Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

U Parizu uhićeno stotinjak prosvjednika, izgleda da ih je policija otjerala

Jučer se dio 'Konvoja slobode' probio do centra Pariza

French gendarmes stand next to an armored vehicle VBRG parked at the Arc de Triomphe, in Paris, on February 12, 2022, as convoys of protesters from the "Convoi des Libertes" arrive in the French capital. - Thousands of protesters in convoys, inspired by Canadian truckers paralysing border traffic with the US, were heading to Paris from across France on February 11, with some hoping to blockade the capital in opposition to Covid-19 restrictions despite police warnings to back off. The protesters include many anti-Covid vaccination activists, but also people protesting against fast-rising energy prices that they say are making it impossible for low-income families to make ends meet. (Photo by Sameer Al-DOUMY / AFP)
FOTO: AFP

Pariz je u nedjelju pod pomnim policijskim nadzorom nakon što su se dan ranije u pregrađima okupile tisuće prosvjednika protiv covid putovnica u konvojima koji su stigli iz raznih dijelova Francuske, a neki se i probili do središta grada. U tvitu pariška je policija napisala da su u nedjelju rasporedili snage kako bi spriječili prosvjednike iz cijele Francuske da blokiraju grad svojom zabranjenom operacijom “Konvoj slobode”.

Od petka do ponedjeljka mobilizirano je oko 7500 pripadnika policije. U subotu prosvjednici protiv covid propusnica, ali i predsjednika Emmanuela Macrona, nisu blokirali francuski glavni grad kako su prvotno htjeli. Policija je uhitila 97 osoba i kaznila 513, prema službenom izvješću.

Uspjeli se probiti do Champs-Elyséesa

Posebno su intervenirali u noći na nedjelju u četvrti Champs-Elysées i u Bois de Boulogne, zapadno od Pariza, kako bi rastjerali posljednje prosvjednike, priopćeno je iz sjedišta policije.

Početkom subotnjeg poslijepodneva više od stotinu vozila uspjelo je doći do Champs-Elyséesa, ali ih je policija postupno uklonila uz pomoć suzavca.

Uhićen i vođa žutih prsluka

Pokret je inspiriran kanadskim “konvojima slobode” koji paraliziraju Ottawu, a koji su ušli u treći tjedan.

U Francuskoj je okupio protivnike propusnica koje osobama cijepljenima protiv koronavirusa osiguravaju pristup velikom broju mjesta koja su otvorena za javnost (restorani, kina, itd.), ali i prosvjednike protiv poraslih računa za energiju.

Među uhićenima u subotu je i jedan od vođa “žutih prsluka” Jerome Rodrigues.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više