Politika & Kriminal

Totalno neočekivano, na izborima u Grazu pobijedili komunisti

'Razmjeri uspjeha više su nego neočekivani', rekla je vjerojatna nova gradonačelnica

Image: 554692399, License: Royalty-free, Restrictions: Contributor country restriction: Worldwide, Worldwide.
Contributor usage restriction: Advertising and promotion, Consumer goods.
Contributor media restriction: {156EBE15-D0CF-4EE4-8332-EB57088B2FE3}, {156EBE15-D0CF-4EE4-8332-EB57088B2FE3}., Model Release: no, Credit line: Profimedia
FOTO: Profimedia

Kandidatkinja Komunističke stranke lako je pobijedila na lokalnim izborima u nedjelju u drugom po veličini austrijskom gradu Grazu, što je ocijenila “više nego neočekivanim” jer njezina stranka nema velik utjecaj u Austriji.

Austrijska komunistička stranka KPOe vodi u Grazu, pokazuju prvi rezultati. Njezina kandidatkinja Elke Kahr (59) osvojila je 29,1 posto glasova (+8,8 posto), a konzervativac na odlasku Siegfried Nagl iz stranke OeVP, na dužnosti gradonačelnika u zadnjih 18 godina, dobio je 25,7 posto (-12,1 posto) i predao ostavku.

Ankete nisu predviđale takav uspjeh i njegovi su “razmjeri više nego neočekivani”, reagirala je Kahr obraćajući se novinarima.

U ostatku zemlje gotovo ne postoje

“Neki daju obećanja u tjednima prije izbora. Mi smo pak tu svaki dan, već godinama, za ljude, napose za one najsiromašnije”, rekla je tumačeći takav uspjeh. Graz, drugi po veličini austrijski grad koji ima više od 220.000 birača, često daje velik broj glasova Austrijskoj komunističkoj stranci koja gotovo da ne postoji u ostatku zemlje.

Uz krajnju desnicu i zelene, KPO je sudjelovao u prošlom sastavu gradske vlasti na čelu s konzervativcima i imao je dva zamjenika zadužena za promet, zdravstvo i za socijalnu politiku.

KPO još nije otkrio s kim će koalirati.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu