Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Stožer ukinuo većinu mjera i radikalno ublažio pravila za maske. Ovo su svi detalji

Nova pravila stupaju na snagu sutra u ponoć

07.04.2022., Zagreb - Nacionalni stozer civilne zastite na konferenciji za novinare izvjestio je o ublazavanju nekih epidemioloskih mjera uvedenih radi suzbijanja epidemije covid -19. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
FOTO: Slavko Midzor/PIXSELL

Stožer je danas ukinuo najveći dio epidemioloških mjera koje su bile na snazi zbog pandemije koronavirusa. Odluka o ukidanju stupa na snagu stupa sutra u ponoć, a od mjera na snazi ostaje samo ograničavanje ulaska u Republiku Hrvatsku i korištenje maski za lice, iako su i te dvije mjere značajno ublažene.

Ministar unutarnjih poslova i čelni čovjek Stožera Davor Božinović predstavio je ublažena epidemiološka pravila. Govoreći o nošenju maski, rekao da se ono propisuje kao obveza samo u okolnostima visokog rizika, dok je za okolnosti nižeg rizika na razini preporuke. To znači da nekome tko u situacijama nižeg rizika ne nosi masku nije moguće izreći bilo kakvu kaznu.

Nošenje maski će od subote biti obavezno samo u zdravstvenom sustavu i ustanovama socijalne skrbi koje pružaju uslugu smještaja starijima i osobama s invaliditetom. U zdravstvenim ustanovama će ih morati nositi zaposlenici, pacijenti i svi koji ulaze u te prostorije. U ustanovama socijalne skrbi koje pružaju uslugu smještaja starijima i osobama s invaliditetom morat će ih nositi zaposlenici i posjetitelji.

Razlika u odnosu na dosadašnje mjere

Osnovna razlika u odnosu na mjere koje su vrijedile do sada je u tome što će korištenje maski (osim u zdravstvu i socijalnoj skrbi) ovisiti o individualnoj procjeni, a ne o nadzoru i sankcijama. “Sutra u ponoć praktički stavljamo van snage gotovo sve mjere”, rekao je Božinović. Novinari su ga pitali da detaljnije pojasni razliku između situacija višeg i nižeg rizika.

On je na to ponovio kako se maske moraju nositi u zdravstvenom sustavu i u sustavu socijalne skrbi jer su tamo najranjivije skupine pa dodao: “Sve ostalo su preporuke.” Rekao je da vjeruje kako je građanima jasno koje su to situacije u kojima se preporučuje nošenje maski jer se o tome govori preko dvije godine. “Preporuke ostaju za sve situacije u kojima imamo više ljudi, pogotovo u zatvorenom, bilo da se radi o javnom prijevozu ili većim okupljanjima”, dodao je.

Potom je dao i jedan primjer. “Sutra će netko na nekoj konferenciji i od vas i od govornika imati masku, netko ne. Onaj tko je nosi zna zašto to radi, slušao je preporuke. Onaj koji je neće nositi u novoj situaciji i sukladno novim odlukama više nije za sankcioniranje. Mislimo da je došlo vrijeme da svatko izvrši vlastitu procjenu prema svemu što je naučio u epidemiji”, kazao je ministar unutarnjih poslova.