Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Upravo je podignuta optužnica protiv Josipe Rimac i Gabrijele Žalac u aferi Vjetroelektrane

Nakon dvije i pol godine istrage optuženo je ukupno devet ljudi

Protiv Josipe Rimac i ostalih povezanih s aferom Vjetroelektrane USKOK je upravo podigao optužnicu. Istraga ovog slučaja otvorena je još u svibnju 2020. kada je Josipa Rimac, ondašnja državna tajnica Ministarstva uprave bila uhićena.

Sada je optužena da je nezakonito pritiskala državna tijela da pogoduju vlasniku vjetroparka Krš-Pađene Milenku Bašiću, te mu zajedno s bivšom ministricom Gabrijelom Žalac sredila kreditiranje HBOR-a. Radilo se o 130 milijuna eura koje, kako tvrdi USKOK, bez Rimac i Žalac Bašić ne bi mogao dobiti.

Tko je sve optužen?

USKOK je istom optužnicom obuhvatio i šefa Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića, koji nije Bašiću naplatio naknadu za godišnje korištenje šumskih cesta, nekadašnjeg pomoćnika u ministarstvu gospodarstva Domagoja Validžića koji je sastavio tumačenje s kojim je Bašić zadržao status povlaštenog proizvođača električne energije, te ravnatelja Hrvatskoga operatera distribucijskoga sustava (HOPS) Tomislava Plavšića koji je omogućio Bašiću priključenje na mrežu iako, navodi se u optužnici, nije za to ispunjavao uvjete.

Rimac je cijelo vrijeme za svoje usluge od Bašića dobivala nagradu, te je USKOK utvrdio da joj je isplaćeno ukupno 1.175.174,46 kuna. Bašiću će samo sporna Plavšićeva odluka omogućila nezakonitu zaradu od 3.625.500,80 kuna bez PDV-a, navodi USKOK u optužnici.

Poruke kao ključni dokazi

Ključni dokazi u ovom slučaju su poruke što su pronađene u mobitelu Josipe Rimac. Iz njih su istražitelji zaključili da je pritiskala više ministara, kao i ljude u Hrvatskim šumama, HROTE-u i HOPS-u ne bi li pomogla Bašiću.

Pokušala se opravdati da je to činila jer je njegov vjetroparka važan za cijeli Kninski kraj, no pri tom je, utvrđeno je, dobivala izdašnu nagradu od investitora koji je, prema optužnici, činio sve kako bi zaobišao pravila i olakšao si ulagačku poziciju.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više