Politika & Kriminal

Sindikati umirovljenika traže da se ograniči cijepljenje AstraZenecom

Dva sindikata umirovljenika u Hrvatskoj ogorčena su izjavama epidemiologa te činjenicom da Hrvatska, za razliku od drugih zemalja, nije zaštitila starije građane

Araceli, a 96-year-old woman, living in the Los Olmos center for the elderly in Guadalajara, received the first dose of the vaccine in Spain at 9:00 am. After it, a 40-year-old worker from the same residence will be vaccinated. With these two injections, the expected vaccination strategy against the coronavirus begins this Sunday in Spain, which will be followed in all autonomous communities.
Elderly woman receives the first vaccine against Covid in Spain - 27 Dec 2020,Image: 578964729, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no
FOTO: Profimedia

Dvije najveće umirovljeničke udruge, Sindikat umirovljenika Hrvatske i Matica umirovljenika Hrvatske, uputile su otvoreno pismo Stožeru civilne zaštite RH, te predsjednicima Vlade i države u kojem traže da se ograniči cijepljenje cjepivom AstraZenece do najviše 65 godina starosti.

Pritom se pozivaju na brojne zemlje koje su cijepljenje protiv korone tim cjepivom za svoje starije građene već ograničile poput Njemačke, Francuske, Danske ili Mađarske. U tim će zemljama, podsjećaju iz sindikata, naručeno cjepivo iskoristiti za mlađe građane, jer za one starije nema dovoljno podataka o učinkovitosti cjepiva. Pritom ističu kako je AstraZenecino cjepivo ispitano tek na 600 osoba starijih od 65 godina te da se ne smatra dovoljno provjerenim kad je učinkovitost u pitanju.

Prebacivanje odgovornosti na građane

“Dok su u drugim zemljama odgovornost s ciljem osiguranja najboljeg i najučinkovitijeg cjepiva za najranjiviju skupinu starijih građana preuzele njihove vlade i službene institucije, u Hrvatskoj se putem medija odgovornost grubo prebacuje na pojedince, koje se čak zastrašuje kako je pitanje, odbiju li biti cijepljeni AstraZenecom, hoće li uopće i kada doći do provjerenog cjepiva poput Pfizera, Moderne ili Sputnika V., koja sva imaju učinkovitost višu od 90 posto. Starije građane se poziva da uzmu ono što je trenutno dostupno, umjesto da Vlada RH preuzme odgovornost za dobavljanje odgovarajućeg cjepiva”, poručuju iz sindikata.

Navode kako su svjesni da se od korone svakodnevno umire i da su žrtve mahom stariji građani, ali ujedno ističu da je “neprihvatljivo kako hrvatski epidemiolozi hladnokrvno priznaju kako je točno da još nema dovoljno podataka o učinkovitosti AstraZenece, ali da će i to cjepivo ipak spriječiti teži oblik bolesti ili smrt, te ih čak upozoravaju da ako odbiju to cjepivo, načekat će se zadnji na listi za drugo cjepivo.”

Bez eksperimentiranja

Sindikalisti zaključuju kako je eksponencijalni rast rizika od smrti iznad dobi od 65 daje za pravo starijima da kao i u drugim europskim zemljama očekuju posebnu skrb i tretman, “a ne da ih se uvjerava da je bolje išta nego ništa, da to cjepivo nije štetno, ali možda nije niti dovoljno korisno”. Stoga pozivaju predsjednika Vlade i države da što prije reagiraju kako se ne bi eksperimentiralo s građanima starije dobi.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu