Sindikati su objavili gdje se štrajka u utorak. HDZ-u prijete prosvjedom dok u Zagrebu bude kongres europskih pučana

Sindikalni vođe najavljuju da bi novi prosvjed mogli organizirati u vrlo neugodnom terminu za Vladu

ZADNJA IZMJENA: stu 8, 2019

U utorak će štrajkati škole u Krapinsko-zagorskoj, Međimurskoj i Varaždinskoj županiji, objavljeno je na konferenciji za medije koju su školski sindikati održali danas u podne. Jučer je objavljeno da će u ponedjeljk, 11.11., štrajkati Splitsko-dalmatinska i Požeško-slavonska županija. Rečeno je i da u petak, 15.11. završava ovaj ciklus štrajka i da će organizatori napraviti novi raspored za sljedeći cirkularni dio štrajka.

Na današnjoj konferenciji sindikati su se pohvalili kako je podrška štrajku i dalje velika. Osvrnuli su se i na nastavak pregovora s Vladom koji je zakazan za ponedjeljak. „Ne očekujemo čuda od sastanka u ponedjeljak, no Vlada je zaboravila da u sustavu obrazovanja ima 68.000 zaposlenih. Mi možemo raditi pritisak”, kazala je Sanja Šprem, čelnica Sindikata hrvatskih učitelja. Šprem spomenula i nekakve nove štrajkaše metode kojima bi se mogli poslužiti da pojačaju pritisak na Vladu.

“Ovaj prosvjed im nije puno značio, ali možda će im značiti kad bude predsjedanje EU-om ili Kongres Europske pučke stranke. Razmišljat ćemo da se novi prosvjed poklopi s tim terminom. Ako se pročuje u Europu, možda će ih prosvjed malo razbuditi”, zaprijetila je Šprem.

Vlada će sindikatima u ponedjeljak predstaviti ponudu

Sastanak Vlade i sindikata održan je u ponedjeljak, no to tada nije došlo do značajnog napretka. Ponovo su se susreli u utorak, kada se činilo da se nazire kraj štrajka u školama. Nakon tog sastanka optimistična je bila ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, koja je najavila da će Vlada ponudu sindikatima predstaviti sljedeći ponedjeljak, 11. studenog. Pomirljivo su zvučali i sindikalni vođe, koji usprkos tome nisu otkazali velik prosvjed koji je održan u srijedu.

Na tom je prosvjedu Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama objasnio kako će štrajkaši odlučiti o ponudi koju bi u ponedjeljak trebali dobiti od Vlade. „Kad Vlada stavi ponudu, za koju će kazati da je konačna, mi ćemo svim našim članovima i zaposlenima u sustavu odgoja i obrazovanja koji su sada u štrajku, to dati na ocjenu ili procjenu. Obavit ćemo to referendumom. Ako ponuda Vlade bude prihvatljiva velikoj većini, tada ćemo sklopiti sporazum. Ako ne bude, Vlada mora ponuditi nešto bolje”, kazao je.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2269 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program