Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

U malo je zemalja zamislivo da zbog uhićenja ministra ne padne Vlada

Pregled tjedna Dragana Markovine

Iza nas je rijetko sadržajan tjedan i to je manje-više jedini Plenkovićev zaključak kojeg se može potpisati, s presice koju je održao povodom hapšenja ministra Horvata.

Dakle, iza nas je tjedan u kojem je Vlada predstavila opsežan paket mjera koje bi trebale amortizirati poskupljenja, u kojem je Zoran Milanović obilježio drugu godinu predsjednikovanja, u kojem smo, osim akcije u kojoj je uhapšen ministar, dobili uvid u čitav niz besramnih privilegija političara i njihovih sitnih prevara s prebivalištima i naknadama za odvojeni život.

U proteklom tjednu država je dobila i dodatnih godinu dana za povlačenje sredstava za obnovu iz europskog fonda, ali je istovremeno najavljena čistka u zdravstvenom osiguranju. U Mostaru je HNS praktično najavio proglašenje Herceg-Bosne, u Srbiji su raspisani predsjednički, parlamentarni i lokalni izbori, u Ukrajini pomalo počinje još jedan rat, a okončana je i Olimpijada u Pekingu.

Produžen rok za korištenje europskih sredstava za obnovu

Ako ništa, ovo je prvi put da se naglašavanje prijateljstva s Charlesom Michelom i ostalim europskim birokratima isplatilo. Velika vijest je da je godinu dana produžen rok za iskorištavanje europskih sredstava za obnovu nakon potresa. Samo što tu vijest nije moguće tek tako isključivo optimistično gledati, imajući u vidu ono što je do sada učinjeno, ali i opće stanje aktualne Vlade o kojem smo ponešto doznali krajem tjedna.

Paket mjera za amortizaciju poskupljenja

Trebali smo čekati skoro polovicu drugog mandata premijera Plenkovića da se konačno ukažu neke konkretne mjere pomoći građanima, a donekle i gospodarstvu. Paket mjera koje je Vlada predstavila, a odnose se na cijene energenata, prehrambenih proizvoda, pomoć umirovljenicima te na cijene ulaznica za kulturna i sportska događanja mogao je biti i drukčiji i intenzivniji, ali je svakako dobro došao i definitivno će pomoći. Iskreno govoreći, pozitivno iznenađuje odluka trajnog smanjivanja suludo visokog PDV-a na mnoge stvari.

Zdravstveno osiguranje

No, zato smo dobili najavu radikalnog čišćenja popisa zdravstveno osiguranih osoba, koji ima neku logiku, imajući u vidu izgledni kolaps sustava i činjenicu da mnogi u njega ne uplaćuju ništa, ali ga koriste. No, isto tako stvar bi imala daleko više smisla da postoji nekakav efekt od prijavljivanja na burzu rada. Da pak o ideji da bi javno zdravstvo trebalo biti dostupno svakom građaninu, neovisno o njegovom statusu, a koji više nitko i ne spominje, ne govorimo.

Dvogodišnjica Milanovićevog mandata

Predsjednik Milanović je pak obilježio drugu godišnjicu mandata, rođendanskim slavljem u zavičaju, još jednim setom bombastičnih izjava o Ukrajini, Bosni i Hercegovini te naknadama za političare, a istovremeno smo saznali da ima skoro Tuđmanovu popularnost. Što sve skupa ne čudi jer je zajahao val desničarskog populizma kojemu mnogi u društvu plješću, čak i oni koji misle da su na ljevici. No, to što je nešto očekivano, ne znači ujedno i da je dobro.

Putni troškovi, odvojeni život, povlašteni parkinzi

Proteklog tjedna dobili smo i još jedan precizan uvid u to kakve sve privilegije sa sobom nosi život profesionalnih političara. Pri čemu su se kao šampioni cinizma s prebivalištima i odvojenim životom istaknuti Peđa Grbin, Arsen Bauk i Josip Đakić, da bi im se par dana kasnije pridružio i Davor Filipović koji lijepo posluje iznajmljujući stanove političarima koji su doselili u Zagreb. Ukratko, čitav niz privilegija je toliko ciničan i besmislen, od čega je jedino gore nastojanje da se i takav sustav prevari za neke dodatne novce. Što je sve idealno tlo za uspon najgoreg populizma.

Horvat i premijerovo čuđenje

A kad smo već kod uzroka populizma, subotnje hapšenje ministra Horvata, sa svim razlozima zbog kojih se našao u toj situaciji, o kojima su ljudi mogli čitati na Telegramu, zajedno s konstantnim premijerovim čuđenjem nad tim što ga je snašlo, predstavljaju još jedan bitan razlog općeg pada povjerenja u politiku i ljude koji vode zemlju.

Iskreno govoreći, malo je zemalja u kojima je zamislivo ovo što je u Hrvatskoj stvarnost. Da nakon ovakvih stvari ne padne Vlada i da premijer održi uvrijeđenu presicu, na kojoj mu je sve drugo bitnije od merituma onoga što se dogodilo i zbog čega se to dogodilo.

HNS-ov povratak na Herceg-Bosnu

Da premijer i predsjednik ne ostanu usamljeni u odvojenosti od stvarnosti, potrudio se Dragan Čović, tako što je na zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru, inače fantomske i ni od koga izabrane organizacije koja zapravo predstavlja koordinaciju nacionalističkih stranaka pod kontrolom HDZ-a, donio odluku o tome da će de facto obnoviti Herceg-Bosnu ne dođe li do dogovora o novom izbornom zakonu.

Sve unatoč tome što će se izbori održati, bojkotirao ih HDZ ili ne. Da će ovim potezom dodatno smanjiti mogućnost za bilo kakav dogovor i dobiti pohvale od Milorada Dodika, bilo je unaprijed jasno. Stoga nam ne preostaje ništa drugo, osim da zaključimo kako Čović taj dogovor zapravo ne želi. S obzirom na to da je alternativa ozbiljan sukob i destrukcija države, nejasno je zbog čega ima nepodijeljenu podršku od strane vodstva Hrvatske?

Izbori u Srbiji

Aleksandar Vučić je pak, nakon što je povodom dana državnosti odlikovao Johnny Deppa i dvojicu nacionalističkih pjesnika, Gojka Đogu i Rajka Petrova Nogu, koji su glorificirali zločine počinjene u ime Republike Srpske, raspisao parlamentarne, lokalne, a uskoro će i predsjedničke izbore za 3. travnja u Srbiji.

Koji će biti znatno neizvjesniji od prethodnih, na koje je izišao puno jači i koje je opozicija preskočila. Vučić sada ima s druge strane konsolidiranu opoziciju s nekoliko programski srodnih koalicija, ozbiljan uteg pogodovanja Rio Tintu i općenarodnu pobunu zbog toga te snažnog protukandidata na predsjedničkim izborima, na kojima će mu se potencijalno suprotstaviti i Boris Tadić. Sve to ne znači da će sigurno izgubiti izbore, ali da će biti neizvjesni i nimalo lagani, bit će.

Zatvaranje Olimpijade i rat u Ukrajini

Na koncu tjedna, skoro da se poklopilo zatvaranje Olimpijade u Kini i početak sukoba u Ukrajini, što zasigurno nije dobra vijest. Kad bi Olimpijade mogle vječno trajati, svijet bi bio znatno ljepše mjesto, no što je sada.