Politika & Kriminal

U Skupštini je burno od jutra, a glavne stvari još nisu ni došle red. Uskoro nastavak

Jednoglasno izglasan Stečajni plan za Gredelj, a HDZ-ovci su tražili da se ne mijenjaju plaće pročelnika

15.07.2021., Zagreb - Prva radna sjednica Gradske skupstine Grada Zagreba. 
Photo: Matija Habljak/PIXSELL
FOTO: Matija Habljak/PIXSELL

Prva radna sjednica zagrebačke Gradske skupštine počela je u četvrtak. Pred zastupnicima je 30 točaka dnevnoga reda, a među najvažnijima je prijedlog gradonačelnika Tomislava Tomaševića o preustroju Gradske uprave, kojim se broj gradskih ureda smanjuje s 27 na 16, kao i izmjena Odluke o plaći, kojom bi se smanjile plaće pročelnicima.

Tomašević je zatražio da točka o plaćama ide po hitnom postupku jer ne mogu pročelnici imati veću plaću od gradonačelnika, čemu su se usprotivili u HDZ-u i zatražili od kolega u Skupštini da glasaju protiv nje. HDZ, kao i njihovi partneri u Skupštini HSLS, ne slažu se i s prijedlogom o preustroju Gradske uprave te je njihov Klub zastupnika uputio 13 amandmana na tu točku. Amandmanima žele zadržati postojeća gradska upravna tijela, a tu prije svega misle na Ured za programe i projekte EU-a, Gradski ured za zdravstvo i Gradski ured za branitelje.

Na njihov zahtjev, nedugo nakon početka sjednice, donesena je stanka tijekom koje su održali pressicu. Mislav Herman je pritom objasnio njihove razloge za protivljenje smanjenju velikih plaća pročelnicima. “Zastupnici su se zalagali za tezu da svatko za svoj posao treba biti adekvatno plaćen i ti su potezi populistički. Vladajući su postali oporbeni, a oporbeni vladajući. Mi nikakve druge razlike ne vidimo. Današnji zastupnici su glasovali protiv istog prijedloga kojeg danas daju po hitnom postupku.”

‘Jakuševac treba zatvoriti do kraja mandata’

Zasmetalo ih je i što njihova točka o imenovanju Uprave i Nadzornog odbora Holdinga nije prva na dnevnom redu nego 13. Žele obvezati Tomaševića da članove Uprave i NO-a Holdinga imenuje u roku od 30 dana nakon što ih potvrdi Skupština. Herman smatra da će ta točka biti odbijena. “Ovo smatramo vrhuncem političkog licemjerja”, rekao je i dodao da su Zagrepčani prevareni na izborima. Na istoj presici Tomaševićev protukandidat na izborima, Davor Filipović ustvrdio je kako je Tomašević bio najbolji aktivist, ali da je loš gradonačelnik.

Nakon stanke odbijene su promjene dnevnog reda, pa je krenuo aktualac. Između ostalih, Renato Petek je Tomaševića pitao kada će biti stvoreni bolji uvjeti i infrastruktura za bolje gospodarenje otpadom. “Jako sam nezadovoljan sustavom gospodarenja otpadom. Jakuševac treba zatvoriti do kraja ovog mandata”, odgovorio je gradonačelnik. Kristijan Jelić iz HSLS-a je rekao kako oni neće pretjerano politički granatirati u prvih sto dana nove vlasti.

Tomaševića je pitao zašto nije išao na javni natječaj za imenovanja u Holdingu, kao što je obećao. Smatra i da se moglo napraviti privremena imenovanja prije javnog natječaja. Tomašević je objasnio da prema Zakonu o trgovačkim društvima nije moguće imenovati VD upravu nego na mandat. “Iz te perspektive, kada smo vidjeli koliko je stanje teško i loše, djelovali smo odmah i izabrali dva od pet članova Uprave kako bi se počeo raščišćavati nered koji se tamo nagomilao”, naglasio je Tomašević.

“Poznato je da se Mamić i ja volimo’

Tomašević je odgovorajući na pitanja zastupnika govorio kako će rješavati probleme sa školama u gradu. Rekao je i da ne žele rezati socijalna prava umirovljenika i kako će revidirati odluku o davanju javnih prostora u zakup. Marko Sladoljev iz MOST-a pitao ga je što je sa Statutom Dinama i imali to veze s činjenicom da je dio obitelji Zdravka Mamića glasovao za njega.

“Poznato je da se g. Mamić i ja volimo. Ne samo da ne mogu odlučivati o statutim pojedinih udruga, niti mogu nalagati pročelnicima. Bavit ćemo se time zajedno kad ćemo razgovarati s Dinamom oko novog stadiona. Ne mislim davati gradsko zemljište u koncesiju udruzi građanu koja nema demokratsko ustrojstvo. Volio bih da dođe do dogovora oko novog stadiona, ali da imamo transprentno upravljanje udrugom”, odgovorio mu je Tomašević.

Jednoglasno izglasan Stečajni plan za Gredelj

Na početku je najavio da će kratko odgovarati na pitanja na Aktualnom satu jer je svaka minuta bitna: ”Dok mi raspravljamo, počelo je ročište vezano uz stečajni plan Gredelja. Čeka se odluka Skupštine i u interesu vremena je što prije donijeti odluku”, rekao je Tomašević. Stečajni plan Gredelja bio je prva točka na dnevnom.

”Glasanje za stečajni plan je bolja opcija. Ako se ne glasa za stečajni plan, 400 ljudi će izgubiti posao i ta tvrtka ide u likvidaciju. Apeliram na političku odgovornost, ovo nije političko pitanje, nego da pomognemo radnicima i da ta tvrtka nastavi proizvodnju u gradu Zagrebu. Ako ode u likvidaciju, kao Zagreb nećemo dobiti ništa. Zato je važno da ide u hitan postupak”, istaknuo je Tomašević.

Stečajni plan za Gredelj jednoglasno je usvojen. Predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović izvijestio je na početku sjednice kako je na sjednici prisutno 41 od ukupno 47 zastupnika.

Raspravljat će i o zaduživanju Zagreba i Srebrnjaku

Među važnijim točakama dnevnog reda je i prijedlog zaključka o kratkoročnom zaduživanju Grada Zagreba za 400 milijuna kuna na godinu dana. Tomašević to zaduženje predlaže kako bi se premostio problem s likvidnošću, odnosno jaz koji je nastao zbog različite dinamike priljeva sredstava i dospijeća obveza.

Još jedna važna točka predloženoga dnevnog reda je izvješće o stanju u Dječjoj bolnici Srebrnjak. Predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović izvijestio je na početku sjednice kako je na sjednici prisutno 41 od ukupno 47 zastupnika. Zastupnika HSLS-a Darka Klasića mijenja Kristijan Jelić, a Mostovog Zvonimira Troskota, koji je jučer zamrznuo svoj mandat, mijenja Lovro Marković.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu