Telegram doznaje: Snimka dokazuje kako je moćni poduzetnik iz Ivanić Grada šefu Janafa donio 1,9 milijuna kn mita

Dragan Kovačević i Krešo Petek uhićeni su zajedno s još 11 ljudi u USKOK-ovoj akciji

ZADNJA IZMJENA: ruj 17, 2020
Foto: Sasa Zinaja/NFOTO/PIXSELL

Uskokovi istražitelji sumnjaju da je Dragan Kovačević, predsjednik Uprave Janafa danas uhićen u velikoj antikorupcijskoj akciji, 1,9 milijuna kuna u gotovini od ivanićgradskog poduzetnika Kreše Peteka, kojem je sredio unosne poslove s državnom kompanijom, preuzeo 11. studenog prošle godine. Novac mu je, stoji u kaznenoj prijavi, Petek osobno predao. Punih godinu dana istražitelji su ga pratili pa je zabilježen i trenutak primopredaje novca.

Za uzvrat je Petek, kako se sumnja, od Kovačevića dobio 40 milijuna kuna vrijedne poslove s Janafom. Doznali smo o čemu se točno radi.

Milijunski posao s hlađenjem terminala na Omišlju

Sumnja se da je Kovačević, nakon što mu je Petek navodno dao izdašno mito, u Plan investicija tvrtke Janaf uvrstio projekte modernizacije sustava automatskog gašenja i hlađenja spremnika nafte i derivata na Terminalu Omišalj, te proširenja sustava mjernih stanica Janafa na terminalima Omišalj, Sisak, Virje i Sotin. Zatim je, tvrde istražitelji, tražio od svojih direktora, Vlade Zorića, iz Sektora sigurnosti i zaštite, te Damira Vrbanca iz Sektora transporta nafte, da naprave sve kako bi upravo Elektrocentar Petek pobijedio na natječajima za te poslove. I Zorića i Vrbanca policija je prijavila za zlouporabu položaja.

Ono što je uslijedilo Kovačeviću i ostalima je stavljeno na teret kao kazneno djelo. Naime, natječaj koji je Zorić sastavio bio je navodno prilagođen upravo Elektrocentru Petek, a isti direktor je po Kovačevićevom nalogu i odabrao Petekovu tvrtku za posao modernizacije gašenja i hlađenja spremnika na Omišlju. S Elektrocentrom Petek sklopljen je ugovor vrijedan 20 milijuna kuna.

Petek i partnera uvukao u posao s Janafom

Isto toliko bio je vrijedan i drugi sumnjivi posao što ga je Kovačević, stoji dalje u prijavi, osigurao Peteku. Radilo se o proširenju mjernih stanica za što je detalje natječaja sastavio Damir Vrbanc. Petek se prijavio sa svojim poslovnim partnerom Vatroslavom Sablićem, direktorom tvrtke Luvis projekt koji je danas također uhićen.

Sredinom srpnja ove godine Petek i Sablić dobili su posao, te potpisali ugovor s Janafom.

Ranije smo javili da je zbog svoje uloge u ovoj aferi Dragan Kovačević priveden u ranim jutarnjim satima. Policija mu je pretražila stan u Ban centru u središtu Zagreba, kao i ured u sjedištu Janafa u Miramarskoj ulici. Neslužbeno doznajemo da je policija tijekom poslijepodneva stigla i na farmu njegovog oca u Slavoniji.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
2057 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program