Politika & Kriminal

Smiljana Srnec opet nije svjedočila. Sudac je danas prekinuo raspravu, novi termin ročišta još nije poznat

Sudac je odbacio prijedloge obrane koja sada ima pravo na žalbu

FOTO: ZELJKO HLADIKA/24SATA/PIXSELL

U 9 sati je na Županijskom sudu u Varaždinu nastavljeno suđenje Smiljani Srnec (45), optuženoj za ubojstvo vlastite sestre, Jasmine Dominić. Kako je doznao Telegram, Srnec je još tijekom očevida policiji priznala da je ubila sestru. Kasnije se, u nazočnosti odvjetnika, branila šutnjom. Jasmina Dominić ubijena je 2000. godinu, a njezin leš je nakon ubojstva sakriven u zamrzivač obiteljske kuće u Palovcu, u kojem je otkriven početkom prošle godine.

Srnec je u sudnicu ušla malo nakon 9 sati. Večernji list javlja da je obrana predložila novo psihijatrijsko-psihologijsko vještačenje optužene, čemu se tužiteljstvo usprotivilo smatrajući da se na taj način pokušava odugovlačiti s postupkom. Tužiteljstvo se usprotivilo i prijedlogu obrane da se ponovo ispita troje svjedoka, argumentirajući kako to nema smisla jer dotični svjedoci nemaju nova saznanja relevantna za postupak.

Obrana je predložila da se zapisnici o očevidu izdvoje kao nezakoniti dokazi, na što je rasprava nakratko prekinuta radi odluke o zahtjevu obrane. Stanka je potrajala do 10:10 sati, kada je sudac je prekinuo raspravu. Kako piše Večernjak, sudac je objasnio razliku između očevida i rasprave, te po kakvim uvjetima se moraju provoditi. Na kraju je odbacio prijedlog optužbe, koja sad ima pravo žalbe, pa će se pričekati konačna odluka o žalbi. Novi termin ročišta nije poznat.

Ustanovljeno je da je bila ubrojiva

Suđenje je počelo 15. listopada prošle godine, a nakon što su na dosadašnjim ročištima saslušani prijatelji, susjedi i članovi obitelji optužene, te policijski istražitelji i medicinski vještaci, danas bi trebala svjedočiti sama Smiljana Srnec. Ona je trebala svjedočiti još 17. prosinca, ali to je ročište otkazano zbog smrtnog slučaja u obitelji suca na tom postupku. Na posljednjem održanom ročištu, 11. prosinca, pred sud je izašao Smiljanin suprug, Ivica Srnec, koji je odlučio iskoristiti blagodat koju ima kao član obitelji i ne svjedočiti.

Na jednom od prethodnih ročišta medicinski vještaci iz bolnice Vrapče su kazali kako je Smiljana Srnec u vrijeme počinjenja djela bila ubrojiva te da ništa nije ukazivalo na to da je bila smanjenih sposobnosti, tj. da ne bi shvatila što radi. Vještaci su naveli kako je riječ o osobi nižeg praga tolerancije, te dodali kako je moguće da će u manje stresnim situacijama reagirati agresivno. Nisu primijetili da je pokazivala osjećaj krivnje i kajanja, ali su kod Srnec uočili disocijalni poremećaj ličnosti. Ipak, istaknuli su, nije riječ o duševnoj bolesti.

 

 

 

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu