Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

U Indiji se među djecom širi nova bolest. Izaziva bolne crvene mjehuriće pa je zovu 'rajčica gripa'

Znanstvenici pokušavaju identificirati virus, ali navode da nije opasan po život iako se lako širi

School students inoculated with a dose of ‘Corbevax’ vaccine wait inside a classroom for observation, during a vaccination drive held for children in the age group of 12-14, as a preventive measure against Covid-19 coronavirus disease in Bangalore on March 30, 2022. (Photo by Manjunath Kiran / AFP)
FOTO: AFP

Indijom se počela širiti nova virusna infekcija, takozvana “rajčica gripa”, koja je prvo otkrivena kod djece ovog svibnja u južnoj indijskoj saveznoj državi Kerala. Zaraza se sada proširila u još dvije savezne države – susjednu Tamil Nadu i istočnu Odishu, prenosi Guardian. U Kerali se do 26. srpnja zarazilo 82 djece mlađe od pet godina, a iako se virus uglavnom širi među tom dobnom skupinom, u drugim su indijskim državama oboljela i djeca od 9 godina.

Znanstvenici još uvijek pokušavaju identificirati ovaj virus, a dobio je ime “rajčica gripa” zbog bolnih crvenih mjehurića koji se stvaraju na tijelu oboljelih. Virus je vrlo zarazan, tvrde znanstvenici, a djeca su ranjivija jer se lako širi kroz bliski kontakt, poput dodirivanja prljavih površina ili stavljanja stvari u usta.

Ova virusna infekcija je endemična (op.a. trajno prisutna) i nije opasna za život, stoji u članku u znanstvenom časopisu Lancet. No, pozivaju na oprez i pažljivo upravljanje zarazom kako ne bi došlo do novih žarišta.

Moguća posljedica drugih bolesti

Indijski liječnici navode da je teško dijagnozirati “rajčica gripu”, jer su simptomi slični covidu, te groznicama chikungunya i denga, koje su česte u Indiji tijekom kišne sezone i koje šire komarci. Groznica chikungunya posebno je raširena u indijskoj državi Kerali, gdje se i pojavila “rajčica gripa”.

U članku u časopisu Lancet znanstvenici teoretiziraju kako je moguće da ova “rajčica gripa” zapravo i nije virusna infekcija nego posljedica chikungunya i denga groznice. Navodi se kako je moguće da se radi i o varijanti bolesti ruku, nogu i usta – česte infekcijske bolesti koja pogađa uglavnom djecu do pet godina i imunokompromitirane odrasle.

Zdravstvena dužnosnica vlasti u Delhiju, Suneela Garg, kazala je kako je moguće da groznice chikungunya i denga djecu ostave ranjivom na “rajčica gripu” zbog slabijeg imunog sustava. Uvjerena je da ova bolest neće postati veći problem. U Indiji je, istovremeno sa širenjem ove bolesti, zabilježen i skok zaraze koronavirusom te svinjskom gripom.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više