinutost WHO-a za sigurnost “procijenjenih 100 preostalih pacijenata i zdravstvenih radnika” u bolnici al-Shifa, najvećoj u Gazi.

U četvrtak su izraelske snage uhitile ravnatelja bolnice al-Shifa, Muhammada Abu Salmiyu, navodeći da je pod njegovim izravnim vodstvom medicinska ustanova “služila kao Hamasovo zapovjedno i kontrolno središte”. Hamas i liječnici više su puta odbacili takve optužbe.

Ministarstvo zdravstva Gaze priopćilo je da želi objašnjenje WHO-a zašto su liječnici putovali u konvoju te organizacije kada su ih zaustavile i privele izraelske snage. Također je rečeno da će koordinirati bolničke evakuacije s agencijom. Međutim, Lindmeier je odbio odgovoriti na komentare ministarstva zdravstva.


Izrael kaže da su pripreme za prijem zarobljenika završene

  • Vojska kaže da je pripremila nekoliko lokacija namijenjenih početnom prihvatu oslobođenih zarobljenika, uključujući potrebne medicinske potrepštine i podršku. “Nakon početnog prijema i medicinskog tretmana, oslobođeni taoci prevest će se u bolnice, gdje će se ponovno spojiti sa svojim obiteljima”, stoji u priopćenju. Izraelska vojska dodala je da će četiri helikoptera s medicinskim timovima i vojnicima biti zadužena za dovršetak povratka zarobljenika nakon njihova prihvata.

Hamas je spreman osloboditi više civilnih zarobljenika, uključujući muškarce

  • Ghazi Hamad, član Hamasovog političkog vodstva, kaže da je skupina otvorena za pregovore o oslobađanju još više civilnih zarobljenika koji se trenutno drže u Gazi, uključujući muškarce. Međutim, što se tiče zarobljenih izraelskih vojnika, Hamad je za Al Jazeeru rekao: “To je druga priča”.

“U ovoj fazi govorimo o civilnim taocima. Što se tiče ostalih, tražimo sveobuhvatnu razmjenu kako bismo oslobodili svih 7200 zatvorenika u izraelskim pritvorskim centrima. To je naš cilj. Pričekat ćemo i vidjeti. Imamo puno strpljenja, snage i energije za čekanje. Izrael mora osloboditi sve zarobljenike, a mi smo spremni osloboditi izraelske vojnike”, rekao je Hamad.


Stanovnik kampa Nuseirat: ‘Trebat će nam godine da obnovimo Gazu’

  • Hamza Ibrahim, stanovnik izbjegličkog kampa Nuseirat u središnjoj Gazi, kaže da su Palestinci istovremeno radosni i tužni nakon početka pauze. “Primirje je odličan izvor olakšanja od boli i stresa koji ljudi osjećaju dok žive u stanju kontinuiranog bombardiranja u Gazi”, rekao je Ibrahim za Al Jazeeru, rekavši da im stanka omogućuje “obnavljanje svakodnevnih aktivnosti i ponovno povezivanje s obitelji”.

Napomenuo je, međutim, da su Palestinci također tužni što će se “noćna mora” uskoro vratiti. “Nakon svega toga, nekoliko dana prekida vatre nije dovoljno za ponovnu obnovu Gaze. Ljudi čiji su domovi uništeni na sjeveru, gdje će ti ljudi otići nakon ovoga? Trebaju nam tisuće kamiona da ponovno izgradimo Gazu; potrebne su nam još godine i desetljeća da ponovno izgradimo Gazu”, kaže Ibrahim.


IDF: Oglašene su sirene u Eilatu

  • Sirene su se oglasile u izraelskom gradu Eilatu, priopćile su Izraelske obrambene snage. IDF za sada nije otkrio razlog dizanja uzbune. Eilat, luka na Crvenom moru, ranije je bila na meti jemenskih pobunjenika Hutija. Militantna skupina koju podupire Iran pokrenula je najmanje šest zračnih napada na Izrael od izbijanja sukoba s Hamasom 7. listopada. Huti su obećali da će nastaviti sa zračnim napadima i otmicama izraelskih brodova.

Egipat: Više od 90 kamiona ušlo je u Gazu preko granice s Rafom

  • Najmanje 90 kamiona s pomoći do sada je ušlo u Gazu preko graničnog prijelaza Rafah u petak, rekao je egipatski službenik na granici za CNN. Dužnosnik je rekao da su ti kamioni među 200 kamiona s pomoći koji su u petak ujutro ušli na egipatsku stranu prijelaza.

IDF kaže da je uoči primirja uništio tunele u blizini bolnice Al-Shifa

  • Izraelske obrambene snage (IDF) priopćile su u petak da su uništile brojne tunele u području bolnice Al-Shifa u gradu Gazi, te dovršile “operativne pripreme” uoči dogovorenog primirja. Izraelska vojska uništila je “rutu podzemnih tunela i niz tunelskih okana u području bolnice Al-Shifa”, navodi se u priopćenju IDF-a. “IDF je završio svoje operativne pripreme za pauzu”, dodaje se. U priopćenju se navodi da su izraelske trupe nastavile s napadima na mete “tijekom zadnjeg dana i noći” prije primirja, ne navodeći broj i točne mete tih napada.

Palestinski dužnosnik kaže da će Izrael danas osloboditi 39 zatvorenika

  • Palestinski dužnosnik tvrdi da će Izrael danas osloboditi 39 zatvorenika u sklopu sporazuma o prekidu vatre dogovorenog s Hamasom. Skupinu će činiti 24 žene i 15 tinejdžera na okupiranoj Zapadnoj obali, rekao je za Reuters. Kasnije danas, očekuje se da će Hamas prema sporazumu osloboditi 13 talaca. Kao dio dogovora, Izrael bi trebao osloboditi ukupno 150 zatvorenika tijekom četverodnevnog primirja u zamjenu za 50 talaca koji se drže u Gazi.

Crveni polumjesec: Hitna pomoć krenula u evakuaciju bolnice u Gazi

  • Deset vozila hitne pomoći krenulo je u bolnicu Ahli Baptist u gradu Gazi kako bi pomogli u evakuaciji pacijenata, priopćilo je Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca. Posade su koordinirane i u pratnji Ujedinjenih naroda, a putuju iz Khan Younisa u južnoj Gazi. Za sada nije objavljeno kamo će odvesti pacijente. Eksplozija u bolnici Ahli Baptist 17. listopada prouzročila je teške žrtve. Palestinci su za eksploziju okrivili izraelski zračni napad, ali je Izrael rekao da ju je uzrokovalo pogrešno ispaljivanje palestinske rakete.

IDF: ‘Osam tankera stiže u južnu Gazu’

  • Četiri cisterne s gorivom i još četiri s plinom za kuhanje stigli su u južnu Gazu, priopćile su izraelske obrambene snage. Isporuka je dio privremenog primirja dogovorenog između Izraela i Hamasa. Iako nije bilo službene deklaracije o početku četverodnevnog prekida vatre, dolazak kamiona s pomoći u Gazu znak je da je u tijeku, ističe Guardian.

IDF je rekao da su gorivo i plin prebačeni iz Egipta humanitarnim organizacijama UN-a preko graničnog prijelaza Rafah. “Ovu pošiljku je odobrila izraelska vlada kao dio pauze i okvira za oslobađanje talaca, kako je dogovoreno sa SAD-om i uz posredovanje Katara i Egipta”, dodaje se.

Jučer je Hamas rekao da će četiri kamiona dostavljati gorivo i plin za kuhanje u enklavu svakog dana primirja. Dodatnih 200 kamiona pomoći svakodnevno će ulaziti u Gazu kako bi isporučili “pomoć i medicinske potrepštine”, dodaje se.


Kamioni pomoći ulaze na granični prijelaz Rafah

  • Kamioni pomoći ušli su na prijelaz Rafah na granici Egipta i Gaze. Skupina kamiona počela je putovati prijelazom oko sat vremena nakon što je počelo razdoblje primirja između Izraela i Hamasa. Dva kamiona, koja su poslale egipatske organizacije, istaknula su transparente na kojima je pisalo: “Zajedno za čovječanstvo”, a na drugom je pisalo: “Za našu braću u Gazi.” Veliki konvoj viđen je u redu na prijelazu, koji je jedina granica u Gazi koju Izrael ne kontrolira.

Prema četverodnevnom prekidu vatre, 200 kamiona pomoći ulazit će u Gazu svaki dan, isporučujući “pomoć i medicinske potrepštine” u “sva područja Pojasa Gaze”, rekao je Hamas. Dodatna četiri kamiona dostavljat će gorivo i plin za kuhanje svaki dan primirja u enklavu, dodaje se. Katar, koji je posredovao u dogovoru, rekao je da će pomoć uključivati gorivo, ali nije iznio detalje o količinama.


Izvješća s terena: Primirje se zasad poštuje

  • Izrael i Hamas počeli su u petak četverodnevni prekid vatre u Pojasu Gaze, prvu stanku u 48-dnevnom ratu koji je razorio palestinsku enklavu, a zasad nema izvješća o bombardiranju, topničkim ili raketnim napadima.

Primirje je započelo u 7 ujutro po lokalnom vremenu, a uključuje sveobuhvatni prekid vatre na sjeveru i jugu Gaze, oslobađanje 13 izraelskih žena i djece kao talaca od strane militanata kasnije tijekom dana i dotok pomoći u opkoljenu enklavu. Određeni broj palestinskih zatvorenika držanih u izraelskim zatvorima trebao bi biti oslobođen u razmjeni.

Dopisnik Reutersa u blizini sjevernog dijela Gaze nije čuo nikakvu aktivnost izraelskih zračnih snaga i nije vidio nikakve tragove koji obično ostavljaju palestinska raketna lansiranja. Libanonska TV Al-Mayadeen izvijestila je da se od početka primirja u Gazi nisu čuli zvukovi bombardiranja.

Obje strane signalizirale su da će pauza biti privremena prije nastavka borbi. Dodatna pomoć trebala bi početi pritjecati u Gazu, a prvi taoci, uključujući starije žene, bili bi oslobođeni u 16 sati. Ukupan broj oslobođenih talaca trebao bi biti 50 tijekom četiri dana, rekao je u Dohi glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Katara Majed Al-Ansari.

Očekuje se da će Palestinci biti pušteni iz izraelskih zatvora, rekao je novinarima katarski glasnogovornik. “Svi se nadamo da će ovo primirje dovesti do prilike za početak šireg rada na postizanju trajnog primirja.” Hamas je na svom Telegram kanalu potvrdio da će prestati sva neprijateljstva njegovih snaga.


Specijalnim letom vraćena kući 103 Rusa evakuirana iz Gaze

  • Specijalni zrakoplov dovezao je kući u Moskvu 103 ruska državljana evakuirana iz Gaze, priopćilo je rano u petak rusko ministarstvo za žurna stanja. U objavi na Telegramu, ministarstvo je istaknulo kako je skupina odletjela kući unajmljenim zrakoplovom Ilyushin-76. U objavi se navodi da je 101 ruski državljanin prebačen iz Gaze u Egipat u posljednja 24 sata, čime je ukupan broj evakuiranih Rusa iznosio više od 750. Više od 650 ih je prevezeno u Rusiju, uključujući više od 300 djece.

Kremlj je u srijedu pozdravio sporazum o prekidu paljbe u Gazi, koji stupa na snagu u petak, kao “prvu dobru vijest nakon dugo vremena” u izraelsko-palestinskom sukobu. Rečeno je da su humanitarne stanke jedini način da se podignu napori za održivo rješenje.


Počelo primirje Hamasa i Gaze

  • Prije sat vremena na snagu je stupilo četverodnevno primirje između Izraela i Hamasa, prvi put od Hamasovog napada 7. listopada. Privremeni prekid vatre uključuje oslobađanje 50 žena i djece koji su među oko 240 ljudi koje je Hamas uzeo kao taoce. Prva grupa talaca trebala bi biti oslobođena oko 15 sati po našem vremenu, a riječ je o grupi od 13 ljudi. Izrael je obećao osloboditi 150 palestinskih žena i tinejdžera koje drže u svojim zatvorima. Tijekom primirja bi u Pojas Gaze trebala stići pomoć za više od dva milijuna Palestinaca.

Izrael: Primirje nije kraj rata

  • Izraelska vojska je netom prije početka prekida vatre objavila video na društvenim mrežama u kojemu upozorava stanovnike Gaze da “rat još nije gotov”. “Humanitarna pauza je privremena. Sjeverni pojas Gaze je opasna ratna zona i zabranjeno je kretanje prema sjeveru. Radi vaše sigurnosti, morate ostati u humanitarnoj zoni na jugu”, rekao je glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga Avichay Adraee.

Prije primirja je izraelski ministar obrane Yoav Gallant da će se nakon završetka prekida vatre još najmanje dva mjeseca nastaviti intenzivne borbe.


Egipat šalje gorivo i plin u Gazu

  • Egipat je objavio da će se 130.000 litara dizela i četiri kamiona plina dnevno isporučivati ​​Gazi od početka četverodnevnog primirja. Voditeljica egipatske Državne službe za informiranje Diaa Rashwan također je izjavila rano u petak da će dnevno 200 kamiona pomoći ulaziti u Gazu.