Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Totalni urnebes u Varaždinu. Nova vlast miče gigantski kip redovnika jer podsjeća na bivšeg gradonačelnika Čehoka

Nakon što su postavljene dugo najavljivane skulpture, lokalni mediji pisali su kako kip nevjerojatno podsjeća na Čehoka. A onda je krenuo show

Zaključak - skulpture koje očito dosta neugodno podsjećaju na bivšeg - se miču! Naravno, nigdje nije izrijekom navedeno da je smetnja što onaj prvi podsjeća na Čehoka, nego su, eto iznebuha i odjednom 'predstavnici crkve izrazili nezadovoljstvo samim načinom prikaza crkvenih redova'

Valja priznati, sama ideja da se u gradu postavi spomenik crkvenim redovima koji su utjecali na razvoj grada pomalo je neobična. Jer, ako će se dizati spomenici svakoj djelatnosti zaslužnoj za razvoj neke sredine, moglo bi uskoro ponestati prikladnog prostora. Pogotovo kad se, kao u varaždinskom slučaju, radi o čak tri figure u prirodnoj veličini.

Opet, s obzirom na bliske veze politike i Crkve u Hrvatskoj, teško da je ovako nešto podiglo previše obrva. Pogotovo kad odluku o tome da se skulptura postavi u Parku Ivana Pavla Drugog svečano obznani gradonačelnik Ivan Čehok u svibnju, sigurno sasvim slučajno u mjesecu u kojem su održani lokalni izbori.

Mala provokacija umjetnika?

No, kako ti vražji izbori u demokraciji imaju nezgodnu osobinu da mogu završiti na više raznih načina, Čehok je postao bivši, a grad je preuzeo Neven Bosilj, prvi SDP-ovac koji je pobijedio u Varaždinu. Pravi šou oko skulptura u Parku Ivana Pavla Drugog, međutim, tek je trebao početi.

Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Nakon što su ovih dana postavljene, naime, lokalni mediji počeli su pisati o tome kako lik prvog redovnika nevjerojatno podsjeća na – Ivana Čehoka. I stvarno, bradati redovnik pod kukuljicom, koji čita iz knjige koju drži rukama podsjeća na prepoznatljivi lik bivšeg gradonačelnika. Čehok je, pak, komentirao kako on, eto, ima “taj židovsko-grčki profil”, te pretpostavio da se čak radi i o “maloj provokaciji umjetnika”, te kako će još više ljudi sad doći pogledati skulpture.

Sastanak na vrhu grada i biskupije

No, kompletan cirkus je nastao tek danas. “S obzirom na medijske napise posljednjih dana, a vezano za postavljanje spomenika crkvenim redovima u Varaždinu”, tako počinje službena vijest na gradskim stranicama, koja govori o tome da su se gradonačelnik Bosilj i njegov zamjenik sastali s predstavnicima Varaždinske biskupije i autorom skulpture. Oko, je li, “medijskih napisa posljednjih dana”. Odnosno, oko toga da frontmen redovnika liči na – Ivana Čehoka.

Zaključak – skulpture koje očito dosta neugodno podsjećaju na “bivšeg” – se miču! Jer će se “nedostaci nastojati ukloniti”, a javnost će biti blagovremeno obaviještena o novom terminu postavljanja skulpture. Naravno, nigdje nije izrijekom navedeno da je smetnja što onaj prvi podsjeća na Čehoka, nego su, eto iznebuha i odjednom “predstavnici crkve izrazili nezadovoljstvo samim načinom prikaza crkvenih redova”.

A kad je tako, kipovi moraju na produžnu nastavu. Rezultat koje će, nema sumnje, biti nešto izmjenjeniji “grčko-židovski profil” čije lice koje (sasvim slučajno?) zvuči poznato, očito uznemiruje varaždinsku javnost. Dobro, nikog jasno nije briga, osim bivše i sadašnje vlasti, ali – to je ionako ključan dio javnosti. Barem kad se radi o ovako krucijalnim odlukama za budućnost grada.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu