Politika & Kriminal

Sindikati prijete štrajkom zbog najave otkaza u Holdingu: 'Puštena je priča o uhljebima, netko za to treba odgovarati'

Tvrde kako neće potpisati sporazum o najavljenim otkazima te da će, ako ne dođe do dogovora između njih i Uprave, pokrenuti sindikalne akcije

FOTO: n1/screenshot

Sindikati u Zagrebačkom holdingu danas su poručili kako neće potpisati sporazum o najavljenim otkazima te da će, ako ne dođe do dogovora između njih i Uprave, pokrenuti sindikalne akcije. Tvrde da su složni, da će zajedno djelovati i “neka Grad ne misli ako u Holdingu ima 19 sindikata da su razbijena vojska”.

Predsjednik SSSH Mladen Novosel, na današnjoj je konferenciji za medije kazao kako su svjesni da se o višku radnika u Holdingu govori već godinama jednako kao i o dugovima koji su dosegli pet milijardi kuna, no da “rješenje ne mogu biti otkazi bez ikakvih analiza i odgovornosti za nastalo stanje”. ”Nijedan od naših sindikata neće potpisati sporazum o otpuštanju radnika”, poručio je ali i dodao: ”U javnost je puštena priča o uhljebima, netko za to treba odgovarati”.

‘Apsurdno razgovarati o višku’

”Sada je jedino činjenica da su oni zamislili da će dug riješiti tako da 12 grupa poslova, koje pretežno čine administrativni radnici, napraviti jednu grupu s određenim brojem zaposlenih koji mi ne znamo u ovom trenutku”, kazao je Novosel upozorivši da nisu dobili dokument o sistematizaciji niti vjeruje da on postoji. Stoga smatra: ”Dok ga ne bude, apsurdno je razgovarati o višku radnika”. Istaknuo je da sindikati traže da Uprava počne razgovarati o poslovnim planovima, potrebnom broju radnih mjesta i stručnosti te odgovornosti te da se tek iz toga može proizaći” određeni višak radnika”.

Na pitanje hoće li biti štrajka, Novosel je kazao kako su sve opcije otvorene te da će sindikati djelovati zajedno, da su spremni za razgovor s Upravom ali i da će pružiti pravnu pomoć svojim članovima. “Neka Grad ne misli ako u Holdingu ima 19 sindikata da su razbijena vojska. Ako ne bude razumijevanja, bit će sigurno sindikalnih akcija, budite u to uvjereni. Mi želimo da Uprava Zagrebačkog holdinga shvati da mi njima želimo pomoći… broj otkaza nije relevantan, jer svako radno mjesto ili je potrebno ili nije”, kazao je pa zaključio: ”Ovo nije restrukturiranje Holdinga, već samo matematičko i populističko smanjivanje broja ljudi”.

Višak bez puno razgovora

Govorili su i predstavnici drugih sindikata i otkrili što su dosad pokušali napraviti. ”Holding nije imenovao ni voditelje pojedinih podružnica. Mi smo tražili da se razgovara po svakoj podružnici – što je višak, a što manjak. Tražili smo da se napravi sistematizacija radnih mjesta. Mi smo se očitovali na vrijeme. Holding je samo rekao – to je višak i slijedi otkaz. Nisu napravili razvojni program Holdinga”, upozorio je Stjepan Lisičak, predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske (SPIVH).

”Sindikati nisu zaštitnici uhljeba i ne podržavaju zapošljavanje uhljeba. Mi nismo ti koji sprečavaju da se riješi pitanje takvih zaposlenika, kako u Holdingu tako i na državnom nivou”, rekao je Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH), dodavši da su ”neki ispali kolateralne žrtve, a otkazi neće utjecati na financijsko stanje”.

Poziv Upravi

”U Vodovodu se otpuštaju radnici koji nisu administracija, npr. mjesto čistačice, upola ih se smanjuje, trenutno ne stižu obavljati svoj posao, sad se još dodatno smanjuje. Imamo i skladištare bez kojih sustav ne može funkcionirati jer oni rade 24 sata. Zaštitari, oni po posebnom propisu moraju štititi objekte od javnog interesa. Tko će to obavljati ako oni dobiju otkaz?” ”Okrenite guvernal u suprotnom smjeru, vratite se na početak, a to je da treba sjesti sa sindikatima. Nekad treba napraviti korak unazad da bi mogao napraviti dva koraka unaprijed, a sve u cilju građana Zagreba i radnika Grada Zagreba”, poručio je Rajković.

Denis Paradiš, predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske je kazao kako najavljeni otkazi neće riješiti nakaradno zapošljavanje koje se šutke događalo godinama.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu