Politika & Kriminal

Upravo smo otkrili Žinićev tajni stan u Zagrebu: Oteo ga je državi, godinama ga ne mogu izbaciti 

Ministarstvo branitelja za Telegram: od 2013. pokušavamo sudski izbaciti Žinića iz stana na koji nema pravo, on se ne da

Priča o nekretninama Ive Žinića upravo je dobila novi, vrlo neugodan nastavak. Kako Telegram doznaje, sisačko-moslavački župan godinama koristi trosobni stan u zagrebačkom naselju Borovje. Iz razgovora sa susjedima dobili smo neospornu potvrdu kako se župan i njegovi sinovi služe spomenutim stanom kao da su vlasnici, no zatim nam je iz Ministarstva branitelja službeno priopćeno da je ta nekretnina u državnom vlasništvu.

Iz Ministarstva dodaju kako župana, uz pomoć suda, godinama pokušavaju izbaciti iz posjeda državnog stana na koji više nema nikakvo pravo.

Zgrada u Borovju gdje se, na trećem katu, nalazi stan koji koristi županova obitelj FOTO: Vjekoslav Skledar/TELEGRAM

U pitanju je stan od 70-ak kvadrata u Ulici Bože i Nikole Bionde, gdje su, kako su nam potvrdili stanari, mahom živjeli Žinićevi sinovi, iako su i njega tamo povremeno viđali. Župana smo u nekoliko navrata pokušali dobiti kako bi nam iznio svoju stranu, no nije nam odgovorio na upite.

‘Podnio je zahtjev za kuću’

Na zvonu i na ulaznim vratima uredno stoji prezime Žinić, a susjedi nam pričaju i da su uplatnice za komunalije dolazile na županovo ime. U nekim dokumentima uz njegovo ime stoji i napomena Ministarstvo obnove i razvitka pa je moguće da je visokopozicionirani HDZ-ovac stan dobio na privremeno korištenje dok je radio u Zagrebu. Tu informaciju nismo uspjeli provjeriti jer je spomenuto ministarstvo u međuvremenu ukinuto, a iz tijela koja su pravni sljednici odgovorili su nam kako nemaju podatke koji nas zanimaju. Kako god, Ivo Žinić od završetka Domovinskog rata radio je na rukovodećim pozicijama u raznim ministarstvima u Zagrebu, no u lipnju 2014. postao je sisačko-moslavački župan.

Na zvonu uredno stoji prezime Žinić FOTO: Vjekoslav Skledar/TELEGRAM Telegram

Iz Ministarstva branitelja pak kažu kako je Ivo Žinić od njih tražio stambeno zbrinjavanje no taj je postupak, objašnjavaju “obustavljen još 2008. na njegovo traženje jer je podnio zahtjev za kuću na području državne skrbi”. Nadalje, stoji u odgovoru koji smo primili, Ministarstvo branitelja u rujnu 2013. pokrenulo je postupak za iseljenje gospodina Žinića i njegovih sinova iz stana na Borovju koji nisu htjeli napustiti.

U veljači 2016. Općinski građanski sud u Zagrebu donosi presudu kojom se obitelji Žinić nalaže iseljenje iz državnog stana. No, župan se žalio. Viši sud zatim je ukinuo spomenutu presudu i vratio postupak na početak, pa cijela priča i danas traje. Da pojednostavimo, župan je tražio državni stan, zatim je povukao zahtjev jer je poželio i dobio državnu kuću, no nastavio je koristiti stan i sada ga, više od sedam godina, uporno odbija vratiti.

‘Sa sinovima su živjele i djevojke’

U ponedjeljak 18. siječnja u večernjim smo satima obišli spomenutu zgradu na Borovju. Žinićevo prezime stoji na zvonu kao i na ulaznim vratima. Susjedi s kojima smo razgovarali unisono se prisjećaju da su župana viđali kada bi trebalo potpisati neke zajedničke dokumente za zgradu, ali u stanu su uglavnom, tvrde, živjeli njegovi sinovi.

“Kada su se sinovi uselili, pretpostavili smo da su došli studirati u Zagreb. Nekada su ovdje s njima živjele i njihove djevojke”, govori nam je jedan od susjeda.

Nitko od stanara s kojima smo razgovarali ne zna tko u ovom trenutku živi u stanu na trećem katu, ali to, misle, nisu Žinićevi sinovi. Naime, jedan je iz Zagreba otišao nakon što je postao dogradonačelnik Gline, dok je drugi susjedima kazao da s djevojkom seli u inozemstvo.

Izvođač zgrade pobjegao iz RH

Navedeni stan, usput, nalazi se u zgradi koja se počela graditi krajem 80-ih godina prošlog stoljeća. Nositelj projekta bio je Stanoinvest, dok je izvođač radova bila slovenska tvrtka Gradbenik iz Lendave.

Zgrada je dovršena 1993., no slovenski izvođači napustili su je ne plativši sva davanja Gradu Zagrebu. Na kraju su, doznajemo, ta dugovanja podmirili tako da je Grad Zagreb dobio nekoliko stanova u ovoj zgradi. Sada ih dodjeljuje na korištenje zaslužnima ili potrebitima. Žinićev stan, doznajemo, sastoji se od kuhinje s dnevnim boravkom, dvije spavaće sobe, dvije lođe i kupaonice.

Zašto nema podataka o stanu?

Podatke o vlasništvu ovoga stana nemoguće je pronaći u Zemljišnim knjigama jer zgrada nije uredno upisana. Mnogi stanari potvrdili su nam kako već godinama vode proces uknjižbe.

I dok ovaj proces traje, gospodin Žinić već 26 godina živi u kući u Glini koju mu je dodijelila država kako bi ga zbrinula. U nju je uselio nedugo nakon Oluje. U međuvremenu je neke nekretnine i naslijedio, pa je nakon recentnih otkrića novinara Ivana Pandžića iz 24 sata prilično jasno da nije imao pravo ni na državnu kuću.

Bez obzira na to, Ivo Žinić evidentno ne odustaje ni od stana u Zagrebu koji također tretira kao svoje vlasništvo; do te mjere, da je u nekim dokumentima do kojih je Telegram došao zbilja i naveden kao vlasnik stana na trećem katu u Borovju. No, kako nam je službeno potvrđeno iz Ministarstva, ta je nekretnina u vlasništvu RH.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu