Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

RAT U UKRAJINI

Skupina država šalje nove pakete vojne pomoći Ukrajini; Danska donira ubojite protubrodske rakete

Skupina je porasla od svog prvog sastanka prošlog mjeseca u Njemačkoj

FOTO: Screenshot YouTube / Ticker News

Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je da je na virtualnom sastanku u ponedjeljak oko 20 zemalja najavilo nove pakete sigurnosne pomoći Ukrajini. Sastanak je održan radi koordinacije naoružanja Ukrajine.

Među zemljama koje su najavile nove pakete pomoći su Italija, Danska, Grčka, Norveška i Poljska, rekao je Austin novinarima nakon sastanka skupine za pomoć u obrani Ukrajine. Danska će dati protubrodske rakete Harpun i rakete za obranu ukrajinske obale, najavio je Austin. “Svima je ovdje jasno koji su ulozi u ovom ratu”, poručio je također američki ministar.

SAD je daleko od slanja snaga u Ukrajinu

Austin je dodao da je skupina porasla od svog prvog sastanka prošlog mjeseca u Njemačkoj, te sada sudjeluju i Austrija, Bosna i Hercegovina, Kolumbija i Irska a grupa ima 47 članica. Najviši američki vojni časnik, general Mark Milley, na istoj je konferenciji za medije rekao da je SAD još uvijek “veoma daleko” od bilo kakvog ponovnog slanja američkih snaga u Ukrajinu.

Prošlog tjedna američki predsjednik Joe Biden potpisao je zakon kojim se osigurava 40 milijarda dolara za ratnu pomoć Ukrajini. Od toga je 6 milijarda namijenjeno opremanju Ukrajine oklopnim vozilima i jačanju protuzračne obrane, a gotovo 9 milijarda osiguravanju “kontinuiteta ukrajinskih demokratskih institucija”. Pomoć SAD-a Ukrajini uključuje i veliki humanitarni paket.