Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

RAT U UKRAJINI

U Zagrebu skup potpore Ukrajini; veleposlanik kroz suze: 'To je genocid, molim NATO da zaustavi đavola'

Na Trgu bana Jelačića okupilo se nekoliko stotina građana

FOTO: Screenshot / HRT

Kao podrška i izraz solidarnosti s ukrajinskim narodom zbog agresije Rusije na tu zemlju, u Zagrebu je na glavnom gradskom trgu uz nazočnost nekoliko stotina građana počeo skup u organizaciji Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) i Zajednice Ukrajinaca Grada Zagreba. Na skupu je govorio ukrajinski veleposlanik Vasilj Kirilič, koji je kroz suze govorio o ruskoj agresiji na svoju domovinu, posebno istaknuvši napad na najveću europsku nuklearnu elektranu Zaporožje.

“To već nije rat, već je genocid. Molim NATO da zaustavi ovog đavola. Ako ne zaustavimo danas, a da sutra ne bude kasno, molim Europu, svijet i NATO da zatvori nebo na Ukrajinom i tako spasi tisuće života. Nema vremena za razmišljanje i izjave. Vrijeme je za djelovanje”, kazao je Kirilič. Veleposlanik je zahvalio Republici Hrvatskoj, vladi i premijeru. okupljeni građani pozdravili su njegov govor skandirajući: “Ukrajina, Ukrajina.”

Poruke potpore Ukrajini

Na ogradi ispred pozornice na Trgu bana Jelačića na ukrajinskoj nacionalnoj zastavi stoji poruka “I stand with Ukraine”, “#stoprussianagression”, a na razglas se puštaju pjesme ukrajinskih bendova. Više je građana koji su došli izraziti potporu toj napadnutoj zemlji došlu na Trg ogrnuto ili noseći ukrajinske te hrvatske nacionalne zastave.

Neki od njih nose transparente ispisane na hrvatskome, ukrajinskome te engleskom jeziku, na kojima, među ostalim, piše “Slava herojima Ukrajine” i “Slava Ukrajini”, “Pomognimo Ukrajini”, “Help Ukraine to save Europe, estabilsh no fly zone!”, “Stop the war in Ukraine!”, “Pray for Ukraine”, “Stop Putin, stop war”, “Stop the war, save Europe”, “Ukrajina je srce Europe”.

Skupovi u drugim gradovima

Okupljenima je dijeljen i letak ispisan na hrvatskome i engleskom jeziku na kojem piše – Želimo slobodu! Pomozite nam u ostvarenju sna o našoj slobodi. Rusija upravo zvjerski bombardira naše gradove. Putin poriče i osporava postojanje ukrajinske nacije, mi samo želimo slobodi i živjeti kao slobodni ljudi. Molimo vas podržite Ukrajinu i naš narod.

Najavljujući skup u Zagrebu, predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) Ivan Zvonimir Čičak u srijedu je pozvao i čelnike drugih gradova i županija da se pridruže potpori Ukrajini sa svojim skupovima te će se oni održati u nekoliko gradova – Splitu, Vukovaru, Rijeci i Puli.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više