Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Ministarstvo branitelja odbilo Žinićev zahtjev da jeftino otkupi stan koji godinama bespravno koristi. Kad će iseliti?

Čeka se pravomoćna sudska odluka o iseljenju ili pak dragovoljni odlazak bivšeg župana iz stana na Borovju

Bivšem HDZ-ovom županu Sisačko-moslavačke županije Ivi Žiniću Stambena komisija Ministarstva branitelja odbila je po povoljnim uvjetima omogućiti otkup stana na zagrebačkom Borovju. Potvrđeno je to za Telegram, nakon što je Jutarnji list danas objavio vijest. Doznali smo i zbog kojih je razloga Žinić ostao bez mogućnosti da na rate i uz male kamate otkupi stan, te da mu sada iz Ministarstva branitelja poručuju neka konačno iseli.

No, na to će Ministarstvo morati pričekati ili do Žinćeve dragovoljne odluke ili pak do pravomoćne presude u postupku u kojem država već sedam godina od suda traži da mu naloži iseljenje.

Godinama se Žinić ne da iz stana

Riječ je o stanu u Ulici Bože i Nikole Bionde kojeg, kako smo otkrili u siječnju, Žinić godinama nelegalno koristi. Bio mu je dodijeljen dok mu je obitelj bila u izbjeglištvu, no nakon što je od države dobio kuću u Glini morao ga je napustiti. Međutim, ni nakon izbijanja ove afere nije iselio, već je samo zamijenio pločicu s prezimenom na ulaznim vratima i u stan uselio podstanare. Do tada su na Borovju mahom boravili Žinićevi sinovi. Susjedi nam kažu da ih i dalje povremeno viđaju u zgradi.

Inače, Ministarstvo branitelja još je 2013. pokrenulo postupak za iseljenje Žinića iz ovog trosobnog stana. Nepravomoćnom presudom Općinski građanski sud u Zagrebu prihvatio je zahtjev države, no nakon Žinićeve žalbe slučaj je vraćen na ponovno suđenje.

Odlučio je povoljno otkupiti stan

U prosincu 2018. tadašnji župan sisačko-moslavački traži od Ministarstva branitelja da mu sukladno Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji zbrine obitelj. Prilaže dokaz da je status branitelja i čin bojnika HV-a stekao sudjelujući u Domovinskom ratu od 26. lipnja 1991. do 11. studenog 1995. godine.

Bio je uvjeren da ima pravo na stambeno zbrinjavanje odnosno mogućnost kupnje stana na rate po povoljnim uvjetima. Nakon što je podnio taj zahtjev njegov odvjetnik traži od suda da zastane s postupkom za iseljenje. Na ročištu 23. srpnja 2019. suđenje se doista i prekida.

Iz dokumenata do kojih je došao Telegramov Drago Hedl bilo je vidljivo da je Ministarstvo hrvatskih branitelja u dva navrata, 19. srpnja 2019., a potom i 27. ožujka 2020., od Građansko-upravnog odjela Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu tražilo ‘daljnji zastoj postupka radi iseljenja’ Žinića iako je u tužbi bilo navedeno da je stan nezakonito koristio. Dopise je potpisala Željka Komar, načelnica sektora za nadzor prvostupanjskih tijela i gospodarenje. Iz toga je, dakle, bilo vidljivo da je ministarstvo Tome Medveda dva puta urgiralo da se Žinića ne iseljava, iako je stan koristio bespravno.

Žinić maksimalno oteže suđenje

Nakon otkrića Žinićevog tajnog stana u Zagrebu Općinski građanski sud u Zagrebu pokušao je u ožujku ove godine nastaviti proces za njegovo iseljenje, no prvo ročište ponovljenog suđenja održano je tek prije mjesec dana. Na njemu je Žinićev odvjetnik opet spominjao zahtjev za otkupom, da bi sada došla potvrda odluke Stambene komisije kojom se Žiniću uskraćuje suglasnost za kupnju stana.

“Stambena komisija je uskratila suglasnost za kupnju stana prema Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji razmatrajući stambene, socijalne, zdravstvene i ekonomske okolnosti Ive Žinića, utvrđene zapreke iz Članka 84. stavka 2. Zakona, te način korištenja i podmirivanje dospjelih novčanih obveza s osnove korištenja stana od strane Ive Žinića”, navode detalje iz odluke. Drugim riječima Žinić ima drugu nekretninu pa stoga nema pravo na otkup, a imao je i dug od 27 tisuća kuna za najam stana na Borovju.

Iz Ministarstva branitelja za Telegram su potvrdili da je njihova odluka konačna, odnosno da protiv nje nema ‘pravnog lijeka’. “Sljedeći korak koji gospodin Žinić mora napraviti je iseljenje iz stana i povratak stana u posjed Ministarstva hrvatskih branitelja”, poručuju. Na to će ipak morati pričekati pravomoćnu odluku spora za iseljenje. Idući mjesec očekuje se tek novo sudsko ročište.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više