Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Srboljublje, kosovsko pitanje, Tuđman među nama, ratovi i Crkva. Tjedan iza nas, kao malo koji dosad, vratio nas je u 90-e

Markovina donosi još jedan pregled tjedna

Croatian President Franjo Tudjman (C) is mobbed by reporters at Zagreb airport 22 November, returning from the Bosnian peace talks in Dayton, Ohio. Tudjman and Presidents Alija Itzetbegovic of Bosnia and Slobodan Milosevic of Serbia initialed 21 November a US-brokered peace plan for Bosnia after three weeks of intense negotiations.     AFP PHOTO (Photo by HINA / AFP)
FOTO: AFP

Eho devedesetih osjetio se i na polusatnom protokolarnom susretu Andreja Plenkovića i Aleksandra Vučića u Davosu i treba im za vjerovati da se nisu dalje odmaknuli od birokratskih fraza koje je svaki posebno objavio na vlastitim profilima

Tjedan koji je počeo izglasavanjem novih ministara, obilježen je znakovitim susretima, Vučića i Plenkovića, Milanovića i Orbana te Plenkovića i Bozanića, zatim Grbinovom najavom potpore Milanoviću, ponudom Europske unije Srbiji u vezi Kosova, ispadom Majde Burić u Saboru, predstavljanjem prijedloga novog Zakona o pomorskom dobru na saborskom odboru, odlukom ministra Fuchsa da akreditira Sveučilište u Mostaru te početkom predsjedanja Međunarodnog savjeta sjećanja na Holokaust.

Novi ministri

Tjedan je počeo saborskom raspravom i očekivanim imenovanjem dvojice novih ministara, Šime Erlića i vječnog Branka Bačića, koji ozbiljno prijeti da ugrozi prijatelja Vladimira Šeksa po broju godina na poziciji dugovječnog HDZ-ovog ključnog čovjeka iz drugog plana. Oko čega će voditi dugu i ozbiljnu borbu s Gordanom Jandrokovićem.

Što nam dakle novog može ponuditi Branko Bačić po pitanju obnove na Baniji, u samom finišu roka za povlačenje europskih sredstava i u situaciji u kojoj ni najveći optimisti među unesrećenima više ne vjeruju ni u kakvu obnovu? Vrlo vjerojatno nešto više od ništa. Neki pomak i vjerojatno skromni početak obnove će se dogoditi, ali sve je to kasno i malo. Što se pak samog premijera i njegove Vlade tiče, svi su se već izmijenili osim njega, Božinovića i Obuljen-Koržinek. A opet, ozbiljna alternativa se ne nazire, o čemu više u nastavku.

Nacionalizam Majde Burić

Saborska rasprava je na vidjelo iznijela i stvarno stanje svijesti na hadezeovskoj desnici, kad smo posredstvom Majde Burić i njezinih optužbi usmjerenih Katarini Peović u vezi rusoljublja i srboljublja bili vraćeni u devedesete. Premijer jeste odmah reagirao, ogradio se, natjerao zastupnicu na ispriku, zaključio kako to nije politika HDZ-a, ali ne možemo se baš praviti toliko naivni i prihvatiti priču kako hadezeovska baza nema nikakvih problema s odnosom prema ljevici i Srbima.

Akreditiranje mostarskog sveučilišta

Kad smo već kod devedesetih, ministar Radovan Fuchs je najavio da će njegovo ministarstvo akreditirati Sveučilište u Mostaru i time tamošnje studente dovesti u istu ravan sa studentima iz Hrvatske. Što jeste barem neki korak naprijed od načina na koji je taj odnos do sada funkcionirao. Koliko god fingiran i provizoran taj proces bio, barem će se pokrenuti.

Vučić-Plenković u Davosu

Eho devedesetih osjetio se i na polusatnom protokolarnom susretu Andreja Plenkovića i Aleksandra Vučića u Davosu i treba im za vjerovati da se nisu dalje odmaknuli od birokratskih fraza koje je svaki posebno objavio na vlastitim profilima. Ukratko, Hrvatska bi prvo riješila pitanja iz rata, pa išla dalje, Srbija bi taj prvi dio preskočila, što znači da se odnosi neće pretjerano popraviti, ali se eto barem razgovara i smiruje strasti.

Rješenje za Kosovo

Kad smo već kod Aleksandra Vučića, pred njim su zahtjevni dani, nakon što je objavio da je sklon prihvatiti prijedlog, odnosno skoro pa ultimatum Europske unije u vezi smirivanja stanja na Kosovu. Koji se otprilike svodi na to da Srbija i Kosovo neće podmetati nogu jedni drugima u međunarodnim institucijama, možda bez formalnog priznanja, ali uz formiranje Zajednice srpskih općina. No, sve i da Vučić procijeni kako je dovoljno jak u javnosti da može preživjeti prihvaćanje ovog prijedloga, to ne znači da će ga prihvatiti i kosovski premijer Kurti.

Milanović-Orban

Zoran Milanović je pak u Mađarskoj nastavio tuđmanističkim stazama revolucije, nahvalivši Viktora Orbana, oca desnog populizma i iliberalne demokracije, zbog toga što je došao na sprovod Franje Tuđmana. A svima je jasan i podtekst pohvale, odnosno kompatibilnost politika koje zastupaju u vezi agresije Rusije na Ukrajinu.

Grbin uz Milanovića

Što očito ni na koji način nije omelo Peđu Grbina da najavi kako će podržati Milanovića u eventualnoj kandidaturi za obranu mandata. Svi vide da je Milanović završio na nacionalističkoj desnici, potpuno odbacivši poruku iz pobjedničke kampanje o normalnom predsjedniku, samo Grbin, koji vidi to isto, ali se pravi da ne vidi, misli da je svejedno dobro ostati uz Milanovića. I istovremeno predvoditi antihadezeovsku koaliciju.

Plenković-Bozanić

Andrej Plenković se, osim s Vučićem, prošlog tjedna sastao i s Josipom Bozanićem radi dogovora oko izgradnje novog maksimirskog stadiona. I tako smo dobili piarovski spektakl kroz sliku koja je narodu posredovana, o jedinstvu vladajuće stranke, crkve i nacionalne reprezentacije. U svakom slučaju, kroz povijest stadiona u Maksimiru bit će moguće napisati povijest suvremene Hrvatske i sve će biti jasno.

Zakon o pomorskom dobru

Državni tajnik Bilaver je pak na saborskom odboru predstavio prijedlog novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, koji je s razlogom uzburkao duhove i poziva na oprez. Jer apsolutna dostupnost obale za sve ljude je jedna od najboljih stvari koje su preživjele u zemlji. I tako bi i moralo ostati, bez ali, ako i na određeno vrijeme. Što će se na koncu vjerojatno i dogoditi jer postoji kritična masa ljudi koja bi se na toj temi mogla jednostavno ujediniti.

IHRA

Na kraju, Hrvatska je od ove godine sada i formalno preuzela predsjedanje Međunarodnim savjetom sjećanja na Holokaust, odnosno IHRA-om, zbog čega je svojevremeno Ivo Goldstein uklonjen iz savjeta unutar kojih je mogao utjecati na smjer predsjedanja. U to ime formirano je Nacionalno koordinacijsko tijelo, ali i dalje ustaški pozdrav nije nedvosmisleno stavljen van zakona.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više