Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

RAT U UKRAJINI

Silovanim Ukrajinkama mogli bi zabraniti pobačaj u ultrakonzervativnoj Poljskoj. UNHCR: 'Razgovarat ćemo s vladom'

UNHCR će surađivati ​​s onima kojima je potreban pobačaj kako bi osigurao da dobiju tu uslugu u Poljskoj ili negdje drugdje

A refugee from Ukraine sleeps in the hall of the main railway station in Przemysl, southeastern Poland, near the Polish-Ukrainian border on March 31, 2022, following Russia's military invasion launched on Ukraine. - More than four million Ukrainians have fled the country within five weeks to escape Russia's "senseless war", the United Nations said on March 30, 2022. (Photo by Angelos Tzortzinis / AFP)
FOTO: AFP

Žene koje su bježeći od rata došle u Poljsku moraju imati pristup reproduktivnim pravima koja zadovoljavaju međunarodne standarde, uključujući pobačaje, rekla je u petak visoka dužnosnica UNHCR-a, nakon izvještaja o silovanjima i seksualnom nasilju u Ukrajini. Poljska ima jedan od najrestriktivnijih zakona o pobačaju u Europi, a aktivisti za ljudska prava izrazili su zabrinutost zbog poteškoća s kojima bi se mogle suočiti žrtve silovanja koje su pobjegle iz Ukrajine ako se odluče na prekid trudnoće.

“Postoje pojedine politike (u vezi s reproduktivnim uslugama u Poljskoj) za koje vjerujemo da ne zadovoljavaju međunarodne standarde”, rekla je na brifingu Gillian Triggs, pomoćnica visokog povjerenika UN-a za izbjeglice. Žrtvama seksualnog nasilja “potrebno je savjetovanje i potrebna im je pomoć. U nekim slučajevima bit će im potrebni pobačaji. O ovome ćemo razgovarati…s vladom”, rekla je.

Triggs je rekla da će UNHCR surađivati ​​s onima kojima je potreban pobačaj kako bi osigurao da dobiju tu uslugu u Poljskoj ili negdje drugdje. Glasnogovornik poljske vlade nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Rusija poriče zlostavljanja u Ukrajini

UN je objavio da promatrači UN-a za ljudska prava nastoje provjeriti navode da su ruske snage počinile seksualno nasilje, uključujući grupno silovanje i silovanja pred djecom, kao i tvrdnje da su ukrajinske snage i civilna zaštita također počinili seksualno nasilje. Rusija poriče da je počinila zlostavljanja, a ukrajinska misija pri UN-u nije odmah odgovorila na upit da komentira optužbe protiv ukrajinskih snaga.

Pobačaj je pitanje koje u Poljskoj izaziva velike podjele otkad je nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS) došla na vlast 2015., obećavajući povratak tradicionalnom društvu. Ustavni sud je 2020. presudio da je prekid trudnoće zbog deformacije fetusa neustavan, čime je eliminiran najčešće korišteni slučaj legalnog pobačaja u pretežno katoličkoj naciji.

Pobačaj je u Poljskoj dopušten samo u slučajevima silovanja i incesta te kad su život ili zdravlje majke ugroženi, ali je pristup pobačaju ograničen jer ih mnogi liječnici odbijaju izvršiti iz vjerskih razloga, a mnoge žene odlaze na pobačaj u inozemstvo. U Poljsku je od početka ruske invazije na Ukrajinu stiglo više od 3,3 milijuna izbjeglica.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu