Komentari

Turudić optužio DSV za lažiranje izbora za šefa najvažnijeg suda. Pa netko treba odgovarati, ili DSV ili Turudić

S predsjednikom DSV-a Darkom Milkovićem dogovorili smo da ćemo odgovore dobiti mailom. Nismo

FOTO: Pixsell/Telegram

Ako se u DSV-u doista namještaju izbori, kao što bez okolišanja insinuira Turudić, onda smo s pravosuđem u još puno većem glibu nego što tvrdi Zdravko Mamić. Ako Turudić izmišlja i laže s visoke pozicije suca Visokog kaznenog suda, onda bi DSV protiv njega trebao pokrenuti ozbiljan stegovni postupak

U ponedjeljak sam se porukama dopisivala s predsjednikom Državnog sudbenog vijeća, sucem Vrhovnog suda Darkom Milkovićem. Postavila sam mu osam pitanja povodom izbora za predsjednika Visokog kaznenog suda koji su prije dva tjedna održani na sjednici DSV-a pod njegovim predsjedanjem. Ugovorili smo da ću odgovor dobiti mailom.

Prijeka potreba da predsjednik DSV-a progovori i smiri javnost nametnula se nakon zabrinjavajućeg subotnjeg intervjua suca Ivana Turudića Jutarnjem listu. Turudić je, naime, dosta neuvijeno optužio Državno sudbeno vijeće da su falsificirali rezultate glasanja za predsjednika Visokog kaznenog suda. Kako je poznato, Turudić je, s četiri glasa od ukupno 11 članova DSV-a, izgubio od svog protukandidata, suca Željka Horvatovića koji je dobio šest glasova. Jedan listić bačen je prazan.

Kako temu lažiranja izbora u DSV-u nije nametnuo kakav slučajni prolaznik sklon neumjesnim fabulacijama, na kakvoga bismo odmah mogli odmahnuti rukom, nego Turudić, jedan od najpoznatijih sudaca u državi, kome je vlada Andreja Plenkovića prije dvije godine povjerila i osnivanje Visokog kaznenog suda – jasno je da to traži očitovanje i razjašnjenje DSV-a.

Turudić je iznio teške optužbe

Turudić je, dakle, u subotu izjavio kako mu se ”do danas” javilo već sedmero članova DSV-a koji kažu da su glas dali njemu. Na to ga novinarka pita a gdje su onda još tri glasa budući da je njegov skor bio samo četiri. ”Netko ne govori istinu”, sugestivno odgovara Turudić.

Uz to na više mjesta eksplicira da su protiv njega vodili bespoštednu kampanju ”mirogojski šetači”, ”udbaški odvjetnici”, ”konsilijeri” itd. Ti su, kaže, ”izlobirali” da umjesto njega bude izabran drugi kandidat. Po Turudiću je, dakle, tim lobiranjima podlegao ključni broj članova DSV-a, osoba koje bi trebale biti čvrste i otporne na sve pozadinske utjecaje. Znači tako je do svoje nove funkcije došao sudac Horvatović, Turudićev kolega s Visokog kaznenog suda.

Turudić također kaže kako ”zna” da je protiv njega glasao i prethodni HDZ-ov ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković premda ga je upravo on 2019. godine u ime Vlade ovlastio da preuzme sudsku upravu ”Visokog kaznenog suda u osnivanju, novog pravosudnog tijela koje će od 2020. odlučivati o žalbama na kaznene presude”. I ne samo da se Bošnjaković okrenuo protiv njega, nego je i ”agitirao da se ne glasa za mene”.

DSV nije imao baš ništa za reći

Kako se sve ovo može shvatiti osim kao optužba za namještaljku? Zato smo predsjednika DSV-a Milkovića, osim za komentar konkretnih Turudićevih izjava, pitali i tko je brojio glasove, je li primijećeno da bi se prije izbora pokušalo izvana ili iznutra utjecati na odluke članova DSV-a te kako se točno tko od članova izjasnio. Glasalo se, doduše, tajno, ali na potpisanim listićima, a kako ovdje postoji izrazit interes javnosti da se stvari istjeraju na čistac, zahtjev da se poimence predoče rezultati glasanja logičan je i utemeljen.

No, DSV na sve što smo tražili nije imao reći ama baš ništa. Nakon komunikacije s predsjednikom DSV-a Darkom Milkovićem, iz DSV-a je stigao odgovor sljedećeg sadržaja koga je potpisala tajnica Vijeća Dijana Rožić Frlan.

“Poslovnikom Državnog sudbenog vijeća (članak 10. stavak 7.) propisano je da se dio sjednice na kojem se provodi vijećanje i glasovanje održava bez prisustva javnosti, slijedom čega su navedeni podaci tajni, pa vam nismo u mogućnosti dostaviti podatke o tome kako su glasovali pojedini članovi Vijeća. Vezano za ostale navode, ističemo da Državno sudbeno vijeće nema potrebe komentirati iste”.

Ne žele polimizirati preko medija

DSV bi, međutim, upravo morao “imati potrebu” da odgovori na pitanja nakon Turudićevog intervjua. Jer DSV nije neka lokalna administrativna kancelarija koja se okupira pisanjem računa za odvoz smeća, nego najvažniji organ pravosuđa u Hrvatskoj. DSV imenuje suce i predsjednike sudova te donosi niz drugih odluka bitnih za usmjeravanje pravosudnih politika. Oni su: “samostalno i neovisno tijelo koje osigurava samostalnost i neovisnost sudbene vlasti u Republici Hrvatskoj”. U DSV-u sjede sedam sudaca, dva sveučilišna profesora pravnih znanosti i dva saborska zastupnika od kojih je jedan iz redova oporbe. Ta dvojica iz politike momentalno su Dražen Bošnjaković (HDZ) i Arsen Bauk (SDP).

I Bošnjaković mi je rekao kako “ne želi s Turudićem polemizirati preko medija”. No, ako se u DSV-u doista namještaju izbori, kao što bez okolišanja insinuira Turudić, onda smo s pravosuđem u još puno većem glibu nego što tvrdi razuzdani Zdravko Mamić.

S druge strane, ako Turudić izmišlja i laže s visoke pozicije suca Visokog kaznenog suda, onda bi DSV protiv njega trebao pokrenuti ozbiljan stegovni postupak. No ništa od toga se ne događa. Obraz DSV-a se ne pere. Svi šute. Ne javlja se ni ministar pravosuđa Ivan Malenica. Turudićeve optužbe ostaju. Močvara, kažu obični ljudi, i nemaš ih čime ispraviti.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu