Situacija u Aziji mogla bi se ozbiljno okrenuti u korist Kine zbog onog neobičnog filipinskog predsjednika

Zbog sve jačeg naginjanja Pekingu Amerikanci su zabrinuti

ZADNJA IZMJENA: ruj 15, 2016
Foto: AFP/AFP

Bujica komentara kontroverznog filipinskog predsjednika Rodriga Dutertea usmjerenih protiv SAD-a prilično je uznemirila američke saveznike u Aziji koji pod svaku cijenu nastoje izbjeći daljnje jačanje pojačano asertivne Kine, piše WSJ. No, ni Kinezima nije baš jasno što se to točno događa.

Vlastima od Tokija do Canberre teško je, naime, shvatiti koliko je filipinski predsjenik u svojim istupima ozbiljan, ali smatraju kako je njihov strah da prekine desetljećima dugačko vojno savezništvo koje predvodi SAD itekako opravdan.

Peking pak, s druge strane, njegov animozitet prema Americi vidi kao neočekivano sretni obrat jer se Kina već godinama bori za to da postane dominantna sila u tom dijelu svijeta koji SAD kontrolira još od 1945. godine. Osim toga, Duterteovo osporavanje presude međunarodnog suda svakako ide u prilog Kini koja je zbog presude Haškog suda izgubila otoke u Južnom kineskom moru.

Kinezi ne očekuju da će se takvo stanje održati

Pa ipak, Kinezi ne računaju na to da će se takvo stanje nastaviti. Štoviše, pretpostavlju kako bi se Duterteovo mišljenje moglo promijeniti u bilo kojem trenutku budući da bi zbog svojih ustupaka Pekingu mogao izgubiti povjerenje vlastitog naroda.

“S obzirom na Duterteov temperament prilično je nezamislivo da ga iskoristi neka treća strana”, napisao je jedan kineski list blizak Kineskoj komunističkoj partiji. “Dugoročno, izgledno je kako se ni Kina s njim neće lako nositi.”

Duterte želi da se američka vojska povuče

A situaciju na Filipinima ne olakšavaju ni Duterteovi glasnogovornici koji redovito nakon njegovih istupa interveniraju poručujući kako predsjednik to nije tako mislio. Panfilo Lacson, nezavisni parlamentarni zastupnik, zbog toga je kritizirao Ured predsjednika. Tvrdi kako se na taj način narušava kredibilitet države, bez obzira na to koliko je kontroverzno ono što Duterte priča.

U jednom od posljednjih takvih ispada Duterte je najavio kako filipinska ratna mornarica više neće patrolirati Južnim kineskim morem uz bok američkim brodovima kako bi Manila izbjegla zaoštravanje odnosa s Pekingom. Osim toga, pozvao je Amerikance da s Filipina povuku dio svojih oružanih snaga, a najavio je i nezavisniju vanjsku politiku. Najviše je, pak, šokirao izjavom kako planira početi kupovati oružje od Kine i Rusije.

Kina je tu izjavu prilima prilično rezervirano. “Što se Kine tiče, spremni smo surađivati s Filipinima kako bismo poboljšali bilateralne odnose”, poručeno je iz kineskog ministarstva vanjskih poslova. Dodano je i kako ministarstvo ne raspolaže informacijom da su kineske vlasti Filipinima ponudile povoljne uvjete za otkup oružja, kako je to ranije tvrdio kontroverzni predsjednik.

Duterte takvom politikom prilično riskira

No, činjenica je da bi povlačenje Filipina iz savezništva s Amerikom bilo katastrofalno za Baracka Obamu čija se administracija jako trudi ojačati veze sa svojim azijskim partnerima ne bi li se tako izbjeglo daljnje jačanje Kine.

A taj bi potez bio skup i za Filipince. Amerikanci, naime, izdašno pomažu filipinskoj vojsci, jednoj od najmanje efektivnih vojski u cijeloj regiji. Radi se o riskantnoj i opasnoj strategiji koja bi posvadila reginalne saveznike i pokazala se krajnje nepopularnom u filipinskom narodu koji tradicionalno podržava filipinsko-američko savezništvo.

No, Duterte smatra kako su Filipini od tog savezništva dobili jako malo, iako je Amerika samo ove godine filipinsku vojsku podržala sa 120 milijuna dolara, što je oko 3 posto ukupnog budžeta filipinskog ministarstva obrane.

Nezadovoljstvo raste

Pa ipak, s obzirom na to da Dutertea podržava apsolutna parlamentarna većina, nema baš razloga za brigu, barem kad su u pitanju politički protivnici. S podrškom naroda, priča je nešto drugačija. Čini se, naime, kako je sve više Filipinaca nezadovoljno približavanjem Manile Pekingu što se ogleda na društvenim mrežama.

Bivši filipinski ambasador u Kini, Jose Cuisia, koji je sa svoje pozicije odstupio u lipnju, kritizirao je Duterteovu odluku o prekidu zajedničkih patrola. Poručio je i kako je u krivu kad umanjuje vrijednost američkog savezništva. “Kad pogledate što je SAD za nas učinio posljednjih šest godina, shvatit ćete da se radi o značajnoj pomoći i mislim da to moramo cijeniti.”

I Tokijo se boji raspada savezništva s Filipinima

Iz SAD-a poručuju kako Duterteovi komentari nimalo ne pomažu bilateralnim odnosima dviju zemalja te je dodao kako američke vlasti čekaju hoće li se njegova oštra retorika pretočiti i u službenu politiku zemlje.

A da bi se moglo raspasti savezništvo s Filipinima boje se i u Tokiju. Japanski premijer Shinzo Abe posjetio je stoga Dutertea. Obećao mu je jeftini kredit kako bi Filipinci mogli kuputi dva nova velika ophodna broda, uz još 10 manjih koji su Filipinima obećani još ranije. Osim toga, Abe je Duterteo obećao posuditi i pet vojnih aviona.

Regija zasad šuti

Japansko ministrarstvo vanjskih poslova odbilo je komentirati Duterteove ispade, a jednako je reagiralo južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova. Moguće je kako se zemlje regije boje da bi promjenom saveznika Filipini Kini omogućili jačanje u regiji.

No, Duterte je Ameriku kritizirao još i ranije, ali dosad nikad to nije činio toliko javno zbog čega se pretpostavlja da su njegovi komentari potaknuti reakcijom međunarodne zajednice na rat koji je objavio narkopodzemlju. Policija je, naime, za vrijeme njegova mandata ubila najmanje 3.000 ljudi za koje se sumnjalo da su povezani s drogama.

Robin Mikulić
Telegram autor
1168 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program