Politika & Kriminal

Razgovarali smo s ljudima iz Medike nakon što im je Grad naredio da moraju iseliti, kažu da nema šanse

Iako imaju ugovor s jednim gradskim uredom, drugi im je poslao dopis

12.01.2011., Zagreb - Skvoterska kuca u Pierottijevoj ulici. Galerije, umjetniciki atelier te novouredjeni klub samo su dio skvoterske zajednice koja se nastanila u staroj zgradi Medike. 
Photo: Robert Anic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Svi korisnici Medike, bivše tvornice u Pierrotijevoj ulici koja posljednjih godina funkcionira kao kulturni centar, u ponedjeljak su dobili obavijest od Grada Zagreba da moraju do idućeg utorka, dakle 16. svibnja, napustiti prostorije. Radi se, kažu, o nepravomoćnom pozivu koje im je uputio Gradski ured za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba, što je sve koji djeluju u Medici prilično iznenadilo, budući da imaju ugovor s Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i sport kojim im je odobreno korištenje prostora sve do raskida ugovora.

“Ovo bi trebalo biti pitanje Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, ali odjednom se oglasio ured zadužen za imovinska pitanja, koji traži hitno iseljenje. Ako Grad zahtijeva da napustimo prostor, to mogu zatražiti raskidom ugovora, kao što je ranije utvrđeno u samom ugovoru koji ATTACK! ima s Gradom Zagrebom. Ovakav postupak ukazuje na potpunu nelogičnost poslovanja ureda unutar Grada i dokaz da uredi ne rade sinkronizirano, već samovoljno donose odluke bez provjeravanja”, ispričali su nam korisnici Medike.

Nemaju namjeru iseliti, najavili presicu

Inače, Autonomni kulturni centar ATTACK!, koji djeluje u Medici, ima dogovoren kulturni program sve do kraja godine, koji je sponzoriran od strane Grada Zagreba i države. Također, kako kažu, trenutno rješavaju pitanje tehničkih nedostataka kojim bi se zadovoljili sigurnosni uvjeti potrebni za rad te tvrde da sve ide prema planu. Rješavanje tehničkih nedostatka bi, napominju, trebala biti dužnost Grada, ali prema ugovoru korisnici su tu obvezu preuzeli na sebe.

Članovi ATTACK!-a rezolutno kažu da se nemaju namjeru iseljavati, usprkos pozivu te da će sve predočiti na presici koju će održati sutra, dakle u petak u prostoru Galerije Siva u Medici, u Pierrotijevoj 11. Na konferenciji će govoriti korisnici centra: akademski slikar Miron Milić, predstavnik udruge Cirkorama Nikola Mijatović i glazbenica Sara Ercegović.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu