Trumpova uredba o izbjeglicama polako se počela provoditi, a predsjednik je zaradio i tužbu

Dvojica Iračana tuže ga jer su im odbijene valjane vize

ZADNJA IZMJENA: sij 28, 2017
Foto: Youtube

Kako piše CNN, odvjetnici dvojice državljana Iraka, kojima su odbijene vize za ulazak u SAD, podigli su tužbe protiv američkog predsjednika Donalda Trumpa i američke Vlade nakon što su zadržani kada su u petak doputovali u New York.

Premda su u Ameriku stigli legalnim putem, njihove su vize odbijene zbog Trumpove nove uredbe o zabrani ulazaka imigranata iz sedam zemalja. Odvjetnici zahtijevaju saslušanje jer smatraju da je zabrana ulaska u zemlju nezakonita budući da njihovi klijenti posjeduju valjane vize. Odvjetnici dvojice Iračana najavljuju kako planiraju podići grupnu tužbu u ime svih imigranata.

Riječ je o dvojici američkih suradnika

Radi se o dvojici muškaraca koji se zovu Hameed Khalid Darweesh i Haider Sameer Abdulkaleq Alshawi. Darweesh je imao specijalnu imigrantsku vizu, koja mu je odobrena na dan Trumpove inauguracije. Inače, posljednjih deset godina radio je za američku vladu u Iraku. Drugome muškarcu, Alshawiju, viza je odobrena početkom ovoga mjeseca kako bi posjetio ženu i sina.

Vizu je također zaslužio zbog svoje suradnje s američkom vojskom. Njihovi odvjetnici tvrde kako je muškarcima zabranjen izlazak s njujorškog aerodroma John F. Kennedy, nakon čega su zadržani u pritvoru. “Ovo se dogodilo zbog Trumpove uredne koja je nezakonita. Naši klijenti riskirali su svoje živote kako bi pomogli američkoj vojsci u Iraku. Ovom uredbom ostali su bez sigurne luke koja im je obećana od strane američkih vlasti”, kažu njihovi odvjetnici.

Iransko ministarstvo uzvratilo protumjerom

Nako ovih događaja, Iran je odlučio primijeniti načelo reciprociteta, priopćilo je iransko ministarstvo vanjskih poslova. “Islamska Republika Iran (…), poštujući američki narod i štiteći prava svojih državljana, odlučila je primijeniti reciprocitet nakon uvredljive odluke SAD u vezi s iranskim državljanima, sve dok se ta mjera ne ukine”, ističe ministarstvo u priopćenju pročitanom na državnoj televiziji.

Ministarstvo vanjskih poslova ističe da se “američkom odlukom krše međunarodni zakoni i da ona neće utjecati na postupke iranske vlade”, smjerajući na činjenicu da SAD, kako pišu iranska glasila, traži informacije o iranskim turistima kako bi ukinuo tu mjeru.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova je usto naredilo iranskim veleposlanstvima i konzulatima da poduzmu korake kako bi pomogli iranskim državljanima koji su “onemogućeni da se vrate kući, na radno mjesto i na studij” u SAD-u.

Putnicima zabranjen ukrcaj u zrakoplov EgyptAira

I petorici putnika iz Iraka i jednom iz Jemena zabranjen je u subotu ukrcaj u zrakoplov EgyptAira koji je iz Kaira letio u New York, pošto je Trump zabranio ulazak u zemlju državljanima sedam zemalja s muslimanskom većinom, rekli su izvori u kairskoj zračnoj luci.

Šestorici putnika koji su trebali sletjeti u međunarodnu zračnu luku John F. Kennedy u New Yorku zabranjen je ukrcaj u zrakoplov EgyptAira na letu 985 iz kairske zračne luke premda su imali valjane useljeničke vize, dodaju izvori.

Qatar Airways upozorava putnike da ne idu u SAD

Qatar Airways je u subotu upozorio putnike koji iz sedam muslimanskih zemalja, kojima je Trump zabranio ulazak u zemlju, putuju u SAD da moraju imati dozvolu trajnog boravka ili diplomatsku vizu.

“Državljani Sudana, Libije, Somalije, Sirije, Irana, Iraka i Jemena mogu putovati u SAD samo ako posjeduju dozvolu trajnog boravka (zelenu kartu) ili neku od dolje navedenih viza”, piše u priopćenju na mrežnoj stranici te aviokompanije.

Trump je u petak uveo četveromjesečnu zabranu prihvata izbjeglica u Sjedinjenim Državama i privremeno zabranio ulazak u zemlju državljanima Sirije i još šest muslimanskih zemalja, rekavši da će ta mjera pomoći u zaštiti Amerikanaca od terorističkih napada.

Rašeljka Zemunović
Telegram autor
540 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program