Politika & Kriminal

Ukrajina istražuje bivšeg državnog odvjetnika čije ime se spominje u Trumpovoj aferi

Sumnjiče ga da je 'odobrio ilegalno klađenje'

Yuriy Lutsenko, former Ukrainian interior minister ally of the jailed ex-prime minister Yulia Tymoshenko stands in a caged area inside the court during a verdict hearing in Kiev on February 27, 2012.  Lutsenko, who was arrested in December 2010 and has been held in detention ever since, was found guilty by a district court in Kiev of abusing his powers while in office was sentenced to four years in jail in a trial denounced by her supporters as politically motivated.. AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY (Photo by SERGEI SUPINSKY / AFP)
FOTO: AFP

Ukrajina je u utorak objavila da vodi istragu za zlouporabu vlasti protiv Jurija Lucenka, bivšeg državnog odvjetnika čije se ime spominje u ukrajinskoj aferi koja je u nezgodan položaj dovela američkog predsjednika Donalda Trumpa te mu prijeti postupak opoziva.

Jurija Lucenka, kojeg je u kolovozu smijenio novi ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, sumnjiči se da je “odobrio ilegalno klađenje”, rekla je za agenciju France Presse glasnogovornica Državnog ureda za istragu Angelica Ivanova.

Istragu pokrenulo svjedočenje zastupnika

Istragu je pokrenuta na zahtjev ukrajinskih zastupnika, rekla je ne navodeći druge pojedinosti. Kako piše agencija Interfaks-Ukrajina, aferu je potaknulo svjedočenje zastupnika Davida Arahmije, člana stranke na vlasti.

“Treba imati bogatu maštu da bi me se optužilo za ono što govori Arahmija”, komentirao je na Facebooku Jurij Lucenko koji je trenutačno u Londonu.

Lucenko se spominje u ukrajinskoj aferi

Jurij Lucenko, glavni državni odvjetnik od svibnja 2016., spominje se u ukrajinskoj aferi koja od prošlog tjedna potresa američku političku pozornicu.

Lucenko tvrdi da se sastao s odvjetnikom Donalda Trumpa kako bi razgovarali o Bidenovu sinu, ali je na kraju odlučio da nema razloga za pokretanje istrage protiv njega.

U telefonskom razgovoru s ukrajinskim predsjednikom u srpnju Trump se zauzeo za Lucenka rekavši da je dobar državni odvjetnik i da treba ostati na dužnosti. No to nije spriječilo Zelenskog da ga nekoliko tjedana kasnije otpusti.

Istraga koja bi mogla dovesti do opoziva

Američki predsjednik i njegovi saveznici optužuju Joea Bidena da je činio pritisak na ukrajinske vlasti da smijene Lucenkova prethodnika Viktora Šokina jer je htio istraživati o kompaniji poveznoj s Hunterom Bidenom.

Demokratski zastupnici u Kongresu su nakon tih informacija počeli istragu radi iznošenja optužbi protiv Trumpa, što je prvi korak u eventualnom postupku opoziva predsjednika.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu