Što se događa u Domu za djecu u Puli? Otkriven novi slučaj jezivog zlostavljanja dječaka

Dječaka su, navodno, silovali četkicom za zube, žigosali i po njemu gasili cigarete

ZADNJA IZMJENA: svi 21, 2019
Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL

Otkriven je novi slučaj teškog zlostavljanja jednog od štićenika Doma za odgoj djece i mladeži Pula. Napad se dogodio prošloga tjedna, a portal Index doznaje da je žrtva dječak star 14 godina. Navodno su ga zlostavljali 12-godišnjak i još jedan štićenik doma o čijem identitetu nisu objavljeni detalji. Dvojica zlostavljača su žrtvu, doznaje Index, žigosala usijanim ključem, po njemu gasili cigarete i analno ga silovali četkicom za zube.

Užasan slučaj odgajateljima je prijavio četvrti dječak koji je otkrio što se dogodilo. Index piše da im nijedna institucija kojoj su se obratili nije ponudila konkretne odgovore o tome što se poduzima povodom napada. Policija je potvrdila da je štićenik doma lakše ozlijeđen, i da slučaj istražuju. Ravnateljica doma je odgovorila da su o zlostavljanju obavijestili nadležne institucije, te da postupaju „u skladu s Protokolom i pravilima struke”. Sličan odgovor poslalo je i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Težak slučaj iz 2010.

Nedavno su mediji pisali o detaljima drugog teškog slučaja zlostavljanja koji se u Domu u Puli dogodio 2010. godine. Tada je žrtva bio 13-godišnji Rom, kojeg su dva druga štićenika doma tetovirali, palili upaljačem i tjerali da pije urin, piše Glas Istre. Odgojitelj koji je te večeri bio u smjeni na pulskom je Općinskom sudu osuđen zbog nesavjesnog rada.

Utvrđeno je da nije redovito, odnosno svakih sat vremena, obilazio odjel na kojem se napad dogodio. Odgajatelj je dobio uvjetnu kaznu od deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od godinu dana. Državno odvjetništvo žalilo se na nepravomoćnu presudu te će o njoj odlučivati Županijski sud u Zagrebu.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2007 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program