Skup u Berlinu završio bez dogovora Srbije i Kosova, Vučić pohvalio Hrvatsku i Sloveniju

Rekao je kako je većina sudionika skupa kritizira Srbiju, a među iznimke ubraja Hrvatsku i Sloveniju

ZADNJA IZMJENA: tra 30, 2019

Sastanak na vrhu o stabilnosti zapadnog Balkana okončan je u ponedjeljak navečer u Berlinu bez konkretnog dogovora Srbije i Kosova o deblokadi pregovora, ali je dogovoreno da se dijalog po tom pitanju nastavi. “Ključne poruke večerašnjeg sastanka su ‘da’ europskoj perspektivi i ‘da’ pokušaju deblokiranja zastoja u pregovorima između Srbije i Kosova. U svakom slučaju taj napor njemačke, francuske a i šire europske diplomacije će vjerojatno zahtijevati još razgovora kako bi se situacija deblokirala”, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković koji je sudjelovao u radu samita.

On je objasnio da do dogovora između Srbije i Kosova nije došlo jer je bilo očito da su dvije strane poprilično udaljene u svojim stajalištima. “Bilo je nekoliko ideja, međutim u ovom trenutku se nisu približili stavovi po pitanju ukidanja kosovskih carina, a niti da Beograd načini neki korak koji bi u ovoj fazi vodio prema priznanju”, rekao je Plenković. On je rekao da će se tzv. Berlinski proces o stabilnosti i približavanju zemalja zapadnog Balkana nastaviti početkom srpnja sastankom u poljskom Poznanu.

Vučić zadovoljan Hrvatskom i Slovenijom

Plenković je naglasio kako je u Berlinu istaknuo i koje su ambicije Hrvatske za sljedeću godinu kada će u prvih šest mjeseci Hrvatska predsjedati Europskim vijećem. “Mi ćemo pokušati kombinirati političke teme koje su otvorene između država na jugoistoku Europe kao i institucionalni dio približavanja Europskoj uniji”, zaključio je Plenković. Na rubovima konferencije se moglo saznati da će se sljedeći sastanak u ovom formatu održati početkom srpnja u Parizu.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izrazio je u ponedjeljak navečer razočaranje ishodom susreta na vrhu zemalja zapadnog Balkana i Europske unije koja nije urodila prekidom blokade pregovora između Srbije i Kosova. On je rekao kako je većina sudionika skupa kritizira Srbiju a među iznimke ubraja Hrvatsku i Sloveniju. “Moram priznat da su predstavnici Slovenije i Hrvatske bili korektni i nemamo im što zamjeriti”, rekao je Vučić nakon sastanka u Berlinu.

Posebno kritizirao predstavnika BiH

On je posebice kritizirao predstavnika Bosne i Hercegovine, predsjednika Vijeća ministara Denisa Zvizdića koji se, kako je rekao Vučić, “izuzetno nekorektno” izražavao o Republici Srpskoj. Vučić je još jednom ocijenio kako su se predstavnici Srbije na samitu u Berlinu nalazili u nezavidnom položaju s obzirom na to da su bili okruženi zemljama koje su priznale Kosovo.

Vučić je rekao kako je dobro što se dijalog nastavlja, ali je isto tako zaključio kako “Srbija nema ozbiljnog partnera za dijalog”. Na kraju je domaćinima samita u Berlinu, njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu zahvalio na “ogromnom trudu” koji su uložili kako na zapadnom Balkanu došlo do pomaka.

Vedran Vrabec
Telegram autor
1875 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program