Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

U neredima u Kazahstanu uhićeno skoro 8 tisuća ljudi, ubijene 164 osobe

Vlasti su za nasilje okrivile ekstremiste i teroriste od kojih su neki, kako tvrde, stranci

A frame grab taken on January 6, 2022 from an AFPTV video made on January 5, 2022, shows protesters clashing with Kazakstan's security forces during a demonstration in the country largest city Almaty as unprecedented unrest in the Central Asian nation spins out of control due to a hike in energy prices. - Protestors took from police officers gears and tear gas during a demonstration in the streets of Almaty that caused the death of twelve security officers and wounded 353 people, media reports said on January 6, 2022. Long seen as one the most stable of the ex-Soviet republics of Central Asia, energy-rich Kazakhstan is facing its biggest crisis in decades after days of protests over rising fuel prices escalated into widespread unrest. (Photo by Alexander PLATONOV / AFPTV / AFP)
FOTO: AFP

Kazahstanske snage sigurnosti uhitile su ukupno 7939 osoba do ponedjeljka zbog prošlotjednih nemira, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova, koji su se pretvorili u najgore nasilje u postsovjetskoj povijesti te srednjoazijske zemlje. Vladine zgrade bile su nakratko okupirane ili su zapaljene u nekoliko gradova prošlog tjedna nakon što su mirni prosvjedi protiv povećanja cijena goriva prerasli u nasilne.

Vlasti su za nasilje okrivile “ekstremiste” i “teroriste” od kojih su neki, kako tvrde, stranci. Karim Masimov, bivši čelnik Odbora za nacionalnu sigurnost, pritvoren je prošlog tjedna pod sumnjom za izdaju, nekoliko dana nakon što ga je predsjednik Kasim-Žomart Tokajev smijenio.

Ubijene 164 osobe

Tokajev je također razriješio svoj kabinet, izdao naredbu o pucanju bez upozorenja kako bi okončao nemire i proglasio izvanredno stanje u naftom bogatoj zemlji od 19 milijuna stanovnika. Također je zatražio od vojnog bloka predvođenog Rusijom da pošalje vojnike, za koje vlada kaže da su raspoređeni da čuvaju strateške objekte.

Ruski i državni mediji izvijestili su da su tijekom sukoba ubijene 164 osobe, pozivajući se na objavu vlade na društvenim mrežama. No zdravstvene i policijske vlasti nisu potvrdile taj broj i objava na društvenim mrežama je potom izbrisana. “Mislim da je postojala neka vrsta zavjere u kojoj su bile uključene domaće i određene strane destruktivne snage”, rekao je državni tajnik Jerlan Karin u ponedjeljak za državnu televiziju, ne navodeći imena osumnjičenih.