Politika & Kriminal

Srpski mediji tvrde da je Porfirije prijavio Severinu DORH-u zbog prijetnji. Evo što kažu DORH i njena odvjetnica

Severina je poruke navodno počela slati nedugo nakon što je Porfirije postao patrijarhom SPC-a

FOTO: PIXSELL

Severina navodno već mjesecima šalje uvredljive i prijeteće poruke poglavaru Srpsko-pravoslavne crkve patrijarhu Porfiriju, objavio je Kurir.rs. Kako tvrdi beogradski dnevnik Srpski telegraf, koji je vijest objavio na svom portalu Republika, Porfirije je navodno prije tri tjedna sve prijavio DORH-u. Državno odvjetništvo je pokrenulo predistražni postupak protiv Severine, tvrde srpski mediji.

Citirajući izvore iz Zagreba navode kako je uznemiravanje počelo neposredno nakon što je Porfirije izabran za čelnika SPC-a. Severina je poruke, navodno, slala na patrijarhov privatni broj, koji je koristio dok je bio mitropolit zagrebačko-ljubljanski, a on nije reagirao dok ga Severina nije počela zvati, nakon što je prestao i čitati poruke, piše Kurir.

‘Situacija shvaćena ozbiljno’

“Dan, dva poslije imenovanja za poglavara SPC-a počele su stizati poruke. U njima Severina patrijarha Porfirija oslovljava sa pope (‘Pope, pope, družiš se sa krimosima’) i piše sve i svašta, koristeći takav rječnik koji normalan čovjek ne može zamisliti. Porfirije u početku nije reagirao, ali je onda uznemiravanje postalo gotovo svakodnevno, a bilo je i poziva”, rekao je Kuriru jedan sugovornik iz Zagreba.

Tvrde i kako su u DORH-u patrijarha primili na najvišoj razini te da su cijeli slučaj shvatili ozbiljno, ne samo zbog njegove pozicije, nego i zbog sadržaja poruka, u kojima, navodno, ima mnogo elemenata prijetnje.

Kurirovi sugovornici su ustvrdili kako motivi za poruke najvjerojatnije potiču iz mržnje zbog dobrih odnosa između Porfirija i Milana Popovića, s kojim Severina vodi skrbničku bitku nad zajedničkim sinom. Ustvrdili su i kako je Porfirije krstio Popovićevog najmlađeg sina.

‘Nije ispitana’

Jasminka Biloš, jedna od Severininih odvjetnica, za Jutarnji list je potvrdila kako su se Porfirije i Severina čuli. “Međutim, ona nema nikakvih saznanja o tome da je protiv nje pokrenut postupak i kaznenoj prijavi i njoj je informacija iz srbijanskih medija prva vijest. Nije ispitana, a pitanje je kako to da srbijanski mediji prvi prenose informaciju iz DORH-a, da tu informaciju nemaju ni hrvatski mediji nego prenose medije iz Srbije”, rekla je Biloš.

Poručila je kako će se moći očitovati tek nakon što patrijarh odgovori je li podnio kaznenu prijavu.

DORH je za Dnevnik.hr poručio kako samo podnositelj kaznene prijave može potvrditi je li podnesena, ali su istaknuli da nije održan sastanak s patrijarhom SPC-a kako to tvrde srpski mediji.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu