Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

U Kninu obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Državni vrh je u Kninu, položeni su vijenci, traju govori

FOTO: screenshot/n1

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomeniku hrvatske pobjede “Oluja 95” u Kninu je u ponedjeljak ujutro počelo Središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te obljetnice vojno-redarstvene operacije (VRO) Oluja.

Zajednički vijenac položili su predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, te predsjednica Zajednice udruga nestalih i poginulih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir.

Govori premijera, predsjednice i šefa Sabora

Nakon polaganja vijenaca na kninskom Trgu Ante Starčević počelo je obraćanje predsjednice Republike, predsjednika Sabora i Vlade. Premijer je svima čestitao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Predsjedanje Europskom unijom premijer posvetio je hrvatskim braniteljima te svakom posebno zahvalio ministru obrane Damiru Krstičeviću, ministru branitelja Tomi Medvedu te ministru unutarnjih poslova, Davoru Božinoviću, za njihov doprinos.

“Odlučni smo u namjeri da što prije nabavimo višenamjenske borbene avione”, rekao je Plenković. Prisjetio se i poginulog vojnika Josipa Briškog, koji je ubijen u terorističkom napadu u Afganistanu.

Predsjednica zahvaljuje braniteljima

Nakon premijera, okupljenima se obratio predsjednik Sabora Gordan Jandroković, a nakon njega govor je održala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. “Došla sam ovdje kako bih vama rekla hvala, mada znam da nitko nije branio našu domovinu da bi vam se zahvaljivalo”, kazala je predsjednica.

“Svaki put kad sam ovdje, u hrvatskom kraljevskom gradu Kninu, prolaze me trnci, jer znam da je ovdje na današnji dan prije 24 godine uz krvave žrtve i nesebično davanje naših branitelja, liječnika, medicinskih sestara otvorena nova stranica povijesti našeg naroda. Tada je poslana snažna poruka cijelom svijetu. a ta je poruka da smo mi Hrvati ponosan narod i da imamo svoje neporecivo pravo sami odlučivati o svojoj sudbini i da nam to pravo nitko nije dao ni poklonio. Ono je oduvijek naše i spremni smo za braniti pred bilo čime, sada i zauvijek. To je poruka koji je prvi hrvatski predsjednik jasno apostrofirao: Sve za Hrvatsku, Hrvatsku nizašto”.

Pročitana imena poginulih i nestalih

Na Kninskoj tvrđavi pročitana je i povjesnica VRO Oluja te imena 238 poginulih pripadnika Hrvatskih snaga i dvoje nestalih u oslobodilačkoj VRO Oluja. Nastupila je i Klapa Hrvatske ratne mornarice (HRM) “Sv. Juraj.”

U zračnom programu iznad Kninske tvrđave sudjelovala su mimoletom borbeni zrakoplovi Hrvatskog ratnog zraakoplovstva. Akro grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) “Krila Oluje” je iznad Kninkse tvrđave izvela je svoj program. Tijekom svečanosti na Kninskoj tvrđavi ispaljena su i 24 počasna plotuna u spomen na 24 obljetnicu VRO Oluja.

Po završetku programa na Kninskoj tvrđavi nazočni su se mimohodom uputili prema crkvi Gospe velikog hrvatskog krsnog zavjeta gdje će biti služena sveta misa za Domovinu. Misu će predvoditi zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.