Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Sveučilišnu zajednicu potresla tužna vijest: jučer je iznenada umro Marko Petrak, cijenjeni profesor s Prava

Profesor Petrak bio je predstojnik Katedre za rimsko pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta

Tužna vijest jutros dolazi sa zagrebačkog Pravnog fakulteta. Kako je obavijestio dekan Ivan Koprić, jučer je iznenada preminuo Marko Petrak, redoviti profesor u trajnom zvanju Pravnog fakulteta i predstojnik tamošnje Katedre za rimsko pravo.

“Moja iskrena sućut obitelji, prijateljima, kolegama i znancima kolege i prijatelja profesora dr. sc. Marka Petraka kojeg nam je sudbina prerano uzela”, napisao je jutros dekan Koprić. Pravni fakultet, stoji u tužnoj objavi, “zadržat će trajnu uspomenu na prof. dr. sc. Marka Petraka kao istaknutog nastavnika i svog dobrog kolegu”.

Autor knjiga i brojnih radova iz rimskog prava

Profesor Petrak studirao je i diplomirao na pravnom studiju Pravnog fakulteta te na studiju filozofije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Magistrirao je građanskopravne znanosti, a potom i filozofiju. 2003. godine doktorira iz znanstvene grane rimsko pravo na zagrebačkom Pravnom fakultetu.

Nakon doktorata, usavršavao se u Centru za studije i istraživanja antičkih prava Sveučilišta u Paviji. Na Pravnom fakultetu predavao je Rimsko privatno pravo kao obvezni predmet, nekoliko izbornih pravnih predmeta, latinski jezik za pravnike… Bio je i gostujući profesor na Sveučilištu u Dubrovniku te autor četiri knjige i stotinjak radova iz područja rimskog prava i drugih pravnih grana.

Cijenjeni član akademske zajednice

Od 2003. do 2005. te od 2009. do 2011. bio je prodekan Pravnog fakulteta. Kao cijenjeni član akademske zajednice, profesor Petrak obnašao je niz dužnosti u nacionalnim znanstvenim i etičkim tijelima. Od 2006. do 2011. bio je zamjenik predsjednika nacionalnog Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju; 2019. Hrvatski sabor imenuje ga članom Upravnog vijeća Agencije za znanost i visoko obrazovanje; bio je članom nekoliko povjerenstava Ministarstva znanosti, Rektorskog zbora te Rektorata Sveučilišta u Zagrebu za izradu visokoobrazovnih i znanstvenih propisa.

U okviru pregovora za pristupanje Republike Hrvatske Europskoj uniji, bio je član radnih skupina za poglavlje Obrazovanje i znanost, kao i za poglavlje Pravo poslovnog nastana i sloboda pružanja usluga. Kao glavni tajnik Hrvatskog društva za bizantinske studije, bio je nacionalni predstavnik pri krovnoj svjetskoj udruzi, Međunarodnoj asocijaciji za bizantske studije. Sjedio je u uredništvima cijelog niza znanstvenih časopisa i biblioteka i bio je glavni urednik Zbornika Pravnog fakulteta.

Dobitnik je niza nagrada i priznanja za unapređenje pravne struke i doprinos na području kanonskog prava. Profesor Petrak bio je oženjen i otac dvoje djece.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više