Politika & Kriminal

Tomašević: 'U Holdingu pripremamo oko 700 otkaza. Moguće je da rukovoditeljima ponudimo poslove smetlara'

Zagrebački gradonačelnik je održao prvu redovnu konferenciju za medije u novoj godini

FOTO: Screenshot HRT

S ulaskom u novu godinu u Zagrebu je došlo do preustroja Gradske Uprave – broj ureda smanjen je s 27 na 16. Istovremeno se najavljuju rezovi viška zaposlenih s administrativnih funkcija u Zagrebačkom holdingu. Na redovnoj konferenciji za medije, prvoj u novoj godini zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević komentirao je te teme.

Tomašević je prvo govorio o obnovi nakon potresa i povlačenju sredstava iz Fonda solidarnosti koji je namijenjen obnovi isključivo javnih objekata. “Kad smo preuzeli upravljanje gradom 24. lipnja bilo je prijavljeno 479 milijuna kuna za obnovu objekata, a ugovoreno je bilo 137 milijuna kuna. Danas je ukupno prijavljeno milijarda i 836 milijuna kuna za projekte, to je četiri puta više. Što se tiče ugovorenih projekata sada je 719 milijuna kuna”, rekao je Tomašević.

Osvrnuo se i na novi ustroj Gradske Uprave. “Više nemamo 27 ureda, po čemu je Uprava bila rekorder. Ne znam postoje li gradovi s toliko gradskih ministarstva. To smo obećali, to smo i isporučili”, poručio je Tomašević.

Otkazi u Holdingu

Komentirajući najavljene otkaze u Zagrebačkom holdingu Tomašević je rekao kako spremaju oko 700 otkaza na razini cijelog Holdinga. “Radi se o procesu koji je započeo još u studenom. Tada su se pojavile prve informacije o određenom višku radnika na razini Holdinga. Taj višak je prvenstveno u administraciji i kada se uspoređuje s drugim komunalnim poduzećima u Hrvatskoj taj višak se jasno vidi”, rekao je Tomašević.

Napomenuo je da je počelo formalno savjetovanje sa Sindikatima koje će trajati neko vrijeme. “Jasno ćemo definirati broj i kriterije po kojima će se utvrđivati višak. S druge strane određeni broj ljudi će prihvatiti otpremnine i mimo tih kriterija ćemo im ponuditi da odu. Otpremnine će poštivati Zakon o radu i kolektivni ugovor”, istaknuo je gradonačelnik dodavši kako ti iznosi ovise o godinama staža, ali nije iznosio detalje.

“Za sva radna mjesta koja će se utvrditi kao višak u administraciji ljudima će biti ponuđeno da odu na radna mjesta gdje je utvrđen manjak, to su prvenstveno operativni poslovi. To vrijedi i za rukovodeće pozicije – ove savjetnike i koordinatore kojih je definitivno previše. Kako to vrijedi za druge radnike tako to vrijedi i za njih”, naglasio je Tomašević.

‘Poslovanje Holdinga je neodrživo’

Govoreći o restrukturiranju Holdinga Tomašević je napomenuo kako je gradska tvrtka u 2020. prvi put u dugo vremena godinu završila s gubitkom te da su gubici vidljivi i u polugodišnjem izvješću za 2021. godinu. “To je trend koji ide dalje i to je potpuno neodrživo. Da bi Holding uopće opstao potrebne su različite mjere”, rekao je Tomašević i pojasnio:

“Definitivno je prevelik broj zaposlenih u administraciji, a s druge strane mjere će biti vezane i za kontrolu javne nabave te za novi poslovni model kako bi se povećali i prihodi, a ne samo smanjili rashodi, da se Holding izvuče iz situacije da bilježi gubitke od nekoliko stotina milijuna kuna godišnje”, poručio je Tomašević. Dodao je kako Holding zadužen oko 5 milijardi kuna i da dobar dio tih obveza dolazi na naplatu 2023. “Imamo zadatak stabilizirati poslovanje Holdinga da ne bude gubitaš kako bi se mogao refinancirati put Holdinga”, kazao je.

Vrativši se na višak zaposlenih u Holdingu Tomašević je kazao kako je od 700 zaposlenih stotinjak onih na pozicijama s najvećim koeficijentima (koordinatori, savjetnici, zamjenici), a ostatak su u administraciji, na pozicijama sa srednjim koeficijentima. Na pitanje hoće li zaista nekome na rukovodećoj poziciji biti ponuđeno da prijeđe na operativni posao u Čistoći, na poziciju smetlara, Tomašević je odgovorio: “Naravno da je moguće, zašto ne bi bilo moguće?”

‘Bez operativnih radnika Holding ne može funkcionirati’

Tomašević je pojasnio što se točno misli pod operativnim poslovima. “To su poslovi koji se prvenstveno vežu za temeljne – komunalne djelatnosti. To je core business Holdinga – bilo da je riječ o održavanju zelenih površina, o vodoopskrbi, čišćenju ulica, sakupljanju otpada – to su ti operativni poslovi koje primarno Holding treba obavljati i bez tih radnika Holding zapravo ne bi mogao funkcionirati”, rekao je gradonačelnik.

Poručio je kako će se i dalje analizirati je li Snježna kraljica investicija ili trošak, istaknuvši kako je ove godine znatno smanjen iznos za Snježnu kraljicu iz gradskog proračuna. “Vidjet ćemo sa skijaškim savezom i drugim institucijama na koji će se način dalje razvijati Snježna kraljica, ali sigurno neće s ovako velikom financijskom potporom grada. To više nije moguće s obzirom na financijsko stanje, ali i s obzirom na to da je potrebno balansirati koje sportske priredbe Zagreb financira i u kojem iznosu”, rekao je Tomašević.

Naveo je kako se za Snježnu kraljicu izdvajalo nekoliko puta više sredstava nego za druge sportske priredbe u Zagrebu. “To nije baš bilo adekvatno”, rekao je gradonačelnik napomenuvši da je i ranije rekao kako bez obzira na financijsku situaciju treba smanjiti udio financiranje grada i više se osloniti na sponzore.

‘Držali smo se obećanja’

Na pitanje je li vanjska tvrtka radila analizu viška zaposlenih u Holdingu Tomašević je rekao kako je analiza rađena interno. “Moguće je bilo vanjskog angažmana tvrtke u pravnom aspektu da se vidi da su programi, dokumenti i procesi savjetovanja u skladu s kolektivnim ugovorom”, kazao je Tomašević.

Komentirajući oštre reakcije nekih sindikata na najave o otpuštanjima i njihove tvrdnje da je time prekršio predizborna obećanja, Tomašević je rekao kako su rekli da će višak radnika u administraciji ići u program zbrinjavanja te da će pregovarati sa sindikatima oko smanjenja tog broja. “Jasno smo rekli da ćemo, gdje postoji višak koordinatorskih mjesta, smanjiti taj broj i to se događa. Rekli smo da neće biti smanjivanja materijalnih prava i toga smo se držali”, rekao je gradonačelnik dodavši kako je u tijeku javno savjetovanje sa sindikatima i da će trajati tjednima,

Napomenuo je kako ne može iznositi detalje pregovora. “Ja ne mogu biti u pregovorima sa sindikatima, ja bih molio da se to vodi na relaciji između uprave i sindikata”, rekao je Tomašević.

‘Ove godine kreće sanacija vodovoda’

Osvrnuo se i na novo puknuće cijevi u Zagrebu. “Vrelovod je u ingerenciji državnog poduzeća – HEP toplinarstvo, tu je u tijeku projekt sanacije vrelovoda i nadam se da će završiti do 2023. godine. Očekujem od HEP-a da intenziviraju radove ovo ljeto i da nadoknade zaostatak od prošle godine”, istaknuo je pa nastavio:

“Vodoopskrba je u potpunosti ingerenciji Zagreba i to je naša odgovornost. Uspjet ćemo povući sredstava za neke projekte iz EU fondova. Dio cijevi koje pucaju ćemo uspjeti financirati i iz Fonda solidarnosti, ali glavni val investicija bi trebao krenuti ove godine”, rekao je Tomašević.

Napomenuo je kako se definiraju projekti za vodoopskrbu i odvodnju u Zagrebu. “Investicija za pročišćavanje otpadnih voda će biti dio tog projekta kako ne bi to palo na proračun Zagreba. Samo u tom aspektu govorimo o pola milijarde kuna. Taj investicijski val je projekt za sljedećih sedam godina”, ustvrdio je Tomašević.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu