Politika & Kriminal

Super, DORH kaže da za onaj užas s vodom u Slavonskom Brodu nitko nije kriv

Kaznene prijave su odbačene nakon nalaza iz Centra za forenzična ispitivanja

FOTO: Screenshot

Krivca za zagađenje vode u Slavonskom Brodu zasad nema. Potvrdilo je to Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu koje je odbacilo sve kaznene prijave podnijete zbog tog teškog incidenta.

Krajem ožujka ove godine 90 tisuća građana Slavonskog Broda ostalo je bez pitke vode nakon što je vodocrpilište zagađeno naftnim derivatima. To se dogodilo u isto vrijeme kada je tvrtka Crodux energetika ispitivala stari produktovod te je 28. ožujka u 13 sati tijekom tlačnog ispitivanja cijevi došlo do istjecanja derivata u tlo.

Međutim, kompanija je tvrdila da se radilo o 100 do 150 litara naftnih derivata, dok je zagrađenje zbog kojeg je Slavonski Brod ostao bez vode izazvalo, kako je tada tvrdio gradonačelnik Mirko Duspara, više desetaka tisuća litara. Građani su danima zbog teškog onečićenja opskrbljivani vodom iz cisterni, nakon čega su podnesene kaznene prijave protiv nepoznatih počinitelja.

DORH kaže da je Crodux sve radio po propisima

Sada je Županijsko državno odvjetništvo iz Slavonskog Broda zaključilo kako u tom ekološkom inicidetnu nije bilo elemenata kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti. Drugim riječima, tužiteljstvo je provelo izvide i utvrdilo kako nema uzročno-posljedične veze između curenja benzina do kojeg je došlo pri izvođenju radova na ispitivanju stanja produktovoda 28. ožujka i povećanja koncentracije udjela ugljikovodika u uzorcima vode od 30. ožujka i jednog uzorka od 1. travnja.

Osim toga, sve što je Crodux energetika radila bilo je, smatra se, u skladu s propisima. To su i iz tvrtke, koja je inače u vlasništvu umirovljenog generala Ivana Čermaka, tvrdili odmah nakon događaja. “Nije nađeno da bi tehničko-tehnološki postupak, uvjeti i metode kod provođenja ispitivanja stanja nepropusnosti produktovoda bili protivni propisima”, navode iz Županijskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu.

Sugeriraju da je do onečišćenja vode došlo slučajno

U ta dva uzorka vode, dakle iz ožujka i travnja, bile su očitane koncentracije ugljikovodika višestruko veće od dozvoljenih, da bi se u idućim danima one vratile u normalu. Istražitelji naglašavaju kako sastav tla na mjestu curenja benzina čine naslage gline, koja je nepropusna, pa ugljikovodici koji su istjecali iz produktovoda nisu mogli prodrijeti dublje u podzemlje.

Tekućina koja je istjecala iz produktovoda, za koju je utvrđeno da se radi o motornom benzinu, u potpunosti je isključena kao mogući onečišćivač uzoraka vode uzimanih 30. ožujka i jednog uzorka od 1. travnja, budući da provedenim analizama u niti jednom uzorku vode nisu identificirani tragovi organskih spojeva koji su karakteristični za motorni benzin, dodatno pojašnjavaju iz tužiteljstva.

Nema nikakve sumnje, kažu, ni da je netko od inspektora koji su analizirali vodu onečistio te uzorke, jer je, kažu i to provjeravano. Iz nalaza Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić Zagreb u uzrocima vode nađeni su tragovi komponenti teških naftnih frakcija, u koje spadaju motorna ulja, parafini, sredstva za podmazivanje i drugo, te se u nalazu zaključuje kako je vjerojatno da je do onečišćenja uzoraka vode došlo slučajno.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu