Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Telegram otkriva kako cure podaci iz DORH-a: Vrh tužiteljstva SMS porukama otkrivao detalje istrage

Istražuju se poruke koje je šef zagrebačke policije Burušić slao svom sinu

Istražitelji još provjeravaju sadržaj SMS poruka što ih je Goran Burušić, načelnik Policijske uprave zagrebačke, slao svom sinu Saši dok je protiv njega još vođena istraga zbog različitih kaznenih djela. USKOK, kako doznaje Telegram, želi utvrditi je li Burušić, s obzirom na svoju poziciju, sinu otkrivao određene informacije koje su mu mogle koristiti tijekom istražnog postupka. Poruke su otkrivene tijekom pregleda i vještačenja mobitela Saše Burušića. Odgovor na pitanje jesu li te poruke utjecale na postupak bit će ključan za odnos istražitelja USKOK-a prema šefu zagrebačke policije.

Ozbiljni kriminalci

S druge strane, istražitelji mogu biti zadovoljni raspletima sudskih procesa što su pokrenuti protiv sina šefa zagrebačke policije. Naime, u dva slučaja Saša Burušić uvjetno je osuđen, a ovog tjedna izrečena mu je nepravomoćna kazna od dvije i pol godine zatvora.

Zbog serije prevara u kojima se uortačio s Radovanom Štetićem, ozbiljnim kriminalcem koji se stanovito vrijeme skrivao pred hrvatskim pravosuđem. Štetić je na kraju priznao vlastitu krivnju i nagodio se na kaznu od tri godine zatvora. Mlađi Burušić je također priznao da je pronalazio ljude zainteresirane za dobivanje kredita, krivotvorio dokumentaciju o njihovoj kreditnoj sposobnosti, a zatim uzimao veći dio posuđenog iznosa i predavao ga Štetiću. No, nije mu ponuđena nagodba. U tužiteljstvu su tada, kako doznajemo, procijenili da bi ih nagodba s Burušićem izložila pritisku javnosti jer je u pitanju sin visokog policijskog dužnosnika i medijski eksponiran slučaj.

Zato su i pokrenuli čak tri postupka protiv Saše Burušića, a 30-godišnjem vještom informatičaru to nije bilo dosta – pao je i četvrti put. Ljetos je uhićen kao član grupe koja je raspačavala lažni novac. U sudskim spisima za sada se nisu pojavili ispisi spornih telefonskih kontakata oca i sina Burušića, no i da jesu vrlo vjerojatno bi još tijekom istrage bili izdvojeni jer nisu u izravnoj vezi s onim što je okrivljeniku stavljeno na teret.

No, tajne mjere, snimke i ispise telefonskih kontakata istražitelji mogu zadržati još neko vrijeme kako bi provjerili skrivaju li možda još koje kazneno djelo. Iz Ravnateljstva policije o sadržaju tih eventualnih dokaza mogućeg kaznenog djela nisu nam željeli govoriti objasnivši kako je “postupanje tijekom izvida prema Zakonu o kaznenom postupku tajno”.

No taj odgovor daje za naslutiti da se ipak provjerava što je Burušić pisao sinu i je li se radilo o informacijama što ih je u povjerenju dobio iz uskog kruga istražitelja, te je li netko iz Državnog odvjetništva bio svjesno upleten u odavanje povjerljivih podataka.

Sam Burušić nije nam u petak želio komentirati sumnje o spornim kontaktima sa sinom, dok iz kruga osoba koje su upućene u ovaj slučaj doznajemo da je osim spornih poruka snimljen i jedan sporan razgovor.

Znakoviti otkazi u DORH-u

Na ovaj slučaj treba gledati u kontekstu odnosa zagrebačke policije i Državnog odvjetništva, posebno onog županijskog i općinskog u Zagrebu. Naime, čelna mjesta ta dva tijela kaznenog progona nedavno su napustile Željka Pokupec i Sineva Vukušić, a njihov odlazak pokazao je svu složenost odnosa unutar Državnog odvjetništva koje je, prije godinu i pol dana preuzeo Dinko Cvitan.

Od kadrovskih promjena, koje su se mogle i očekivati, posebno je odjeknula upravo smjena Željke Pokupec, za što je formalni razlog pronađen u slanju nedovoljno dokazima potkrijepljenje optužnice protiv Željka Sačića na sud.

Nakon što je optužnica povučena, Cvitan je Državnom odvjetničkom vijeću podnio zahtjev za pokretanjem stegovnog postupka uz obrazloženje da je Pokupec izazvala poremećaje u radu Državnog odvjetništva koji znatno utječu na njegovo djelovanje te time prekršila Zakon o državnom odvjetništvu.

Na kraju je Željka Pokupec pokupila svoje stvari i sama otišla, a Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu napustila je Sineva Vukušić. Vrlo često spominjalo se kako je Željka Pokupec potpuno narušila suradnju sa zagrebačkom policijom. A upravo za njezina mandata pokrenuti su postupci protiv Saše Burušića. Doduše, pojavile su se informacije kako je policija neko vrijeme otezala s hapšenjem šefova sina, da bi na kraju mlađi Burušić ipak završio u Remetincu. Njegov otac tada je ponudio ostavku ministru unutarnjih poslova, ali razrješenje nije dobio. Tako je on još uvijek na čelu zagrebačke policije, sin mu je ponovno u Remetincu, a Željka Pokupec i Sineva Vukušić nastavile su karijere u odvjetništvu.


 

Tekst je objavljen u tiskanom izdanju Telegrama 26. rujna 2015.