Talijanski doministar zdravstva pozitivan je na koronu. Za Telegram iz izolacije govori o borbi protiv epidemije

Pierpaolo Sileri smatra da će se u narednih 15 dana vidjeti rezultati strogih mjera koje su poduzeli

ZADNJA IZMJENA: ožu 18, 2020
Foto: AFP/Wikimedia/Nicola Caione
Što se upravo događa s koronavirusom:

Talijanski doministar zdravstva Pierpaolo Sileri, član Pokreta pet zvijezda, sigurno nije ovako zamišljao svoj mandat kad je lanjskog 13. rujna preuzeo dužnost u Vladi. U veljači je u dramatičnim okolnostima dva puta letio u Wuhan, kako bi sudjelovao u izvlačenju 50 talijanskih građana koji su zapeli u tad već zatvorenom gradu za vrijeme vrhunca tamošnje krize s koronavirusom.

Zatim je sudjelovao u organizaciji talijanskog zdravstva u obrani od epidemije koja se počela nekontrolirano širiti u njegovoj zemlji. Posljednjih dana redovno stižu izvještaji o stotinama mrtvih u odnosu na dan prije, a stravične brojke još se ne počinju smanjivati. Sileri je, uz sve to, prije tri dana bio pozitivan na testu za koronavirus i od tad je u izolaciji, odakle za Telegram javlja svoje impresije o dramatičnoj situaciji u kojoj se nalazi i njegova zemlja i, zapravo, cijeli svijet.

Napravili smo sve što smo mogli

Pitali smo, pisanim putem, koja je po njemu najveća pogreška koju je Italija napravila u reakciji na epidemiju i kad su stvari tako dramatično otišle izvan kontrole. Sileri, međutim, smatra da su napravili sve što su mogli. “S talijanske točke gledišta – krizom upravljamo u svakom smislu”, smatra talijanski doministar, ali domeće i kako se radi o situaciji koja je, također u svakom smislu, izvanredna.

Podsjeća da je na to ukazala i njemačka kancelarka Angela Merkel ukazujući da se sada, za razliku od posljednje ekonomske krize, radi o zdravstvenoj ugrozi. “Uz želju da dodatno poboljšamo i ojačamo naš zdravstveni sustav, mogu reći isto što i premijer Giuseppe Conte – ponosan sam što sam Talijan i ponosan sam na izbore koje je ova Vlada radila u ovoj situaciji, jer, koliko znamo, druge europske zemlje donose iste odluke kakve smo i mi donosili”, kaže Sileri.

Nitko neće biti zaboravljen

Na pitanje o tome jesu li Talijani sad disciplinirani u provođenju mjera socijalnog distanciranja, odgovara potvrdno. “Želim im svima zahvaliti i poručiti – moramo ostati strpljivi i jaki, jer ovi teški dani još nisu prošli. S posljednjom Vladinom odlukom na stol ćemo staviti 25 milijardi eura pomoći liječnicima, radnicima (zaposlenima i freelancerima), obiteljima i tvrtkama. Nitko neće biti zaboravljen”.

Pitali smo ga i postoje li kakve procjene koliko dugo bi moglo trajati izvanredno stanje i može li uopće zamisliti da već ovog ljeta, za vrijeme ferragosta o danima koje upravo živimo priča u opuštenom raspoloženju negdje na obali Jadranskog mora?

Ravnoteža u narednih 15 dana

“Teško je reći: nemamo pouzdane prognoze, ali smatramo da će se u narednih 15 dana uspostaviti ravnoteža u pogledu širenja virusa i rezultata iznimnih mjera koje smo poduzeli”, objašnjava talijanski doministar zdravstva, te dodaje da, uspije li Italiju u suzbijanju virusa, sve zemlje moraju ići istim putem i poduzimati slične mjere.

Podsjetimo, cijela Italija je još od 9. ožujka u karanteni, rade samo trgovine s nužnim proizvodima, a kretanje građana izvan njihovih kuća i stanova dozvoljeno je samo pri odlasku na posao, po lijekove, ili u nabavku.

Nećemo štedjeti

Pitali smo Silerija i je li točno da je stanje takvo da talijanski doktori dolaze u situaciju da moraju odlučiti kome pomoći. Odgovor nije direktan, doministar zdravstva nabraja koje su sve mjere poduzete da se ojača zdravstveni sustav, posebno u najpogođenijoj Lombardiji – povećan je broj jedinica za intenzivnu njegu, bolničkih kreveta, grade se nove bolnice i obnavljaju stare, kupuju se milijuni maski, novi respiratori, pojačano se zapošljava zdravstveno osoblje…

“Svaki dobar doktor želi spasiti svaki život. Ukratko, nećemo štedjeti na naporima da pomognemo doktorima da najbolje rade svoj posao – da pomognu svima”, kaže doministar. Oko savjeta Hrvatskoj i pitanja o tome treba li naša zemlja odmah poduzeti strože mjere od ovih koje su trenutno na snazi, talijanski doministar nije ulazio u detalje. Izrazio je vjeru da će Vlada u Zagrebu biti spremna donositi pravovremene odluke, te poručio građanima da se zaraza može suzbiti socijalnim distanciranjem.

United we stand…

Sileri smatra da na primjeru Italije europska solidarnost nije pala na ispitu. “Predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen je prije nekoliko dana donijela veliku odluku kad je izjavila: ‘Svi smo Talijani i podržat ćemo vas. Vaš napor i vaš primjer su od pomoći za sve zemlje Europske unije’. Mislim da će solidarnost biti sve veća svakog dana”.

Što se samog Silerija tiče, on je od ovog vikenda u izolaciji, ali i dalje radi svoj posao. Pritom ga borbeni duh ne napušta. “Borim se protiv virusa kao i mnogi drugi. Sretan sam što imam sjajnu i odgovornu ekipu suradnika koji mi pomažu u obavljanju dnevnog posla. I taj primjer je još jedan koji pokazuje kako ujedinjeni možemo izdržati, dok bi podijeljeni – padali”, kaže za Telegram talijanski doministar zdravstva.

Jasmin Klarić
Telegram autor
565 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program