Sutra je presuda županu Tomaševiću za obiteljsko nasilje. Danas je pričao da je on u biti žrtva svoje žene

Izvještaj sa suda u Slavonskom Brodu

ZADNJA IZMJENA: sij 21, 2020

Rasprava na suđenju požeško-slavonskom županu Alojzu Tomaševiću, optuženom zbog nasilja u obitelji završila je utorak kasno popodne na Općinskome sudu u Slavonskom Brodu, a za srijedu ujutro najavljeno je izricanje presude.

Nakon nešto više od dvije godine završen je sudski postupak u slučaju požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, kojeg je Općinsko državno odvjetništvo optužilo za obiteljsko nasilje nad suprugom Marom Tomašević. Tijekom današnje rasprave bez nazočnosti javnosti pročitane su SMS poruke koje je razmjenjivao posvađani bračni par, te su saslušane završne riječi predstavnika optužbe i obrane.

Na samom početku ročišta Tomaševićeva obrana zatražila je izuzeće suca Slavena Vidmara, što je predsjednik suda Vedran Pavletić nakon kratke stanke odbio.

Zašto su htjeli izuzeti suca

Obrana je, naime, tražila izuzeća Vidmara jer je ‘vrijednosnim sudom’ o SMS porukama koje su razmijenjivali supružnici unaprijed procijenio da je nasilje počinjeno, time što je sporne poruke nazvao ‘reakcijom na nasilje’. Tomaševićev odvjetnik Željko Damjanac objasnio je novinarima kako je izuzeće suca zatraženo jer to smatra prejudiciranjem odluke.

Tužitelj i branitelj prije su se bili složili da se SMS poruke koje su Alojz i Mara Tomašević razmjenjivali u vrijeme poremećenih odnosa na ročištu ne čitaju. Branitelj se u utorak pozvao na tu činjenicu, a tužitelj je podsjetio da je suglasnost dviju strana postignuta jer su obje strane znale sadržaj SMS poruka. Sudac Vidmar je odlučio da se poruke ipak pročitaju, a javnost isključi sa suđenja.

‘Očekujem da će me osloboditi’

Nakon toga, u nastavku suđenja obje su strane iznijele završne riječi u kojima su ponovile stajališta koja su imale od početka suđenja. Alojz Tomašević je ponovio da se ne osjeća krivim, da u tom slučaju neće biti pobjednika te da je zapravo on u ovom slučaju žrtva.

U završnoj riječi državni odvjetnik Jovan Vukmanović je istaknuo da postoje dokazi za Tomaševićevo nasilničko ponašanje te da sud treba osuditi takvo ponašanje.

Na upit novinara nakon ročišta Tomašević je izjavio kako očekuje oslobađajuću presudu. Zbog prije iznesene sumnje u nepristranost suda, njegov odvjetnik Damjanac očekuje osuđujuću presudu. Ročište je završeno kasno poslijepodne, a za sutra u 10 sati najavljeno je izricanje presude.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program