Politika & Kriminal

Sindikati prebrojavaju glasove, Telegram neslužbeno doznaje: debelo su odbili Vladinu ponudu

Jučer je u sve škole odaslan sindikalni listić za izjašnjavanje o ponudi Vlade za prekid štrajka

Nakon što je jučer u sve škole odaslan sindikalni listić za izjašnjavanje o ponudi Vlade za prekid štrajka, danas je krenulo prebrojavanje glasova. Prema prvim neslužbenim informacijama, ponuda Vlade većinski se odbija, s preko 80 posto. Prema najavama sindikata, izgledno je da će konačan rezultat izjašnjavanja biti poznat tek sutra.

Najduže će na konačne rezultate čekati najbrojniji Sindikat hrvatskih učitelja, iz kojeg su još jučer poručili kako treba zbrojiti sve škole u kojima djeluju njihove podružnice. “Prebrojavanje je u tijeku, sutra imamo tiskovnu konferenciju, do tada nećemo iznositi informacije da ne izlijećemo s rezultatima koji nisu još potpuni”, kratko nam je danas poručila Ana Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja.

S druge strane, Sindikat Preporod najavio je jučer na početku izjašnjavanja kako bi konačne rezultate mogao imati već danas. Prosvjetari u štrajku odgovaraju na dva pitanja: “Prihvaćate li prijedlog Vlade Republike Hrvatske?” i “Ako NE prihvaćate, jeste li za nastavak štrajka do ispunjenja zahtjeva?”.

‘Ne’ još od jučer putem društvenih mreža

Spomenimo i kako bi Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja konačne rezultate također trebao objaviti do kraja radnog dana, kako nam je jučer najavio predsjednik Velikog vijeća Igor Radeka.

Ponuda o kojoj se učitelji i nastavnici izjašnjavaju, isključujući osnovicu o kojoj se još uvijek pregovara, svodi se na 3 posto dodatka na plaću od 1. prosinca ove godine, jedan posto dodatka od 1. lipnja iduće godine, uz još jedan posto ‘osiguravajućeg’ dodatka koji bi se aktivirao na plaći za prosinac 2020., ako dotad ne bude sređena Uredba o koeficijentima.

Nakon objave Vladine ponude preksinoć, već je jučer ujutro krenulo masovno izjašnjavanje prosvjetara na društvenim mrežama. Cijele škole i zbornice objavljivale su jasne negativne poruke na ponudu Vlade. Ta se ponuda, kako je Telegram jučer pisao, gotovo uopće ne razlikuje od one iz listopada s posljednjeg sastanka mirenja nakon kojeg je počeo štrajk. Ponuda Vlade ne obuhvaća momentalno povećanje učiteljskog koeficijenta složenosti posla, što je zahtjev štrajkaša.

Nastavite čitati