Politika & Kriminal

Tomašević poništio još jedan Bandićev natječaj, protiv ovog su se žestoko bunili i eko aktivisti

U odluci o poništenju natječaja vrijednog 5 milijuna kuna stoji kako je razlog taj što je dokumentacija bila nejasna

29.10.2020., Zagreb - Nocni jesenski ugodjaj uz mjesecinom obasjanom jezero Jarun.
Photo: Borna Filic/PIXSELL
FOTO: Borna Filic/PIXSELL

Odlukom gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića 25. kolovoza poništen je natječaj za modernizaciju javne rasvjete Rekreacijsko sportskog centra Jarun. Natječaj je imao procijenjenu vrijednost od 5 milijuna kuna bez PDV-a, a raspisan je još za mandata bivšeg gradonačelnika Milana Bandića. Cilj natječaja bio je zamjena zastarjele i dotrajale javne rasvjeta novim LED svjetiljkama s manjom potrošnjom električne energije te zamjena čeličnih stupova novima.

U objašnjenju Odluke o poništenju naručitelj Grad Zagreb navodi kako je nakon isteka roka za dostavu ponuda zaprimio niz upita, a zbog čega se rok otvaranja ponuda odgađao čak šest puta. “S obzirom na činjenicu da je dokumentacija o nabavi u dijelu tehničkih specifikacija koje su izuzetno kompleksne nejasna, a što je razvidno kroz velik broj upita, logični slijed okolnosti je istu u cijelosti vratiti projektantima na usklađenje, doradu i konačnu kontrolu”, stoji u obrazloženju.

Pozivajući se na okolnosti zbog kojih ne bi došlo do pokretanja postupka javne nabave nova gradska uprava tako je, nakon poništenja natječaja za najam novih vozila i onoga za dekoracijsko osvjetljenje Hendrixova mosta, uspjela riješiti još jedan naslijeđeni vrući krumpir.

Planirana rasvjeta ugrozila bi jarunski eko sustav

Naime, uz činjenicu da se radi o skupom projektu nejasnih specifikacija on je bio sporan i sa strane ekologije. Tako su iz Mračne strane svjetlosti, inicijative za smanjenje svjetlosnog onečišćenja, prije dva mjeseca u javnoj objavi na Facebooku upozorili da je pročelnica javne nabave u Zagrebu, Danijela Habijanec, odredila da Jarun mora biti osvijetljen klasom prometnice M3 koja se obično postavlja na dijelove brzih državnih cesta koje prolaze kroz naselja, a što smatraju ugrožavanjem jedne od zelenih oaza u gradu.

“Ako se postave LED svjetiljke od 3000K kao na brzim državnim cestama, to će značiti potpunu devastaciju ionako uništenog ekosustava na Jarunu. A krijesnice koje ste do sada vidjeli, vidjeli ste. Krijesnice su romantične i lijepe, no ekosustav čine i brojni drugi kukci koje će nova rasvjeta uništiti, ptice koje se više tamo neće gnijezditi… Nova vlast u Zagrebu bi trebala pod hitno zaustaviti ovaj štetni natječaj i smanjiti svjetlosno onečišćenje u Zagrebu koje je, prema istraživanjima, nekoliko puta veće nego u Beču ili Grazu”, objavila je Inicijativa početkom srpnja .

Zanimljivo, kada je nekoliko dana nakon te objave Večernji list kontaktirao Grad Zagreb oko te tematike, odgovorili su im kako postupak ide dalje te kako će “nova, ekološka rasvjeta smanjiti emisiju ugljičnih plinova i svjetlosno onečišćenje te dodatno oplemeniti prostor”. Rekli su i da na javnom savjetovanju u travnju nije bilo nikakvih primjedbi na projekt. Dva mjeseca nakon tog odgovora natječaj su na kraju ipak odlučili poništiti.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu