Ugostitelji sve ozbiljnije pričaju o otvaranju 1. veljače, usprkos zabrani. Čovjek iz Podravine: 'Vjerujem da će nas biti 5000'

Poduzetnik Bernard Tkalčec tvrdi kako 1. veljače otvara svoj restoran

Jučer je održana sjednica vlade na kojoj je objavljeno koje se mjere popuštaju. Iako se očekivalo da će biti otvorene teretane i barem terase kafića ili da će im se dozvoliti prodaja kave za van, do toga nije došlo. Sada se sve više priča o prosvjedima i akcijama poduzetnika, a neki od njih spominju i otvaranje svojih objekata mimo odluke vlade i stožera. Jedan od njih je i poduzetnik iz Podravine, Bernard Tkalčec, koji tvrdi kako 1. veljače otvara svoj restoran.

On je vlasnik seoskog turizma Zlatni Klas u Otrovancu kraj Pitomače, u sklopu kojega ima restoran i smještajne objekte. Za portal ePodravina je ispričao kako će on, uz dobar dio ugostitelja okupljenih u inicijativi ‘Dajte nam da radimo’ 1. veljače otvoriti svoj objekt. Vjeruje da će ih biti oko pet tisuća.

“Dio sam inicijative ugostitelja nazvane Dajte nam da radimo u koji je uključeno puno subjekata. Trenutno smo u pregovorima i mogu vam reći da će dobar dio nas 1. veljače otvoriti svoja vrata u znak protesta, po uzoru na Češku i Italiju. Vjerujem da će nas biti oko pet tisuća, a ja ću sigurno biti jedan od njih”, rekao je.

‘Ovo nije izdrživo’

Prokomentirao je i poteze vlade, rekavši kako su ugostitelji na koljenima te kako im je država okrenula leđa. “Čuvali smo radna mjesta, no potpore ni ne sjedaju na vrijeme, a gdje su ostali troškovi. Mi izdajemo hranu za van, no to su sitnice. Promet nam je pao za 70 posto, ovo više nije izdrživo”, dodaje.

Kada se radi o otvaranju objekata, kaže da to rade iz očaja te da ni kave za van i terase nemaju nikakvoga smisla. “Ljudi su već naučili piti kavu na benzinskim crpkama i na kioscima, a punktove gdje se okupljaju ionako nitko ne kontrolira. U međuvremenu je već preko 1000 ugostitelja propalo, a nezaposlenih je svakim danom sve više”, ispričao je za ePodravina.

Po njemu su mjere preoštre. “Razočaran sam što nakon 43 godine poslovanja moram razmišljati o svom opstanku. Ove su mjere koje izgledaju kao da ti netko da kikiriki i kolač kad si gladan”, zaključio je.