Politika & Kriminal

Studenti su održali tribinu pred Filozofskim i kritizirali Upravu. A onda je Uprava zabranila sva okupljanja

Borasov prorektor je zabranio okupljanja zbog korone, iako ih Stožer ne zabranjuje

FOTO: Marko Lukunic/PIXSELL

Svi zaposlenici i studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu jučer su u jutarnjim satima dobili obavijest v.d. dekana Miljenka Šimprage, profesora veterine i prorektora te bliskog suradnika rektora Damira Borasa, o tome da se na parkiralištu ispred fakulteta zabranjuju sva okupljanja. Odluku o zabrani sastavio je u petak; pozvao se na pogoršanje epidemiološke situacije u Zagrebu i preporuku rektora Borasa o nužnosti poduzimanja mjera kako bi se spriječilo širenje zaraze koronavirusom među studentima, nastavnicima i nenastavnim osobljem.

Međutim, trenutak u kojem Šimpraga zabranjuje “organiziranje bilo kakvih okupljanja na vanjskom prostoru Fakulteta (parkiralištu)”, dolazi nakon prošlotjedne tribine Studentskog zbora o alarmantnom stanju na Fakultetu i na Sveučilištu, a koja se, pogađate, održala upravo na parkiralištu ispred fakulteta. Tog je dana, naime, pod egidom epidemiološke situacije otkazana službena proslava Dana Filozofskog fakulteta pa su studenti dan svog faksa obilježili na parkiralištu ispred fakultetske zgrade, tribinom pod nazivom “Sveučilište u ruševinama”.

Prorektorova zabrana jača od Stožera

Na njoj je bilo govora o zbivanjima na Filozofskom u posljednjih pola godine, stanju na Senatu Sveučilišta, sve do teme raspolaganja javnim novcem na Sveučilištu. Poseban je naglasak, dakako, bio na aktualnoj upravi Fakulteta, koju predvodi Šimpraga i koju se u fakultetskim krugovima naziva “oktroiranom upravom”. Tribina je, dakle, održana u ponedjeljak 19. listopada, a v.d. dekana Šimpraga u petak 23. listopada piše zabranu okupljanja ispred fakulteta koja je na snagu stupila jučer i važit će do, vrlo široko postavljenog, opoziva odluke.

Odluka Miljenka Šimprage o zabrani okupljanja ispred Filozofskog fakulteta

Nije naodmet spomenuti kako u ovome trenutku niti nacionalni Stožer civilne zaštite u potpunosti ne brani javna okupljanja. Najnovijim mjerama od 25. listopada, Stožer brani održavanje svih javnih događanja i okupljanja na kojima je na jednome mjestu više od 50 osoba. Na vanjski prostor ispred Filozofskog fakulteta ta se odluka Vladinog stožera očito ne odnosi; poklopljena je odlukom Miljenka Šimprage.

Vani nema okupljanja, unutra ima nastave

Zabrana bilo kakvih okupljanja ispred Fakulteta još je bizarnija s obzirom na informaciju koju je Telegram dobio od nekolicine nastavnika s Filozofskog fakulteta; naime, dio nastave se i dalje održava neposrednim putem, u unutarnjim prostorijama fakulteta, naravno uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera. Bez obzira na to, bilo kakvo okupljanje na vanjskom prostoru fakulteta, eto, nije dozvoljeno zbog epidemiološke situacije.

Vrijedi zabilježiti još jednu crticu o odnosu aktualne, privremene uprave FF-a prema kritičarima. Naime, nakon održane tribine prošloga tjedna, Studentski zbor FF-a na svojim je stranicama izvijestio kako ih je v.d. Šimpraga upozorio da su se “organizacijom tribine na parkiralištu faksa okoristili ‘vlasništvom’ uprave”.

Na jučerašnjoj sjednici Fakultetskog vijeća o. d. dekana upozorio nas je "za ubuduće" da smo se organizacijom tribine na…

Posted by Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu on Wednesday, October 21, 2020

Zahtjevi za ostavkama

Inače, Šimpraga je preuzeo upravljanje Filozofskim nakon suspenzije bivše dekanice Vesne Vlahović-Štetić. Kao v.d. dekana Filozofskog, iako je inače profesor veterine, imenovali su ga rektor i Senat, što je izazvalo revolt na Filozofskom i zahtjeve za ostavkom rektora Borasa.

Trećina nastavnika FF-a potpisala je i zahtjev za ostavkom “nametnute uprave”, a Telegram je u posjedu pisma. Adresirano je na predsjednika Republike Milanovića, premijera Plenkovića, ministra Fuchsa, Sveučilišni savjet, Senat Sveučilišta u Zagrebu, kao i na Mariyu Gabriel, povjerenicu Europske komisije za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade.

Sve adresate pisma mole da “spriječe daljnju devastaciju naše institucije”, uz taksativno nabrojene sporne poteze privremene uprave na čelu sa Šimpragom.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu